SNOK OCH HUGGORM

Sverige • 13-14 april 2019

Fotografera snok, huggorm och ett rikt fågelliv vid Öby kulle och Kvismarens våtmarker.

Sakta börjar solen värma upp marken och stenhällarna. Det börjar röra sig och på bara en liten stund myllrar det av snokar, intrasslade i varandra som ett stort garnnystan. Fotomöjligheterna är fantastiska. Följ med den kände naturfotografen och Nikon-ambassadören Roger Brendhagen till ett av de bästa ställena i Sverige för att fotografera snok och huggorm vid Öby kulle i Kvismarens våtmarker. Då Kvismaren är en av landets förnämsta fågelsjöar med mängder av häckande och flyttande fåglar, kommer vi även att fotografera fågel. Under dagarna kommer Roger att ge fotohandledning, ge bildkritik och hålla inspirerande föredrag, allt för att du ska utveckla ditt fotograferande och bli en bättre orm-fotograf.

Workshopens höjdpunkter:

 • Plåta snokar och huggormar på nära håll.
 • Mängder av fåglar i Kvismarens våtmarker.
 • Fotografera i Öby kulle och Kvismarens våtmarker
 • Utmanande fotouppgifter.
 • Medverkan av Nikon-ambassadören Roger Brendhagen.
 • Workshops och föredrag av Roger Brendhagen.

FOTOGRAF

Roger Brendhagen föddes i Oslo men bor idag i svenska Filipstad. Roger har de senaste 15 åren arbetat som fotograf på heltid, efter att i fem år ha arbetat som journalist. Med över 250 resdagar om året har Roger hela världen som sin arbetsplats och han har fotograferat i allt från Mongoliet till Indien och Afrika. Sedan 10 år tillbaka är han en av Nikons ambassadörer och är ofta anlitad som föreläsare. Roger är medlem i Norske Naturfotografer/NN.

Han är också mycket uppskattad för sina workshops och fotoresor. Roger har lett fotoresor runt om i världen, bland annat till Sri Lanka, Mongoliet och Indien. Under sina workshops på Dovrefjell har Roger genom åren välkomnat över 700 deltagare.

https://brendhagen.com/

ROGERS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På samtliga våra workshops medverkar alltid en känd och kunnig fotograf, vars uppgift är att agera fotovärd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du både före och under resan att få hjälp av Roger Brendhagen.

FÖRE. Vi ser gärna att du, tillsammans med en porträttbild, skickar in 3 till 5 bilder som representerar dig och ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Roger att redan från början anpassa handledningen och råden till dig, så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf, allt utefter dina förutsättningar.

UNDER. Under Rogers ledning kommer vi under resan att ägna mycket tid åt fotografering i fält. Detta ger mycket tid för individuella fototips och råd eller kanske få hjälp med någon inställning på kameran. Under workshopen kommer vi även att arbeta mycket med bildkomposition samt gå igenom och utvärdera varandras bilder. Roger kommer även att hålla inspirerande föredrag för att ge idéer till fotograferandet. Vi kommer också att jobba med bildbearbetning av våra bilder.

KVISMAREN OCH ÖBY KULLE

Kvismaren är beläget ungefär två mil sydost om Örebro och två mil öster om Kumla. Kvismaren är ett statligt naturreservat. Det är en av landets finaste fågelsjöar och en av Mellansveriges viktigaste häckningsplatser för våtmarksfåglar. På våren kan man också hitta stora mängder snok och huggorm här, och i våtmarkerna finns flera ovanliga växtarter som trivs i den näringsrika sjön. I Kvismaren finns också många arter av trollslända. Sverige har utsett Kvismaren till ett Ramsarområde. Ramsarkonventionen är ett internationellt avtal, och syftet är att bevara och på lång sikt nyttja våtmarkerna på ett hållbart sätt. Området finns idag också med på FNs lista över internationellt värdefulla våtmarker. Öby kulle är ett ormreservat mitt i Kvismaren. Detta är ett av Sveriges bästa ställen för att se och fotografera snok och huggorm. Här kan man under april månad varje år skåda mängder med ormar, som uppträder tätt ihopslingrade i klumpar. Ormarna kommer hit på hösten från närområdet, till den höga Öby kulle. De går i dvala redan i början av oktober och övervintrar inne i kullens hålor och gångar. Här är de skyddade från frost och kyla. Efter vårens parning söker de sig vidare ut i landskapet. Varje år kan omkring 200 fågelarter skådas runtomkring i området. Flera av dem är sällsynta och mer eller mindre återkommande arter såsom havsörn, vaktel, lappsparv, busk-sångare, dubbelbeckasin, turturduva, vassångare, kornknarr, aftonfalk och pilgrimsfalk. På området finns en fågelstation där mer än en kvarts miljon fåglar har ringmärkts. Kvismaren är också en viktig rastplats för bland annat tranor och gäss. Från Öby kulle leder en stig ner mot Rysjön, där plattformar och fågeltorn ger möjlighet att se fåglarna på nära håll. I Rysjön häckar bland annat årta, svarthakedopping, gråhakedopping, snatterand och skedand. I badvassbältena häckar trastsångare, skäggmes, rödrom och brun kärrhök.

