SPÄCKHUGGARE
OCH NORRSKEN

Nordnorge • 16-20 november 2018

RESAN ÄR FULLBOKAD!

Om du vill kan du sätta upp dig på vår väntelista så kontaktar vi dig om någon plats öppnas upp.

SPÄCKHUGGARE & NORRSKEN

Nordnorge • 16-20 november 2018

Fotografera späckhuggare och knölval på nära håll i Nordnorge.

Oavsett vart du riktar din kamera ser du ett storslaget landskap med karga och snöklädda berg och plötsligt får du syn på en späckhuggare som simmar förbi endast några meter ifrån gummibåten där du sitter och fotograferar. Detta är en oförglömlig upplevelse! Nu ger vi dig chansen att följa med Joakim Odelberg, känd bevarande- och TV profil samt fotograf och filmare på en oförglömlig fotoresa.  Ombord på M/S Strönstad utforskar vi Norges vackra fjordar för att fotografera späckhuggare och knölval under sex dagar.

Under resan bor vi ombord på fartyget istället för på land vilket gör oss mindre väderberoende. Vi kan härigenom fotografera från fartyget även vid dåligt väder då gummibåtar har svårt att lämna hamn. Vi har också möjlighet att på ett mer flexibelt sätt kunna följa valarna dygnet runt och kan vi använda tiden till att maximera fotograferingen.

Resans höjdpunkter:

 • Fotografera späckhuggare och knölval.
 • Upplev och fotografera det fantastiska landskapet.
 • Möjlighet att fotografera Norrsken.
 • Bo ute till havs ombord på M/S Strönstad i fyra nätter.
 • Utflykter och fotografering från zodiakbåtar.
 • Möjlighet att simma med späckhuggare och knölval.
 • Medverkan av naturfotografen Joakim Odelberg.
 • Workshops med Joakim Odelberg.

FOTOGRAF

Joakim Odelberg, prisbelönt fotograf och filmare som brinner för att rädda och bevara. Allt började när Joakim hade sin första dyka upplevelse med en Manta i Thailand. ”Det var en av, om inte den bästa upplevelsen jag någonsin haft, 45 underbara minuter med dessa milda jättar” säger Joakim. Dessa 45 minuters dyk förändrade helt Joakims liv och förhållande till havet.

Idag är Joakim en av Sveriges mest respekterade fotografer, filmare och undervattensfilmmakare, med ett antal utmärkelser och TV dokumentärer på sin meritlista. Hans hängivenhet mot naturen både på land och i havet har nått bortom svenska gränser. Joakim har numera hela världen som arbetsfält både vad det gäller foto, film samt föreläsningar. Joakim är också en omtyckt och populär programledare på TV.

www.joakimodelberg.se

JOAKIMS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På våra resor medverkar alltid en mycket känd och duktig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Joakim Odelberg. Under hans ledning kommer vi inte bara arbeta ute på fält med fotografering utan även med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer även att prata om allt från kamerateknik, brännvidderna och skärpedjupet till bildkomposition och ljuset i bilderna. Joakim kommer även att hålla föredrag samt alternera mellan olika zodiakbåtar i samband med fotografering och då ge fototips och råd. Det finns även mycket tid för individuella samtal med Joakim där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

TROMSÖ

Tromsö ligger i norra Norge, cirka 300 km norr om polcirkeln och är staden varifrån många Arktis expeditioner startat genom åren.  Tromsö kallas ofta för porten till Arktis och det är lätt att förstå varför när man blickar ut över de karga och snöbetäckta bergen som omger staden.

Naturen kring Tromsö är spektakulär och vattnet som omger ön har ett rikt djurliv. I vattnet kring Kvalsöya utanför Tromsö har den stora mängden sill lockat till sig stora mängder späckhuggare och knölvalar de senaste sex åren.

PROGRAM

Flyg till Tromsö på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis gärna till med att boka flyget.

FREDAG 16 NOVEMBER 2018

Vi samlas på Tromsö flygplats runt lunchtid. Vi börjar med att äta lunch inne i Tromsö varefter vi besöker Polarmuseet för att få en inblick i forna tiders polarexpeditioner. Härefter beger oss till hamnen och bordar M/S Strönstad som kommer att vara vår bas de kommande dagarna.  Efter att ha gjort oss hemmastadda ombord på fartyget kommer Joakim att hålla föredrag och ge generella fototips på vad vi ska tänka på under de kommande dagarna. Sent på eftermiddagen lämnar vi Tromsö hamn och vår spännande resa mot de norska fjordarna och dess spektakulära djurliv börjar på riktigt. Den exakta resrutten bestäms av kaptenen med utgångspunkt från rådande väderleksförhållande och samt självklart rapporter om val och späckhuggare. Under kvällen serveras en välkomstdrink och det ges möjlighet att bekanta sig med övriga deltagare. Härefter äter vi en trevlig välkomstmiddag ombord. (L, M)

