THE GREAT MIGRATION

Kenya • 19 augusti – 2 september 2017

Till den danska sidan!

THE GREAT MIGRATION

Kenya, 19 augusti – 2 september 2017

 

The Great Migration är en dröm för alla natur- eller djurfotografer. 

I augusti-september äger den berömda stora djurvandringen mellan Serengeti i Tanzania och Masai Mara i Kenya rum. Då söker sig miljontals gnuer och zebror till nya marker. Den här resans fotografering börjar nära floden Mara, som djuren måste korsa på sin vandring. Floden är fylld av krokodiler och andra faror. På ena flodsidan samlas gnuerna och zebrorna för att invänta rätt läge för att passera floden och när väl några djur vågat sig på ett försök att korsa floden kommer alla på en och samma gång. Utanför hjordarna smyger de stora kattdjuren på jakt efter ett enkelt byte. Efter Masai Mara fotograferar vi flamingos vid Bogoriasjön för att sedan fortsätta till Kenyas fågelparadis, Lake Baringo för nära möten med bland annat skrikhavsörnen. Därefter besöker vi parkerna Solio, Aberdare, Ol Pejeta och Samburu. Alla dessa parker är berömda för att de erbjuder ett fantastiskt djurliv med många möjligheter att se och fotografera ”The Big Five” – lejon, leopard, elefant, noshörning och afrikansk buffel – men även för att de har ett rikt fågelliv. Missa inte möjligheten att följa med Tom Svensson, internationellt känd bevarandefotograf, och plåta The Great Migraton, ett mäktigt skådespel.

Resans höjdpunkter:

 • The Great Migration på nära håll.
 • Bo mitt inne i Masai Mara nära floden Mara.
 • Fotografera närbilder av Afrikansk skrikhavsörn och flamingos.
 • Heldagar i vissa parker, från soluppgång till solnedgång.
 • Uppleva bevarandeparkerna Solio, och Ol Pejeta.
 • Nationalparkerna Aberdare och Samburu.
 • Medverkan av bevarandefotografen Tom Svensson medverkar under hela resan.

FOTOGRAF

Tom Svensson är Sveriges främste bevarandefotograf. Toms stora drivkraft i livet är artbevarande och han reser som Canon Explorer-ambassadör regelbundet runt i världen. På sina resor dokumenterar han utrotningshotade djur, anti-tjuvjakt och illegal handel med djur.

Hans färdighet som fotograf är att ta bilder som berör människor och gör skillnad. Han har gett ut tre böcker varav den senaste ”Vid vägs ände”, vilken han skrev tillsammans med Ola Jennersten på WWF, blev vald till Årets Pandabok 2017.

Tom är medlem i Naturfotograferna samt är som enda svensk invald i IEPA, International Environment Photographers Association.

www.tomsvensson.se

TOMS UPPGIFT UNDER RESAN

På våra resor medverkar alltid en mycket känd och duktig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Tom Svensson. Under hans ledning kommer vi att under två veckors tid att få uppleva och dokumentera några av Afrikas bästa nationalparker. Tom kommer under dagarna att alternera mellan de olika jeeparna i samband med safaris och ge fototips och råd. Under kvällarna kommer han att hjälpa till med efterbehandling av dagens bildskörd samt titta på och utvärdera dina bilder. Han kommer även att prata om allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition, ljuset i bilderna samt hålla föredrag om bevarande. Det finns även mycket tid för individuella samtal med Tom där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera. 

PARKER SOM BESÖKS UNDER RESAN

MASAI MARA

Masai Mara, Kenyas mest kända nationalpark, är belägen i sydvästra delen av landet och kallas i folkmun ofta kort och gott endast för Mara. Denna gigantiskt stora och mycket vackra park fortsätter från Kenya sedan över gränsen in i grannlandet Tanzania. Där byter parken dock namn från Masai Mara till Serengeti. Omkring 10 % av området är beläget på den kenyanska sidan och resten är beläget i Tanzania.

