YELLOWSTONES
DJUR OCH NATUR

USA • 27 september – 5 oktober 2017

Resan är fullbokad!

 

YELLOWSTONES DJUR OCH NATUR

USA, 27 september – 5 oktober 2017

Resan är fullbokad!

Upplev Yellowstone på hösten, upplev en fantastisk färgprakt med hjortar och bisonoxar i morgondimma och möjligheten till spektakulära bilder.

Att besöka nationalparkerna Yellowstone och Grand Teton på hösten är inte bara en fantastisk färgprakt. Det är även att uppleva och plåta allt från wapitihjortar och bisonoxar till varg och grizzlybjörn, ibland i morgondimma vilket garanterat ger spektakulära bilder. Där finns även mäktiga vattenfall, aktiva gejsrar, snöklädda bergstoppar och vidsträckta tallskogar. Du kommer under denna resa att få uppleva det mesta av vad parkerna har att erbjuda för en djur- och naturfotograf. Detta gör vi under ledning av den kände naturfotografen Magnus Elander som bland annat tre gånger fått utmärkelsen Årets Pandabok av Världsnaturfonden WWF.

Resans höjdpunkter:

 • Yellowstones magnifika landskap i höstfärger.
 • Grand Teton med sina stora majestätiska älgar.
 • Möjlighet att plåta parkernas djur i höstdimma.
 • Bisonoxar, olika sorters hjortar till grizzlybjörn och varg.
 • Gejsrar och vulkaniska heta källor.
 • Old Faithful, mytomspunnen gejser med magnifika utbrott.
 • Medverkan av Magnus Elander under hela resan.
 • Workshops av Magnus Elander under resan.

FOTOGRAF

Magnus Elander är en av Sveriges mest framstående djur- och naturfotografer och som bl.a fått utmärkelsen Årets Pandabok inte mindre än tre gånger. Västra USA är ”hemma” för Magnus efter det att han bodde och arbetade på Stanford Research Institute i Kalifornien under flera år.

Magnus är den fågelskådande kemisten som blev naturfotograf. Han är medlem i Naturfotograferna/N och International League of Conservation Photographers. Han är en av grundarna till ”Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö. Magnus har fått National Geographic Magazines ”Academy Award” för “Bästa utlandsproducerade reportage” samt blivit prisvinnare i BBCs ”Wildlife Photographer of the Year”.

>> För mer information

YELLOWSTONE NATIONAL PARK

Yellowstone sträcker sig över delstaterna Wyoming, Idaho och Montana och är USA:s största och äldsta nationalpark. Den grundades år 1872 och är idag världsberömd för sin unika natur med många olika sorters landskap och ekosystem – ett naturligt äventyrsland fullt av berg, dånande vattenfall, och vulkaniska fenomen. En av de största attraktionerna är det rika djurlivet med inte minst björn, både svartbjörn och grizzlybjörn. Det finns även goda möjligheter att se varg. På andra håll i parken kan man stöta på hjortar, september är bland annat brunsttider för wapitihjortarna vilket gör dem mycket aktiva. Andra djur som kan ses i parken är gaffelantilop och en av parkens största begivenheter, stora hjordar med bisonoxar. De vandrar ofta längs parkens bilvägar, där det är lätt att ta sig fram.

En av de vackraste platserna i parken är den 23 kilometer långa Grand Canyon (ej att förväxla med den ännu större och ännu mer kända Grand Canyon i Arizona). Det är från de gula stenarna här, som parken tog sitt namn. Här finns mer än 290 vattenfall och den brusande Yellowstone River är ett måste med kameran. Under de vidsträckta skogarna, källorna och bergstopparna finns ett aktivt vulkansystem. Även om det är 640 000 år sedan det senaste större utbrottet gör sig vulkanismen ändå påmind genom aktiva gejsrar, bubblande lerpölar, heta källor och fumaroler, hål i marken där het ånga pyser ut. Vid Mammoth Hot Springs kan du på mycket nära håll uppleva några av de här fenomenen. En av de mest besökta platserna är gejsern ”Old Faithful”, omgiven av rykande varm lera. Denna gejser har utbrott med en eller två timmars mellanrum, men utbrotten varar inte mer än ett par minuter. På denna korta stund sprutar tusentals liter hetvatten fyrtio meter upp i luften. En fantastisk upplevelse! >> För mer information

GRAND TETON NATIONAL PARK

Grand Teton Nationalpark i delstaten Wyoming är uppkallad efter det mer än 4000 meter höga berget Grand Teton och gränsar till den mer kända nationalparken Yellowstone. Parken bjuder på fantastiska vyer över bergsmassivet Teton och den stora sjön, Jackson Lake. Men det är dock djurlivet som är den stora attraktionen i parken. Parken är speciellt känd för sina stora Wapitihjortarna, inte sällan tjugotaggare. Parken är även känd för sina svartbjörnar och bisonoxar. >> För mer information

PROGRAM

Flyg till Jackson i Wyoming på utresan och hem från Bozeman i Montana på hemresan sker på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokningen hjälper vi naturligtvis till. Om du ankommer redan dagen innan kan vi även hjälpa till med en hotellbokning i Jackson.