LÖRDAG – MÅNDAG, 17-19 NOVEMBER 2018

Under de kommande dagarna befinner vi oss ute till sjöss i det obeskrivligt vackra fjordlandskapet. Vi kommer i lugnt tempo röra oss i området mellan Ringvassöya och Kvalöya, den exakta rutten bestäms utifrån var vi har störst chans att se och fotografera valar.  Vattnet kring Kvalöya har under de senaste sex åren tack vare sin riklighet på sill dragit till sig stora mängder späckhuggare och knölvlar och de senaste åren har detta område varit en av de bästa platserna för att i en storslagen miljö fotografera dessa magnifika djur.  Under hela resan finns Joakim till hands för att ge fotografisk handledning och på bästa sätt utveckla dig som fotograf.

Förutom att fotografera från M/S Strönstad kommer vi också när vädret tillåter att göra utflykter i gummibåtar. Detta ger oss möjlighet att komma ännu närmare valarna och då vårt fartyg har två gummibåtar kommer det att finns det gott om plats för att röra sig i båten och härigenom få bra vinklar när du fotografera. På kvällarna när solen gå ner kommer vi med lite tur att kunna uppleva och fotografera norrsken, ett minne för livet och ett av naturens allra mest spektakulära skådespel.  Under våra dagar till havs kommer Joakim att hålla flera föredrag och vi kommer även att arbeta med bildbearbetning. (F, L, M)

En annorlunda möjlighet! En möjlighet till unika bilder är att simma med och därigenom ta undervattensbilder på späckhuggare och valar. Då Joakim är utbildad dykare kommer ni ha möjlighet att snorkla med honom. Det kräver dock att du är van att snorkla och helst då i kalla vatten detta för att det både är mycket kallt i vattnet och det kan vara blåsigt. Det finns möjlighet att hyra torrdräkter, cyklop med snorkel och simfenor. Dessa måste dock förbokas i samband med bokning av resan.

TISDAG 20 NOVEMBER 2018

Efter några fantastiska dagar till havs med många oförglömliga fototillfällen lämnar vi M/S Strömstad för transfer till flygplatsen och vidare resa hem på egen hand. (F)

M/S STRØNSTAD

Vår valsafariexpeditionen genomförds ombord på M/S Strønstad. Fartyget byggdes hos P.Høyvolds varv 1955 som en lokal passagerarbåt som trafikerade de väderutsatta farvattnen runt Lofoten och Vesterålen i Nordnorge. 1993 totalrenoverades fartyget utan att förstöra den ursprungliga träinredningen med flera små detaljer som ger fartyget en härlig varm inramning. Idag är M/S Strønstad utrustad som ett komfortabelt och funktionellt expeditionsfartyg.

Ombord finns sex hytter med plats för totalt 16 passagerare:

 • Två fyramannahytter med över och underkojer.
 • Fyra dubbelhytter med över och underkojer.

Teknisk information om M/S Strønstad:

 • Längd: 26 meter
 • Bredd: 6 meter
 • Djupgående: 2,5 meter
 • Tonnage: 165 BGT
 • Elsystem: 220 V
 • Hastighet: 10 knop
 • Två landstigningsbåtar med plats till 16 personer / polarcirkel och zodiak.

PRIS

Pris per person i fyrabäddshytt: SEK 17.980  

Pris per person i tvåbäddshytt: SEK 20.980
                               
Priset inkluderar:                               

 • Busstransport från flygplatsen till fartyget t/r.
 • Boende i del i flerbäddshytt på presenterat fartyg.
 • Måltider enligt program (anges med F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Dagliga turer ut med zodiakbåtar (med reservation för väderleken).
 • Medverkan av Joakim Odelberg under hela resan.
 • Diverse föredrag, bildbearbetning och bildanalys av Joakim Odelberg.
 • Lokala skatter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Tromsö.
 • Enkelhyttstillägg på förfrågan.
 • Hyra av torrdräkter, cyklop med snorkel och simfenor.
 • Alla kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår web under ”Övrigt”

 

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Tromsö hjälper vi gärna till med detta.

FAKTA

Målgrupp: Fotointresserade med fotovana från djur- och naturfoto.

Min/max antal: 8/16.
    
Utrustning: Systemkamera med zoom eller teleobjektiv, helst upp till 300/500 mm, enbensstativ är en fördel och om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom. Vill du simma med späckhuggarna krävs det även en kamera med undervattenshus.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Valuta: NOK 1,03.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon +46 470-466 40.

