TRANDANSEN

Hornborgasjön • 6-8 april 2018

OBS! Resan är fullbokad.

TRANDANSEN

6-8/4 2018. Pris: 5.895:-

Upplev och dokumentera trandansen vid Hornborgasjön, en av Sveriges i särklass bästa fågelområde, och ett skådespel med tiotusentals tranor i huvudrollen. Följ med Anders Geidemark, en av våra mest kända naturfotografer, och dokumentera sjöns myllrande fågelliv i kombination med intressanta föreläsningar och fototips och råd av Anders. Att fotografera när tiotusentals tranor rör sig runt sjön är en stor upplevelse som genererar ett oändligt antal motiv och förhoppningsvis många bra bilder. Trandansen är ett måste för alla fågelfotografer, något som fotografer från hela värden återkommer till år efter år. 

Resans höjdpunkter:

 • Medverkan av Anders Geidemark.
 • Workshops med Anders Geidemark.
 • Fågelfotografering vid fyra tillfällen.
 • Fotografera tiotusentals tranor.

FOTOGRAF

Anders Geidemark, en av våra mest kända naturfotografer har arbetat som naturfotograf och författare sedan 1988. Han har haft ca 50 fotoutställningar och har producerat två böcker. Anders har också medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av de största fotoprojekten i världen. Som ordförande i Föreningen Naturfotograferna och som programledare för många fotofestivaler har Anders blivit ett känt namn i fotosverige. 

Du hittar en mer ingående presentation av Anders och hans uppgifter under resan på vår webbsida via datorn.

HORNBORGASJÖN

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och har en enorm betydelse som rastplats för en mängd fågelarter, däribland tranor vilka kommer i tiotusentals under mars och april varje år. Som mest var det 19.400 tranor vid sjön den 30 mars 2016. Alla tiders rekord är från 2 april 2012 då över 26.500 tranor fanns vid sjön samma dag.

Du hittar mer information om Hornborgasjön under resan på vår webbsida via datorn.

PROGRAM

FREDAG 6 APRIL 2018                

Vi samlas vid Trandansen utsiktsplats vid Hornborgasjöns södra del kl 16.00. Här möter Anders upp, berättar lite mer om programmet för de kommande dagarna, samt även ger en del tips att tänka på när man fotograferar tranor. Härefter är det tid för tranfotografering fram tills solnedgång och förhoppningsvis möjligheten att se när tusentals tranor lyfter. När solen har gått  checkar vi in på Jula Hotell i Skara följt en välkomstmiddag. (M)

LÖRDAG 7 APRIL 2018

Tidig avfärd med bil till Hornborgasjön för fågelfotografering i soluppgången. Att uppleva fotografera när tranorna sakta flyger in från sjön i stora flockar i det tidiga morgonljuset ger möjlighet till spännande bilder. Under förmiddagen följer sedan arbete i konferensrummet där vi kombinerar föredrag och diskussioner med arbete i bildbehandlingsprogram. På eftermiddagen beger vi oss åter mot Hornborgasjön för ytterligare möjligheter att fånga den där unika bilden. Även denna kväll serveras det middag följt av bildbearbetning. (F, L, M)

SÖNDAG 8 APRIL 2018

Tidig morgon vid Hornborgasjön för fågelfotografering i soluppgången. Återsamling på hotellet följt av utcheckning, frukost och sedan mer diskussioner och efterbearbetning av morgonens bilder. Dagen avslutas på eftermiddagen då varje deltagare får visa upp sin två bästa bilder för bedömning varefter Anders väljer ut workshopens bästa bild, vilken automatiskt går vidare i tävlingen Årets bild 2018. (F, L)

HOTELL

Jula Hotell och Konferens****         

www.julahotell.se

För mer information om hotellet se vår resans sida på vår webb via datorn.

PRIS

Pris per person: 5.895:-

Priset inkluderar:

 • Fotografering vid Hornborgasjön.
 • Inkvartering i dubbelrum på hotell.
 • Måltider enligt dag för dag program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Kaffe och kaka vid ett tillfälle.
 • Medverkan av Anders Geidemark.
 • Workshop med  Anders Geidemark.
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 890:-
 • Dryck, telefon etc.
 • Transport till Skara och kring sjön.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår web under ”Övrigt”. 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i fågel- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med zoomar från 24 mm och upp till 200 mm är perfekt för översiktsbilder. För att komma nära tranorna rekommenderas långa telen upp till 500 mm. En- eller trebenstativ samt om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Du bokar resan genom att klicka på knappen nedan eller ringa oss på telefon +46 470 466 40.

OBS! Resan är fullbokad.

TRANDANSEN

Hornborgasjön • 6-8 april 2018

Fotografera den berömda trandansen vid Hornborgasjön under ledning av Anders Geidemark, en av våra mest kända naturfotografer.