Under resan kommer Magnus vid flera tillfällen att hålla föredrag, och under kvällarna arbetar vi med bildbehandling av dagens bilder.

Onsdag 27 september 2017

Samling under eftermiddagen på Downtown Jackson Hotel i Jackson. Vi inleder vår vistelse med en gemensam drink medan Magnus berättar mer om de kommande dagarna samt ger tips och råd om fotograferingen samt om vad vi kan förvänta oss i form av motiv etc. Härefter tar vi en promenad genom Jackson och avslutar med en gemensam välkomstmiddag på en trevlig restaurang i centrala Jackson. (M)

Torsdag 28 september – fredag 29 september 2017

Tidigt på morgonen avgår bussen mot nationalparken Grand Teton. Under två dagar kommer vi att utforska parken och dess djurliv. Under dagarna kommer vi bland annat att besöka Mormon Row’s berömda lador med bergsmassiven i bakgrunden, den fantastiskt vackra Snake River i solnedgång, det vidsträckta prärielandskapet med sina bionoxar vid Elk Ranch Flats, Oxbow Bend och Jenny Lake där de massiva bergen speglar sig i sjön. Allt detta inramat av det 4 197 meter höga berget Grand Teton och med ett fantastiskt djurliv. Sist men inte mista kommer vi att fotografera parkens stora Wapitihjortar, många gånger med upp till tjugo taggar. Har vi tur kan vi tidigt på morgonen få mycket bra bilder på dessa mäktiga djur insvepta i morgondimman. Vi spenderar två nätter på Teton Colter Bay Lodge beläget direkt vid Jackson Lake. Middag på lodgen. (F, L, M)

Lördag 30 september – söndag 1 oktober 2017

Efter att ha fotograferat soluppgången vid Signal Mountains, äter vi en god frukost varefter vi fortsätter mot Yellowstone National Park och området kring Old Faithful. Området är känt för sin geotermiska aktivitet och sitt djurliv. Några måsten under dessa dagar är de mycket fotogena West Thumb, Midway Geyser Basin och Prismatic Spring. Den vulkaniska aktiviteten och de starka färgerna i vattnet ger oändliga fotomöjligheter. På gångavstånd från vår lodge, Old Faithful Lodge, finns det många varma källor och gejsrar vilka vi kommer att fotografera i såväl soluppgång som solnedgång, förhoppningsvis när bisonoxarna eller de stora Wapitihjortarna vandrar genom röken från de varma källorna. En av dagarna kommer vi att besöka Hayden Valley, känd för sitt djurliv. I det öppna landskapet med sjöar och vattendrag betar stora hjordar med bisonoxar, men här finner man även älg och grizzlybjörn. Dalen är även känd för sina många fågelarter. Vi kommer även att besöka Yellowstones magnifika Grand Canyon och Yellowstone River. Det är denna spektakulära dalgången med sina gula stenformationer som givit Yellowstone sitt namn. Här blandas smala raviner med vattenfall och bubblande hål med vulkanisk lera. Självklart kommer vi även att uppleva Old Faithful med sina explosiva utbrott varje eller varannan timme. Vi övernattar två nätter på Old Faithful Lodge belägen direkt vid gejsern Old Faithful. En av kvällarna kommer vi att äta middag på det historiska hotellet Old Faithful Inn. (F, L, M)

Måndag 2 oktober 2017

Denna dag fortsätter vi resan genom Yellowstone där dagens slutmål är den historiska västernstaden Cody, uppkallad efter Buffalo Bill som grundade staden. Under dagen kommer vi, förutom att söka efter djur, även att göra ett fotostopp vid Yellowstone Lake och Shoshone River Valley. Vi kommer också att besöka Buffalo Bills jaktstuga innan vi checkar in på Best Western Sunset Motel i centrala Cody. Innan middagen finns det tid att på egen hand upptäcka staden. Kvällens middag serveras på mycket den kända och genuina västernrestaurangen Buffalo Bill Restaurant. (F, L, M)