SPÄCKHUGGARE & NORRSKEN

Nordnorge • 16-20 november 2018

Fotografera späckhuggare och knölval på nära håll i Nordnorge.

Oavsett vart du riktar din kamera ser du ett storslaget landskap med karga och snöklädda berg och plötsligt får du syn på en späckhuggare som simmar förbi endast några meter ifrån gummibåten där du sitter och fotograferar. Detta är en oförglömlig upplevelse! Nu ger vi dig chansen att följa med Joakim Odelberg, känd bevarande- och TV profil samt fotograf och filmare på en oförglömlig fotoresa.  Ombord på M/S Strönstad utforskar vi Norges vackra fjordar för att fotografera späckhuggare och knölval under sex dagar.

Under resan bor vi ombord på fartyget istället för på land vilket gör oss mindre väderberoende. Vi kan härigenom fotografera från fartyget även vid dåligt väder då gummibåtar har svårt att lämna hamn. Vi har också möjlighet att på ett mer flexibelt sätt kunna följa valarna dygnet runt och kan vi använda tiden till att maximera fotograferingen.

Resans höjdpunkter:

 • Fotografera späckhuggare och knölval.
 • Upplev och fotografera det fantastiska landskapet.
 • Möjlighet att fotografera Norrsken.
 • Bo ute till havs ombord på M/S Strönstad i fyra nätter.
 • Utflykter och fotografering från zodiakbåtar.
 • Möjlighet att simma med späckhuggare och knölval.
 • Medverkan av naturfotografen Joakim Odelberg.
 • Workshops med Joakim Odelberg.

FOTOGRAF

Joakim Odelberg, prisbelönt fotograf och filmare som brinner för att rädda och bevara. Allt började när Joakim hade sin första dyka upplevelse med en Manta i Thailand. ”Det var en av, om inte den bästa upplevelsen jag någonsin haft, 45 underbara minuter med dessa milda jättar” säger Joakim. Dessa 45 minuters dyk förändrade helt Joakims liv och förhållande till havet.

Idag är Joakim en av Sveriges mest respekterade fotografer, filmare och undervattensfilmmakare, med ett antal utmärkelser och TV dokumentärer på sin meritlista. Hans hängivenhet mot naturen både på land och i havet har nått bortom svenska gränser. Joakim har numera hela världen som arbetsfält både vad det gäller foto, film samt föreläsningar. Joakim är också en omtyckt och populär programledare på TV.

www.joakimodelberg.se

JOAKIMS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På våra resor medverkar alltid en mycket känd och duktig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Joakim Odelberg. Under hans ledning kommer vi inte bara arbeta ute på fält med fotografering utan även med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer även att prata om allt från kamerateknik, brännvidderna och skärpedjupet till bildkomposition och ljuset i bilderna. Joakim kommer även att hålla föredrag samt alternera mellan olika zodiakbåtar i samband med fotografering och då ge fototips och råd. Det finns även mycket tid för individuella samtal med Joakim där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

TROMSÖ

Tromsö ligger i norra Norge, cirka 300 km norr om polcirkeln och är staden varifrån många Arktis expeditioner startat genom åren.  Tromsö kallas ofta för porten till Arktis och det är lätt att förstå varför när man blickar ut över de karga och snöbetäckta bergen som omger staden.

Naturen kring Tromsö är spektakulär och vattnet som omger ön har ett rikt djurliv. I vattnet kring Kvalsöya utanför Tromsö har den stora mängden sill lockat till sig stora mängder späckhuggare och knölvalar de senaste sex åren.

PROGRAM

Flyg till Tromsö på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis gärna till med att boka flyget.

FREDAG 16 NOVEMBER 2018

Vi samlas på Tromsö flygplats runt lunchtid. Vi börjar med att äta lunch inne i Tromsö varefter vi besöker Polarmuseet för att få en inblick i forna tiders polarexpeditioner. Härefter beger oss till hamnen och bordar M/S Strönstad som kommer att vara vår bas de kommande dagarna.  Efter att ha gjort oss hemmastadda ombord på fartyget kommer Joakim att hålla föredrag och ge generella fototips på vad vi ska tänka på under de kommande dagarna. Sent på eftermiddagen lämnar vi Tromsö hamn och vår spännande resa mot de norska fjordarna och dess spektakulära djurliv börjar på riktigt. Den exakta resrutten bestäms av kaptenen med utgångspunkt från rådande väderleksförhållande och samt självklart rapporter om val och späckhuggare. Under kvällen serveras en välkomstdrink och det ges möjlighet att bekanta sig med övriga deltagare. Härefter äter vi en trevlig välkomstmiddag ombord. (L, M)