Till stor del utgörs Masai Mara av öppen mark och stora grässlätter. I parken finns också två floder som skär sig genom landskapet, dels Marafloden och sedan även Talekfloden. Det är längs ett antal platser vid Marafloden som miljontals gnuer och zebror korsar floden varje år i vad som kallas ”The Big Migration”. Varje år anländer stora hjordar av både gnuer och zebror från Serengeti till Masai Mara för att stanna och beta under ett par månader. Under hösten lämnar hjordarna parken för att återigen återvända till Serengeti innan det är dags för kalvning. Förutom denna stora sevärdhet erbjuder Masai Mara också en omfattande variation av andra djurarter. Parken har bland annat en stor population av lejon vilket brukar ses som parkens stora attraktion. Det finns dessutom flera andra stora kattdjur såsom leopard och gepard.

Från jeeparna har du även möjlighet att se allt från hyenor, schakaler, giraffer och gaseller till olika slags antiloper, babianer och andra djurarter. Parkens floder bebos av flodhästar och de fascinerande krokodilerna och tack vare vegetationen i anslutning till floden finns det möjlighet att få se elefanter, rörbockar och vattenbockar som rör sig i närheten av vattnet.

LAKE BARINGO

Lake Baringo, av många kallad för Kenyas fågelparadis, är en sötvattensjö som saknar utlopp. Sjön ligger strax norr om Lake Bogoria i Great Rift Valley, cirka fem timmars bilresa från Nairobi. Området runt sjön är relativt grönt jämfört med den i övrigt torra och halvökenartade naturen i området. Vattnet är sött och färgat rödbrunt av jorden omkring. Där finns ett visst djurliv runt sjön men den är främst känd för sitt fågelliv. Över 400 olika fågelarter har observerats, bland dem klippörn, törnskator, biätare, hägrar och storkar. En klippa ute i sjön är berömd för sina goliathägrar. I sjön finns även ett stort antal krokodiler.

SOLIO GAME RESERVE

Solio Game Reserve är ett privatägt Wildlife Conservancy som är inriktat på bevarande av noshörning. Det finns ingen bättre plats i världen att observera noshörning än just här.  Solio Game Reserve spelar även en viktig roll i skyddet och aveln av svarta noshörningar i Kenya. Aveln har varit så framgångsrik att noshörningar från Solio har försett parker över hela Afrika med unga djur. Andra djur vi möter här är lejon, gepard, elefant, buffel, zebra, giraff, oryx antilop, Thompsons gasell, impala, vattenbock, vårtsvin. Parken erbjuder även den kanske bästa möjligheten att se leopard i Kenya.

ABERDARE NATIONAL PARK

Aberdare National Park ligger ca tre timmars bilresa norr om Nairobi. Parken är en del av de vulkaniska Aberdarebergen vilka sträcker sig en bra bit genom landet och som till stor del är täckt av bergskog. I parken finner man både branta raviner, grönskande vegetation, vattendrag och många fotovänliga vattenfall. I parken finns berg såsom Mount Satima med en höjd på ca. 4000 meter. Parken erbjuder ett intressant djurliv med en rik variation av olika arter. Det finns bl.a. möjlighet att se och fotografera elefant, noshörning, afrikansk buffel, busksvin, lejon, leopard, flera olika slags antiloper och apor såsom blå markatta och svartvit guereza. Även när det gäller fåglar så har parken mycket att erbjuda, nämligen upp till 250 olika arter, t.ex. näshornsfågel, solfågel, turako, duvhök och örn. Enligt rykten så finns också den ovanliga afrikanska guldkatten i parken, men det här ännu inte dokumenterats några säkra observationer av dessa ännu.