Vi följer upp 2017 års workshop och ger dig möjligheten att få upplev och dokumentera trandansen vid Hornborgasjön, en av Sveriges i särklass bästa fågelområde, och ett skådespel med tiotusentals tranor i huvudrollen. Följ med Anders Geidemark, en av våra mest kända naturfotografer, och dokumentera sjöns myllrande fågelliv i kombination med intressanta föreläsningar och fototips och råd av Anders. Att fotografera när tiotusentals tranor rör sig runt sjön är en stor upplevelse som genererar ett oändligt antal motiv och förhoppningsvis många bra bilder. Trandansen är ett måste för alla fågelfotografer, något som fotografer från hela värden återkommer till år efter år. Men Hornborgasjön bjuder inte bara på tranor, här finns det även möjlighet att fotografera allt från häger, vadare och doppingar, till rovfåglar som fiskgjuse och brun kärrhök.

Resans höjdpunkter:

 • Medverkan av Anders Geidemark under hela workshopen.
 • Föredrag och bildbearbetning under ledning av Anders Geidemark.
 • Fågelfotografering kring Hornborgasjön vid fyra tillfällen.
 • Möjligheten att uppleva och fotografera tiotusentals tranor.

FOTOGRAF

Anders Geidemark, en av våra mest kända naturfotografer har arbetat som naturfotograf och författare sedan 1988. Han har haft ca 50 fotoutställningar och har producerat två böcker, ”Stigen ur hav – av vingar skuggad” och ”Allen – Bilder av ljus och mörk ensamhet”. Anders har också medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av de största fotoprojekten i världen. Som ordförande i Föreningen Naturfotograferna och som programledare för många fotofestivaler har Anders blivit ett känt namn i fotosverige. Anders är även svensk redaktör för tidskriften Natur & Foto. Bildspråket är måleriskt, det är ofta svepande linjer som ibland leder in på Impressionisternas målningar snarare än ett djur- eller naturporträtt. Favoritmotiven handlar om att visa ett djur eller en fågel i sin rätta miljö, där intressanta linjer, former och ljusstämningar bygger upp bilden. Anders är ansluten till bildbyråerna IBL och Getty Image och är återkommande domaren i internationella naturfototävlingar, inklusive Wildlife Photographer of the Year.

ANDERS UPPGIFTER UNDER WORKSHOPEN

Under workshopen medverkar Anders Geidemark vars uppgifter är att agera fototekniska värdar och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. Under deras ledning kommer vi att under helgen fotografera på vissa platser runt om Hornborgasjön. Under fotograferingen kommer Anders att bistå med fototips och råd. Ni kommer även att arbeta med efterbehandling av dagens bilder samt prata om allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till rörelseoskärpa, bildkomposition och ljuset i bilderna. Dessutom kommer Anders att hållas föredrag. Det finns även tid för individuella samtal med Anders där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

PROGRAM

Transport till Skara och Hornborgasjön på egen hand.

Under workshopen kommer Anders att hålla föredrag samt gå igenom mycket av det som har med djur, natur och fågelfotografering att göra. Exakta tider för detta anpassas efter väderleksförhållandena.

Saker som Anders kommer att tala om är grundläggande komposition, konsten att upptäcka motiven och hur man kommer nära utan att störa, olika sätt att hantera ljuset, hur man får rörelseoskärpa i bilderna, hur man exponerar rätt, kreativa tekniker, med mera.

Anders kommer också att berätta om både tranor och sjöns andra fågelarter. Vi kommer även att jobba med bildbehandling av de bilder vi tar under våra turer kring sjön.

FREDAG 6 APRIL 2018                

Vi samlas vid Trandansen utsiktsplats vid Hornborgasjöns södra del kl 16.00. Här möter Anders upp, berättar lite mer om programmet för de kommande dagarna, samt även ger en del tips att tänka på när man fotograferar tranor. Härefter är det tid för tranfotografering fram tills solnedgång och förhoppningsvis möjligheten att se när tusentals tranor lyfter. Detta ger möjlighet till häftiga bilder med rörelseoskärpa.

När solen har gått ner över sjön åkte vi med fulla minneskort till Jula Hotell i Skara där vi checkar in följt av en åt trevlig tvårätters välkomstmiddag och diskuterade dagens bildskörd samt får tips inför morgondagen. (M)

LÖRDAG 7 APRIL 2018

Tidig avfärd med bil till Hornborgasjön för fågelfotografering i soluppgången. Att uppleva fotografera när tranorna sakta flyger in från sjön i stora flockar i det tidiga morgonljuset ger möjlighet till spännande bilder. Vi återsamlas på hotellet lagom för en sen frukost, följt av arbete i konferensrummet där vi kombinerar föredrag och diskussioner med arbete i bildbehandlingsprogram av morgonens bilder. Under dagen görs avbrott för lunch och eftermiddagskaffe.