För mer information om Kvismaren: Länstyrelsen

PROGRAM

Transport till Kvismaren, ca 20 km sydost om Örebro, sker på egen hand. 

OBS! Beroende på rådande väderleksförhållanden kan programmet komma att kastas om, allt för att maximera fotomöjligheterna.

LÖRDAG 13 APRIL 2019

Vi träffas vid Örby kulle vid 09.00. Här möts du av Roger och en representant från Zoom Fotoresor. Innan vi beger oss upp på kullen för att leta efter ormar, kommer Roger att berätta om vad man ska tänka på när man fotar ormar och fåglar. Härefter beger vi oss ut för att fotografera snok och huggorm. Under hela tiden finns Roger med och ger tips och råd om hur du på bästa sätt ska fånga ormarna på bild. Vi återsamlas runt lunchtid vid ett rastbord, där vi äter en medhavd pick-nicklunch samt går igenom förmiddagens fotografering. Härefter beger vi oss upp på kullen för mer ormfotografering. Runt 14.00 beger vi oss in till Örebro och vårt hotell. Efter incheckning kommer det att bli bildredigering, innan vi åter beger oss till Kvismaren, nu för att fotografera fågel. Efter att vi sakta sett solen sänka sig över det omgivande landskapet återvänder vi till vårt hotell för middag och för att gå igenom dagens bildskörd. (M) 

SÖNDAG 14 APRIL 2019

Idag startar vi tidigt och fokuserar på det rika fågellivet som finns runt omkring oss. Men när solen börjar gå upp får vi också möjlighet att plåta det dramatiska landskapet i det mjuka morgonljuset. Efter vår medhavda frukost är det åter tid för ormfotografering. När solen har värmt upp marken kommer snokarna upp för att värma sig – och förhoppningsvis för att para sig. Runt lunchtid återvänder vi till Örebro för lunch följt av bildredigering. Vi avslutar med att Roger utser ”workshopens bild” som går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets Bild 2019”. (F, L)

 

BOENDE

GOOD MORNING ÖREBRO***

Good Morning Hotel ligger intill Gustavsviks vattenpark utmed E18 i Örebro. Hotellets samtliga 67 rum har en ljus och modern inredning med TV, skrivbord samt ett badrum med dusch. WiFi är gratis i alla utrymmen. Good Morning Hotel erbjuder gratis parkering och en 24-timmars snacksmeny.

www.goodmorninghotels.se

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en mycket välkänd och meriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

PRIS

Pris per person: SEK 3 995:-


Priset inkluderar:

 • Workshop i orm- och fågelfotografering.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat boende.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Medverkan av Roger Brendhagen under hela workshopen.
 • Bildredigering, bildutvärdering och föredrag av Roger Brendhagen.
 • En värd från Zoom Fotoresor som medverkar under hela workshopen.
 • Färdhandlingar och reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Kvismaren sker på egen hand eller via samåkning.
 • Enkelrumstillägg: SEK 550:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, för mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i orm- och fågelfotografering.

Min/max antal: 8/14

Utrustning: Kamera med normalzoomar från 14 mm och upp till 100 mm är perfekt för ormfotografering. Har du makroobjektiv så ta gärna även med detta. För fågelfotografering rekommenderas – långa telen upp till 500 mm. Ta även med ett en- eller trebenstativ samt om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

 

ZOOMS RESEVÄRD

För att säkerställa en optimal upplevelse och för att Roger ska kunna fokusera på att hjälpa dig som gäst att utveckla ditt fotograferande har vi på alla workshops även med en fotokunnig resevärd från Zoom som sköter allt det logistiska.