OL PEJETA CONSERVANCY

Ol Pejeta Conservancy har en överväldigande mångfald av djur. Kombinationen av spännande djurliv och storslagen utsikt över slätterna i Ol Pejeta ger en oförglömlig safariupplevelse. Ol Pejeta är ett privat reservat som sträcker sig över 90 000 tunnland vildmark och en i stort sett folktom miljö för kvalitativ viltsafari. Reservatet är hem för Kenyas största bestånd av spetsnoshörning, ett stort antal elefanter, geparder och leoparder. Här finns också ett antal av de mer sällsynta nordliga arterna som grevyzebra, Jacksons hartebeest (koantilop) och östafrikansk oryx. I Ol Pejeta Conservancy finns även de tre sista nordliga vita noshörningarna i världen.

SAMBURU NATIONAL RESERVE

Nationalreservaten Samburu ligger i Northern Frontier District i den norra delen av centrala Kenya. Naturen här är torrare än i parkerna längre söderut vilket innebär att det förekommer djur- och växtarter som inte finns i söder. Parkerna omges av klippiga berg och täcks i hög grad av torr buskvegetation, som bryts av frodigare vegetation längs floden Ewaso Ngir vilken skär rakt igenom parken. Floden med sina många krokodiler är en livlina för denna del av Kenya och har resulterat i en rik flora och fauna och ett antal sällsynta djurarter som bara kan hittas här, såsom waller’s gaseller, grevyzebror, nätgiraffer, och beisaonyx. Även bufflar, vattenbockar, elefanter, giraffer och zebror vandrar från den omgivande savannen till floden. Utöver dessa så bjuder parken på klassiska safaridjur som lejon, gepard, elefant, olika antiloper och babian. Parken anses som en av de bästa för att se och fotografera leopard, lejon och gepard. För fågelskådare och fotografer har 365 arter noterats, och området kring floden är naturligtvis bästa platsen för att skåda de olika arterna.

PROGRAM

Flyg till Kenya på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis mer än gärna till med att boka flygbiljetter.

Under resan kommer Tom att hålla föredrag och många kvällar arbetar vi med bildbehandling av dagens bildskörd. I samband med safaris kommer även Tom att rotera mellan jeeparna för att alla ska få tillgång till hans expertkunskap.

Lördag 19 augusti 2017

Samling på Windsor Golf & Country Club i Nairobi under dagen. Här möts du av Tom och Zooms värd. Eftersom många flyg ankommer till Nairobi under kvällen blir det endast en spontan samling i hotellets bar för de som önskar. Övernattning på Windsor Golf & Country Club.

Söndag 20 augusti 2017

Efter frukost börjar vi vår resa mot Masai Mara National Reserve och det stora äventyret. Under bussresan kommer vi både att göra foto- och lunchstopp. Vid ankomst till Masai Mara checkar vi in på Ngenche Safari Camp där vi kommer att tillbringa de kommande fyra nätterna. Campen är belägen inne i parken precis där floden Talek och Mara går ihop, mycket praktiskt när vi ska ut på safaris. Efter middagen kopplar vi av under stjärnhimlen i den afrikanska vildmarken och lyssnar på de vilda djurens alla läten. (F, L, M)

Måndag 21 augusti – onsdag 23 augusti 2017

Masai Mara är Afrikas kanske mest kända nationalpark. Terrängen är en blandning av öppen savann, floder och kluster av akaciaträd, och nationalparken täcker en yta på totalt 1510 km².  Under våra dagar i Masai Mara är det full fokus på ett av jordens mest storslagna skådespel – The Big Migration. Vi följer en av världens största djurvandringar när miljontals gnuer, zebror och Thomsons gaseller förflyttar sig från Serengeti-slätten i söder till Masai Mara. Du har säkert sett någon dokumentärfilm med bilder från när tusentals gnuer passerar över floder fyllda med krokodiler. Detta är en av de största naturupplevelser man kan bevittna, ett mäktigt skådespel och ett fotominne för livet. Bortsett från de migrerande djurarterna finns det närmare hundra olika arter av däggdjur i nationalparken inklusive stora rovdjur som lejon och gepard. I parken finns det inte mindre än 570 registrerade fågelarter. Detta kommer utan tvekan att bli en av dina största safarisupplevelser. (F, L, M)