Tisdag 3 oktober 2017

Denna morgon stiger vi upp tidigt för att på prärien fotografera ”Wild Mustangs”, det vill säga vildhästar. Att fotografera dessa fritt levande hästar är en upplevelse och ett annorlunda fototillfälle.  Under dagen kommer vi att besöka Yellowstones kanske bästa dal när det gäller djurlivet, Lamar Valley. Med sin vidsträckta prärie och sina stora hjordar med bisonoxar och hjortar är dalen som gjord för fotografer. Har vi tur kan vi även få se allt från björn till varg. Sent på eftermiddagen lagom när solen börjar gå ner och fotomöjligheterna är som bäst ankommer vi till Mammoth Hot Springs med sin sina vulkaniska källor och sina av naturen formade vattenfall. Mammoth Hot Springs är en av Yellowstones absolut bästa platser för att fotografera parkens stora älgar. Övernattning i Gardiner på Yellowstone River Hotel. Middag på en lokal restaurang i Gardiner. (F, L, M)

Onsdag 4 oktober 2017

Vi inleder dagen med en tidig morgontur till Mammoth Hot Springs för att försöka fotografera hjortarna i soluppgången. Under dagen kommer vi återigen att besöka Lamar Valley med sitt omfattande djurliv. Exakt program för dagen bestämmer vi på plats med utgångspunkt från gårdagens fototillfällen i Mammoth Hot Springs  och i Lamar Valley. Under kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag i historiska Mammoth Hot Springs Dining Room. Under middagen kommer även Magnus att utse resans bästa bild. (F, L, M)

Torsdag 5 oktober 2017

Frukost följt av utcheckning och transport till Bozemans flygplats. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F)

HOTELL

Jackson  –  Ranch Inn***

Range Inn är ett bra mellanklasshotell centralt beläget direkt vid Jacksons berömda Town Square och med närhet till restauranger, barer och shopping. Hotellet erbjuder 57 moderna rum alla med dusch/wc, TV, telefon samt fri Wi-Fi. På hotellet finns även en frukostmatsal. Receptionen är öppen dygnet runt.

www.ranchinn.com

Jackson Lake  –  Colter Bay Log Cabins**+

Vackert beläget vid Jackson Lake inne i Grand Teton National Park ligger Colter Bay Village med sina mysiga västerninspirerade timmerstugor. Stugorna är relativt enkla men har toalett med dusch. De saknar dock tv och telefon. I anslutning till stugorna ligger en marina, två restauranger, The Ranch House Restaurant och John Colter Café Court, ett besökscenter samt flera butiker. Wi-Fi finns inte i stugorna men i de gemensamma utrymmena såsom restaurang/bar.

www.gtlc.com/lodges/colter-bay-village

Old Faithful  –  Old Faithful Lodge Cabins***

Den historiska Old Faithful Lodge Cabins går tillbaka till år 1920 då huvudbyggnaden, byggd av sten och timmerstockar, stod färdig för de första besökarna. Från den trevliga och västerninspirerade lobbyn har man en fantastisk utsikt när gejsern Old Faithful med jämna mellanrum sprutar hetvatten fyrtio eller femtio meter upp i luften. I lobbyn hittar du även en butik samt ett café. Hotellets Frontier Cabins är moderna med toalett och dusch. De saknar dock tv och telefon.

www.yellowstonenationalparklodges.com/lodging/summer-lodges/old-faithful-lodge-cabins

Cody  –  Best Western Sunset Motel***

Centralt beläget i Cody och mycket nära både den gamla stadsdelen och Buffalo Bill Center ligger Best Western Sunset Motel. Detta trevliga mellanklasshotell erbjuder förutom 120 moderna rum med dusch/WC, TV och fri Wi-Fi även en restaurang och en bar. På hotellet finns också både in inomhus- och en utomhuspool samt en träningsanläggning.

www.bestwestern.com

Gardiner  –  Yellowstone River Motel**+

Yellowstone River Motel är ett familjeägt mellanklasshotell beläget i utkanten av Gardiner med utsikt över Yellowstone River. Anläggningen består av två hotelldelar varav en är nybyggd . Det är i denna del vi har rum reserverade. De 18 rummen i den nya delen är moderna med dusch/wc samt TV, telefon samt kylskåp. Rummen har även fri Wi-Fi.

www.yellowstonerivermotel.com

TILLÄGGSARRANGEMANG EFTER TUREN 

KALIFORNIENS DJURLIV

För dig som vill hitta på något mer efter Yellowstone resan är avslutad då har du möjlighet att följa med Magnus till Kalifornien och Monterey Bay och fotografera allt från fåglar knubbsälar, elefantsälar och sjölejon knölvalar, olika delfiner, havsuttrar och har vi riktig tur även blåval. Vi kommer även försöka spana in och fotografera den i det närmaste utrotade Kaliforniska kondoren.
 