 

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Roger Brendhagen

Fotografera snok, huggorm och ett rikt fågelliv vid Öby kulle och Kvismarens våtmarker.

Sakta börjar solen värma upp marken och stenhällarna. Det börjar röra sig och på bara en liten stund myllrar det av snokar, intrasslade i varandra som ett stort garnnystan. Fotomöjligheterna är fantastiska. Följ med den kände naturfotografen och Nikon-ambassadören Roger Brendhagen till ett av de bästa ställena i Sverige för att fotografera snok och huggorm vid Öby kulle i Kvismarens våtmarker. Då Kvismaren är en av landets förnämsta fågelsjöar med mängder av häckande och flyttande fåglar, kommer vi även att fotografera fågel. Under dagarna kommer Roger att ge fotohandledning, ge bildkritik och hålla inspirerande föredrag, allt för att du ska utveckla ditt fotograferande och bli en bättre orm-fotograf.

Workshopens höjdpunkter:

 • Plåta snokar och huggormar på nära håll.
 • Mängder av fåglar i Kvismarens våtmarker.
 • Fotografera i Öby kulle och Kvismarens våtmarker
 • Utmanande fotouppgifter.
 • Medverkan av Nikon-ambassadören Roger Brendhagen.
 • Workshops och föredrag av Roger Brendhagen.

FOTOGRAF

Roger Brendhagen har de senaste 15 åren arbetat som fotograf på heltid och är sedan 10 år tillbaka Nikons-ambassadöre. Roger är medlem i Norske Naturfotografer/NN.

https://brendhagen.com/

PROGRAM

Transport till Kvismaren, ca 20 km sydost om Örebro, sker på egen hand. 

OBS! Beroende på rådande väderleksförhållanden kan programmet komma att kastas om, allt för att maximera fotomöjligheterna.

LÖRDAG 13 APRIL 2019

Vi träffas vid Örby kulle vid 09.00. Här möts du av Roger och en representant från Zoom Fotoresor. Innan vi beger oss upp på kullen för att leta efter ormar, kommer Roger att berätta om vad man ska tänka på när man fotar ormar och fåglar. Härefter beger vi oss ut för att fotografera snok och huggorm. Under hela tiden finns Roger med och ger tips och råd om hur du på bästa sätt ska fånga ormarna på bild. Vi återsamlas runt lunchtid vid ett rastbord, där vi äter en medhavd pick-nicklunch samt går igenom förmiddagens fotografering. Härefter beger vi oss upp på kullen för mer ormfotografering. Runt 14.00 beger vi oss in till Örebro och vårt hotell. Efter incheckning kommer det att bli bildredigering, innan vi åter beger oss till Kvismaren, nu för att fotografera fågel. Efter att vi sakta sett solen sänka sig över det omgivande landskapet återvänder vi till vårt hotell för middag och för att gå igenom dagens bildskörd. (M) 

SÖNDAG 14 APRIL 2019

Idag startar vi tidigt och fokuserar på det rika fågellivet som finns runt omkring oss. Men när solen börjar gå upp får vi också möjlighet att plåta det dramatiska landskapet i det mjuka morgonljuset. Efter vår medhavda frukost är det åter tid för ormfotografering. När solen har värmt upp marken kommer snokarna upp för att värma sig – och förhoppningsvis för att para sig. Runt lunchtid återvänder vi till Örebro för lunch följt av bildredigering. Vi avslutar med att Roger utser ”workshopens bild” som går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets Bild 2019”. (F, L)

BOENDE

GOOD MORNING ÖREBRO***

www.goodmorninghotels.se

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 3.995:-

Priset inkluderar:

 • Workshop i orm- och fågelfotografering.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat boende.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Medverkan av Roger Brendhagen under workshopen.
 • Bildredigering och föredrag av Roger Brendhagen.
 • En värd från Zoom Fotoresor medverkar under workshopen.
 • Färdhandlingar och reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Kvismaren sker på egen hand eller via samåkning.
 • Enkelrumstillägg 550:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, för mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i orm- och fågelfotografering.

Min/max antal: 8/14

Utrustning: Kamera med normalzoomar från 14 mm och upp till 100 mm är perfekt för ormfotografering. Har du makroobjektiv så ta gärna även med detta. För fågelfotografering rekommenderas – långa telen upp till 500 mm. Ta även med ett en- eller trebenstativ samt om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.  

 

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Roger Brendhagen