Torsdag 24 augusti 2017

Idag fortsätter resan in i den spektakulära Rift Valley där vi kommer att göra ett fotostopp vid Bogoriasjön. Geotermisk aktivitet i form av varma källor och gejsrar vid sjöns västra strand gör att vattnet i denna saltsjö bland annat lockar till sig stora mängder flamingos. Förutom flamingos kommer vi att bland annat att fotografera skrikhavsörn. Stränderna runt sjön kantas ofta av gaseller, zebror och babianer. Bogoriasjön är även en av de bästa platserna om man vill se kudu, som är Afrikas näst största antilop.  Sent på eftermiddagen fortsätter vi till Lake Baringo, Kenyas fågelparadis, där vi tillbringar två nätter på Samatian Island Lodge belägen på en ö mitt i sjön och omgiven av flodhästar och krokodiler. Lunch i parken, middag på lodgen. F, L, M)

Fredag 25 augusti 2017

Lake Baringo lever ett stort antal krokodiler som erbjuder ett skydd mot andra predatorer för över 400 fågelarter. Den enorma artrikedomen är sjöns huvudsakliga dragningskraft. Under dagen gör vi en båttur på Lake Baringo med de lokala Njempsfiskarna och fotograferar när den afrikanska skrikhavsörnen går ner för att ta byte. En möjlighet att få fantastiska actionbilder av skrikhavsörnen.  Lunch och middag på lodgen. (F, L, M)

Lördag 26 augusti 2017

Tidigt på morgonen får vi en sista chans att fotografera den afrikanska skrikhavsörnen innan resan fortsätter mot Rhino Watch Safari Lodge som ligger i det centrala höglandet mellan Aberdare Mountain Range och Mount Kenya. Lodgen som är belägen med en magnifik utsikt över det högsta berget i Kenya, Mount Kenya, kommer att vara vår bas för den andra delen av vår expedition. Omgiven av tre nationalparker är den en idealisk plats för fototurer i olika miljöer och parkerna de bästa platserna i världen för att observera noshörning. En stor fördel är att vi kan vara inne i parkerna hela dagarna från tidig morgon till sen eftermiddag. Det ger oss gott om tid att fotografera utan stressen att behöva lämna parken för att morgonens safari är slut. Lunch i parken, middag på lodgen. (F, L, M)

Söndag 27 augusti 2017

I dag beger vi oss till Solio Game Reserve, ett privatägt Wildlife Conservancy inriktat på bevarande av noshörning. Det finns ingen bättre plats i världen att observera noshörning än just här.  Solio Game Reserve spelar även en viktig roll i skyddet och aveln av svarta noshörningar i Kenya. Aveln har varit så framgångsrik att noshörningar från Solio har försett parker över hela Afrika med unga djur. Andra djur vi möter är elefant, buffel, zebra, giraff, oryx antilop, thompsons gasell, impala, vattenbock och vårtsvin. Förutom lejon och gepard erbjuder parken kanske den bästa möjligheten att se leopard i Kenya. Lunch i parken och middag på lodgen. (F, L, M)

Måndag 28 augusti 2017

En safari i Aberdare National Park erbjuder stora mängder av elefant, buffel, vildsvin, en stor population av svart noshörning samt de stora katterna, inklusive leopard. En sak som slår en när man kör genom parken är det imponerande landskapet och de vulkaniska Aberdarebergen. Här finns även en av de sista orörda regnskogarna i Afrika, täta bambuskogar och öppna fält; och i de kristallklara bäckarna vimlar det av öring. Parken har över 250 fågelarter. Lunch i parken och middag på lodgen. (F, L, M)