Efter kaffet beger vi oss åter mot Hornborgasjön för ytterligare möjligheter att fånga den där unika, lite speciella bilden. Under eftermiddagen kommer vi även att besöka Naturum, Hornborgasjöns besökscentrum med ett stort fågelliv och ett flertal gömslen. Även denna kväll serveras det en tvårätters middag följt av bildbearbetning. (F, L, M)

SÖNDAG 8 APRIL 2018

Även denna morgon blir det en tidig avfärd med bil till Hornborgasjön för fågelfotografering i soluppgången. Återsamling på hotellet följt av utcheckning, frukost och sedan mer diskussioner och efterbearbetning av morgonens bilder.

Dagen avslutas  på eftermiddagen då varje deltagare får visa upp sin två bästa bilder för bedömning.

Anders kommenterar alla bilder och väljer sedan ut workshopens bästa bild, vilken automatiskt går vidare i tävlingen Årets bild 2018. (F, L)

HORNBORGASJÖN

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar som varje år lockar mängder av besökare. Vackert belägen vid Billingen, var Hornborga en gång i tiden en välkänd fågelsjö, som sedan torrlades. 1965 fick naturvårdsverket i uppdrag att utreda möjligheten att återställa Hornborgasjön. En restaurering av sjön påbörjades, och mellan 1992 och 1995 höjdes vattenytan med i genomsnitt 0,8 meter. Restaureringen omfattade bland annat att man öppnade upp det ursprungliga utloppet där en damm upprättades för vattenreglering, att 1 200 ha bladvass och 800 ha träd röjdes bort, och att betesmarker återskapades längs sjöns stränder. Detta, ett av Sveriges största naturvårdsprojekt, har lett till att man återskapat en levande fågelsjö ur ett igenvuxet träsk. Sjön har härigenom fått en enorm betydelse som rastplats för en mängd fågelarter, däribland tranor vilka kommer i tiotusentals under mars och april varje år.

Som mest var det 19.400 tranor vid sjön den 30 mars 2016. Alla tiders rekord är från 2 april 2012 då över 26.500 tranor fanns vid sjön samma dag. Men här finns inte bara tranor. Runt Hornborgasjön har man totalt sett 289 fågelarter. Här finns Sveriges alla fem häckande doppingar, vanligast är skäggdopping och gråhakedopping, och den mest spektakulära är svarthalsad dopping. Dessutom häckar här också ett antal vadare.

Vanliga fågelarter kring sjön är storskrake, salskrake och olika sorters änder. Grågäss är vanliga på ängarna, och knölsvanar håller till i dammarna vid informationsanläggningen. Sångsvanar rastar vår och höst i tusental, ett fåtal häckar runt sjön. Bland rovfåglarna kan nämnas brun kärrhök och fiskgjuse som de två vanligaste. Havsörnar häckar också numera regelbundet i närheten av sjön. Dessa ses mest vid sjöns sydliga del, vid Trandansen.

HOTELL

Jula Hotell och Konferens****         

Strategiskt beläget i Skara och inte mer är 13 kilometer från Hornborgasjön ligger Jula Hotell och Konferens. Detta moderna hotell har 98 rum alla med toalett med dusch, telefon, TV, samt gratis Wi-Fi. Hotellet har även en restaurang, en bar samt ett sky-gym med bastu på den översta våningen, vilken erbjuder en fantastisk utsikt över Skara. Jula Hotell och Konferens har även gratis parkering för alla gäster.

www.julahotell.se

PRIS

Pris per person: 5.895:-

Priset inkluderar:

 • Kurs i fotografering och i efterbearbetning fredag-söndag.
 • Fotografering runt Hornborgasjön vid fyra tillfällen.
 • Medverkan av Anders Geidemark under workshopen.
 • Föredrag, bildbearbetning samt råd och tips av  Anders Geidemark under workshopen.
 • Inkvartering två nätter i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt dag för dag program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Kaffe och kaka vid ett tillfälle.
 • Moms och hotellskatt.
 • Moms.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 890:-
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som dryck, telefon etc.
 • Transport till Skara samt lokala transporter kring sjön.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår web under ”Övrigt”. 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i fågel- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med zoomar från 24 mm och upp till 200 mm är perfekt för översiktsbilder. För att komma nära tranorna rekommenderas långa telen upp till 500 mm. En- eller trebenstativ samt om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Du bokar resan genom att klicka nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Bilden ovan blev vald till Workshopens bild 2017. Foto: Peter Turesson