LÖRDAG – MÅNDAG, 17-19 NOVEMBER 2018

Under de kommande dagarna befinner vi oss ute till sjöss i det obeskrivligt vackra fjordlandskapet. Vi kommer i lugnt tempo röra oss i området mellan Ringvassöya och Kvalöya, den exakta rutten bestäms utifrån var vi har störst chans att se och fotografera valar.  Vattnet kring Kvalöya har under de senaste sex åren tack vare sin riklighet på sill dragit till sig stora mängder späckhuggare och knölvlar och de senaste åren har detta område varit en av de bästa platserna för att i en storslagen miljö fotografera dessa magnifika djur.  Under hela resan finns Joakim till hands för att ge fotografisk handledning och på bästa sätt utveckla dig som fotograf.

Förutom att fotografera från M/S Strönstad kommer vi också när vädret tillåter att göra utflykter i gummibåtar. Detta ger oss möjlighet att komma ännu närmare valarna och då vårt fartyg har två gummibåtar kommer det att finns det gott om plats för att röra sig i båten och härigenom få bra vinklar när du fotografera. På kvällarna när solen gå ner kommer vi med lite tur att kunna uppleva och fotografera norrsken, ett minne för livet och ett av naturens allra mest spektakulära skådespel.  Under våra dagar till havs kommer Joakim att hålla flera föredrag och vi kommer även att arbeta med bildbearbetning. (F, L, M)

En annorlunda möjlighet! En möjlighet till unika bilder är att simma med och därigenom ta undervattensbilder på späckhuggare och valar. Då Joakim är utbildad dykare kommer ni ha möjlighet att snorkla med honom. Det kräver dock att du är van att snorkla och helst då i kalla vatten detta för att det både är mycket kallt i vattnet och det kan vara blåsigt. Det finns möjlighet att hyra torrdräkter, cyklop med snorkel och simfenor. Dessa måste dock förbokas i samband med bokning av resan.

TISDAG 20 NOVEMBER 2018

Efter några fantastiska dagar till havs med många oförglömliga fototillfällen lämnar vi M/S Strömstad för transfer till flygplatsen och vidare resa hem på egen hand. (F)

M/S STRØNSTAD

Vår valsafariexpeditionen genomförds ombord på M/S Strønstad. Fartyget byggdes hos P.Høyvolds varv 1955 som en lokal passagerarbåt som trafikerade de väderutsatta farvattnen runt Lofoten och Vesterålen i Nordnorge. 1993 totalrenoverades fartyget utan att förstöra den ursprungliga träinredningen med flera små detaljer som ger fartyget en härlig varm inramning. Idag är M/S Strønstad utrustad som ett komfortabelt och funktionellt expeditionsfartyg.

Ombord finns sex hytter med plats för totalt 16 passagerare:

 • Två fyramannahytter med över och underkojer.
 • Fyra dubbelhytter med över och underkojer.

Teknisk information om M/S Strønstad:

 • Längd: 26 meter
 • Bredd: 6 meter
 • Djupgående: 2,5 meter
 • Tonnage: 165 BGT
 • Elsystem: 220 V
 • Hastighet: 10 knop
 • Två landstigningsbåtar med plats till 16 personer / polarcirkel och zodiak.

PRIS

Pris per person i fyrabäddshytt: SEK 17.980  

Pris per person i tvåbäddshytt: SEK 20.980
                               
Priset inkluderar:                               

 • Busstransport från flygplatsen till fartyget t/r.
 • Boende i del i flerbäddshytt på presenterat fartyg.
 • Måltider enligt program (anges med F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Dagliga turer ut med zodiakbåtar (med reservation för väderleken).
 • Medverkan av Joakim Odelberg under hela resan.
 • Diverse föredrag, bildbearbetning och bildanalys av Joakim Odelberg.
 • Lokala skatter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Tromsö.
 • Enkelhyttstillägg på förfrågan.
 • Hyra av torrdräkter, cyklop med snorkel och simfenor.
 • Alla kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår web under ”Övrigt”

 

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Tromsö hjälper vi gärna till med detta.

FAKTA

Målgrupp: Fotointresserade med fotovana från djur- och naturfoto.

Min/max antal: 8/16.
    
Utrustning: Systemkamera med zoom eller teleobjektiv, helst upp till 300/500 mm, enbensstativ är en fördel och om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom. Vill du simma med späckhuggarna krävs det även en kamera med undervattenshus.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Valuta: NOK 1,03.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon +46 470-466 40.