Tisdag 29 augusti 2017

Dagens safari kommer att förläggas till Ol Pejeta Conservancy. Grässlätter, trädbevuxen betesmark och acaciaskogar dominerar i parken som har en yta på över 350 kvadratkilometer. Denna ovanliga park är Östafrikas största Black Rhino Sanctuary. Förutom svart och vit noshörning finns det i parken ett häpnadsväckande djurliv inklusive grevyzebra, vanlig zebra, hyena, babian, nätgiraff, Jacksons koantilop och andra antiloper. Ol Pejeta är även en big five-park, det vill säga här finns elefant, noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard. Lunch i parken och middag på lodgen. (F, L, M)

Onsdag 30 augusti 2017

Vi fotograferar vidare i Solio Game Reserve på samma sätt som vid det tidigare besöket. Lunch i parken och middag på lodgen. (F, L, M)

Torsdag 31 augusti 2017

På morgonen fortsätter vi vidare till Samburuslätten i norra Kenya. Här kommer vi att bo två nätter på Elephant Bedroom Camp som är belägen på stranden av Uaso Nyiro floden. Detta exklusiva tältläger anses vara en juvel i Samburu National Reserve. Lägret omges av klippiga berg, och marken täcks i hög grad av torr buskvegetation som längs floden övergår i frodig grönska. Parken är hem för stora hjordar av elefanter som kommer till floden för att bada, dricka och äta Doumpalmernas frukter. Förutom elefant så ser man ofta lejon och leopard nere vid flodkanten mycket nära lodgen. Lunch och middag på lodgen. (F, L, M)

Fredag 1 september 2017

Efter lite tidig morgonfotografering direkt från ditt lyxiga tält kommer vi att bege oss ut på safari. Uaso Nyirofloden med sina många krokodiler är en livlina för denna del av Kenya. Floden och dess skuggande träd har resulterat i en rik flora och fauna och ett antal sällsynta djurarter som bara kan hittas här, såsom waller’s gaselle, grevyzebra, nätgiraff, och beisaonyx. Även bufflar, vattenbockar, elefanter, giraffer och zebror vandrar från den omgivande savannen till floden. Detta är en av anledningarna till att området anses som ett av de bästa för att se och fotografera leopard, lejon och gepard. Vi har även stora chanser att fotografera fläckig hyena, svartryggad schakal och öronhund.  För fågelskådare och fotografer har 365 arter noterats och området kring floden är naturligtvis bästa platsen för fågelfotografering. På kvällen blir det stor avslutningsmiddag och i samband med denna kommer Tom att presentera resans bild. Lunch och middag på lodgen. (F, L, M)

Lördag 2 september 2017

På morgonen är vi ute på resans sista safari. Därefter återvänder vi till Nairobi och flygen hem. På vägen blir det en sista upplevelse då vi stannar vid en trädrestaurang för att äta lunch. I träden finns det mängder av apor vilka gärna kommer nära för att om möjligt sno åt sig lite godbitar. Detta ger möjligheter att ta bra både porträtt- och actionbilder. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F, L)

 

 

Resan är en ”Save the Wildlife”-resa vilket innebär att artbevarande och naturvård kommer att lyftas fram för att sprida mer kunskap kring ämnet. Illegal jakt på bland annat lejon, elefant och noshörning är idag ett mycket stort hot mot arternas fortlevnad. Noshörningarna slaktas av tjuvjägare för hornens skull. Men även lejonen är hotade, idag finns mindre än 2 000 lejon i Kenya och total strax under 35 000 i hela Afrika. Bara i Kenya så dödas cirka 100 lejon per år. Det är därför nödvändigt att stoppa tjuvjakten. Under denna resa kommer vi bland annat att få höra mer om detta och om vad som görs för att rädda djuren och vi kommer under besöket i Solero Game Reserve att få träffa vakter och andra som arbetar för bevarandet av noshörning.

Resan kommer att ge unika möjligheter att fotografera dessa magnifika djur i sin rätta miljö samtidigt som vi får lära oss mer om artbevarande. Zoom Fotoresor bidrar även rent finansiellt genom att stödja en bevarandeorganisation och genom att skänka utrustning.  I den mån det är praktiskt genomförbart överlämnas denna i samband med resan. 