MONTEREY

Staden Monterey vackert belägen längs Highway 1 är känd för sina golfbanor, samt Monterey Bay Aquarium, stadens stora sevärdhet som årligen har över två miljoner besökare. Detta i kombination med en av världens rikaste och mest varierande marina miljöer har gjort Monterey till en centralort för att skåda havsuttrar, sälar, sjölejon, elefantsälar, delfiner och valar med mera. Omkring det näst senaste sekelskiftet hade man i stort sett utrotat alla Kaliforniens havsdäggdjur och efter detta infördes internationella fredningsbestämmelser, naturvårdsåtgärder vidtogs för att rädda djurlivet – och hundra år senare har djurlivet i Monterey Bay kommit tillbaka. Detta gör det ännu mer fascinerande att besöka staden och få se det rika djurlivet på nära håll.
 
PROGRAM

Då Magnus har bott i dessa trakter under ett antal år känner han mycket väl till området. Det exakta dagsprogrammet bestämmer Magnus med utgångspunkt väderleksförhållanden och andra faktorer som kan spela in.
 
Torsdag 5 oktober 2017

Frukost följt av utcheckning och transport till Bozemans flygplats. Flyg på morgonen på egen hand till San Francisco. Samling på San Fransiscos flygplats kl. 12.00 för transport längs Highway 1 eller 101 till Monterey dit vi har ca 180 km. Vid ankomst checkar vi in på vårt hotell. Middag äter vi på en lokal restaurang vid hamnen i Monterey. Var och en betalar sin måltid själv.  (F)         
                                                               
Fredag – lördag, 6 -7 oktober 2017

Under dessa två dagar kommer vi bland annat att göra en båttur ut på Stilla Havet där vi förhoppningsvis kommer att få se allt från knölvalar, olika delfiner, och sjölejon till bruna pelikaner och havsuttrar. Har vi riktig tur kan det hända att en omkring 14 meter lång knölval är lekfull och gör ett jättesprång i luften med ett åtföljande magplask när den återvänder ned i sitt rätta element. Vi hoppas även kunna fotografera Kaliforniska kondorer, elefantsälar knubbsälar och havsuttrar. Havsuttern är välkänd för många genom sitt speciella beteende, särskilt dess vana att flytande på rygg i vattnet förtära sin fångst av musslor, krabbor eller bläckfiskar. Ibland kan man även se dem plocka upp sten från botten som sedan används för att krossa svåröppnade ostron eller krabbklor. Luncher och middagar betalas direkt på plats. (F)    

Söndag 8 oktober 2017

Idag kommer vi att göra ett morgonpass vid Point Pinos där vi fotograferar kustfåglar och när Stilla Havet bryter mot kustklipporna. Här kan man se flockar av bruna pelikaner i perfekt formationsflygning som sveper fram bara några decimeter över havsytan. Lunch på egen hand. Strax efter lunch avreser vi mot San Fransisco International Airport. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F)
 
HOTELL
Best Western The Inn & Suies Pacific Grove***
Hotell ligger i området Pacific Grove med närhet till både Point Pinos Lighthouse och Fisherman’s Wharf med butiker och matställen. Rummen på Best Western The Inn & Suites Pacific Grove har mikrovågsugn, kompakta kylskåp, skrivbord och kabel-TV samt toalett/dusch. Hotellet erbjuder gratis WiFi. Hotellet har en 24-timmarsreception.

Läs mer om hotellet här >>

PRIS HUVUDRESAN

Pris per person: 28.980 SEK

Priset inkluderar:

 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Busstransporter enligt program.
 • Inträden enligt program.
 • Inträden till nationalparken.
 • Fototillstånd för nationalparken.
 • Medverkan av Magnus Elander under hela resan.
 • Workshop med Magnus Elander under resan.
 • Lokala naturguider/chaufförer medverkar under hela resan.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och annan praktiskt reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 5.900:-
 • Flyg till Jackson, Wyoming på utresan och och hem från Bozeman, Montana.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Dricks till chaufför/guide, normalt 10 dollar/dag.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår web under ”Övrigt”.

 

PRIS TILLÄGGSARRANGEMANG

Pris per person baserat på 6 deltagare: 6.980:- *
 
Priset inkluderar:

 • Samtliga transporter enligt program.   
 • Bensin och vägskatter.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell i tre nätter.
 • Frukost på hotellet enligt program.
 • Valtur med båt.
 • Medverkan av Magnus Elander.
 • Hotell- och andra lokala skatter.                 

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg. Kronor 1.500:-
 • Luncher och middagar.

* Det fodras minimum 4 personer för att detta priset ska gälla. Skulle antalet understiga detta kommer de fasta kostnaderna för bilhyra, bensin etc att påverkas.

 

FLYG

OBS! På utresan flyger du till Jackson i Wyoming och hemresan från Bozeman i Montana. Om du/ni önskar bokning av flyg till USA hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/14

Utrustning: Kamera med normalzoomar från 24 mm och upp till 200 mm är perfekt för landskapsfotografering. För djur- och fågelfotografering rekommenderas långa telen upp till 500 mm. En- eller trebenstativ samt om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: USD 8,15

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka nedaneller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.