HOTELL / LODGER

WINDSOR GOLF HOTEL & COUNTRY CLUB****

Windsor Golf Hotel & Country Club är ett mycket bra hotell beläget i utkanten av Nairobi. Hotellet har 130 moderna rum, alla med LCD-TV med digitalkanaler, telefon, skrivbord kassaskåp, gratis dagstidningar samt kostnadsfri Wi-Fi. Badrummen har djupa badkar och regndusch. Inom hotellet finns restauranger, café, barer, en golfbana, tennisbanor, pool samt ett fitness center. www.windsorgolfresort.com

NGENCHE SAFARI CAMP****

Med panoramautsikt över floden Talek och Mara ligger förstklassiga Ngenche Safari Camp. Campen är belägen inne i själva nationalparken och erbjuder 10 elegant inredda tält med himmelssäng, badrum med badkar och toalett samt en utomhusdusch. Framför tälten finns en egen terrass där man kan koppla av efter dagens safaris. På anläggningen finns även en mycket trevlig restaurang och bar. Fri Wi-Fi.  http://www.atua-enkop.com/#!mara-ngenche-safari-camp/cb9k

SAMATIAN ISLAND***+

Samatian Island är en privatägd 30 hektar stor ö mitt i Lake Baringo, perfekt för fotografer. Anläggningen är byggd i afrikansk rustik lodgestil. En perfekt avkoppling i en magisk omgivning efter dagens safari. Lodgens rum är alla individuellt inredda och har toalett och badrum. Anläggningen har även mycket trevliga gemensamma utrymmen, en restaurang samt en stor terrass med utsikt över sjön. I anslutning till detta finns även en pool. www.samatianisland.com

RHINO WATCH SAFARI LODGE****

Rhino Watch Safari Lodge är belägen på det centrala kenyanska höglandet med en fantastisk utsikt över Mount Kenya. Lodgen är omgiven av inte mindre än tre reservat, och den är därför en idealisk bas för safaris. Rhino Watch Safari Lodge erbjuder sju omsorgsfullt inredda rum samt åtta exklusiva tält i afrikansk stil med egen toalett/dusch samt en stor terrass framför varje tält. På lodgen finns det även restaurang, bar, en presentaffär samt möjlighet till SPA-behandling. Lodgen har även gratis Wi-Fi. www.rhinowatchlodge.com

ELEPHANT BEDROOM CAMP****

Denna tältcamp är belägen direkt vid Ewaso Nyiro River och omgiven av Samburu National Reserve.  Elephant Bedroom Camp är en förstklassig lodge med tolv exklusiva tält med egen toalett/dusch och veranda. Loungen och restaurangen är inredd i safaristil, och den stora terrassen med utsikt över floden och alla dess djur är den ultimata platsen för avkoppling mellan safaris. Fri Wi-Fi på hela anläggningen. www.atua-enkop.com/#!elephant-bedroom-camp/cunp

PRIS

Pris per person: 48.500:-                                                       

Priset inkluderar:

 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterade hotellen/ lodger.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Safaris i jeepar enligt program.
 • Medverkan av Tom Svensson under hela resan.
 • Diverse föredrag om djurens beteende och om artbevarande och andra aktiviteter under resan.
 • Lokal naturguide under resan.
 • Lokala rangers i parkerna.
 • Dricks, förutom till den lokala naturguiden.
 • Hotell- och andra skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Kenya .
 • Enkelrumstillägg 9.900:-.
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck, telefon etc.
 • Dricks till den lokala naturguiden, cirka 10 USD/dag.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. Se vår websida under ”Övrigt”.

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40 eller maila: info@zoomfotoresor.se

BOKNING

Du bokar resan på vår bokningssida Bokning/zoomfotoresor.se eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/12.

Utrustning: Systemkamera med allt från korta zoomar exempelvis 24-27 till teleobjektiv helst upp till 500 mm, gärna med extender, enbensstativ är en fördel och om möjligt en laptop med någon av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

Kalkylkurs: USD 8,40.