RAVINEN SKURUGATA

Sverige • 29 april - 1 maj 2019

Utveckla ditt fotograferande bland höga klippor, djupa raviner, en trollsk skog och därtill storslagna vyer med den prisbelönte landskapsfotografen Serkan Günes.

På denna workshop får du möjlighet att under ledning av den kända landskapsfotografen Serkan Günes, utveckla ditt landskapsfotograferande i en mycket annorlunda miljö. Under en fullspäckad helg kommer vi att utforska det mäktiga och mytomspunna naturområdet Skurugata och Skuruhatt nära Eksjö. Skurugatas djupa ravin med branta klippväggar på upp mot 35 meter, tillför dramatik till bilderna samtidigt som områdets varierande natur ger oss nästintill oändliga fotomöjligheter. Addera därtill Skuruhatts enastående vyer så har du en fantastisk bredd av storslagna och utmanande motiv. Under workshopen kommer Serkan därför att utmana er till kreativt tänkande tillsammans med fotouppgifter och inspirerande föreläsningar. Detta är workshopen för dig som vill utveckla ditt landskapsfotograferande.

Workshopens höjdpunkter:

 • Skurugatas vackra naturreservat.
 • Mäktiga klippformationer och djupa raviner.
 • Vacker urskog kombinerat med vattendrag.
 • Skuruhatts fantastiska utsikt.
 • Inspirerande fotouppgifter från Serkan Günes.
 • Få dina bilder utvärderade med konstruktiv kritik.
 • Föredrag och fotohandledning av Serkan Günes.

FOTOGRAF

Serkan Günes är född i Istanbul, flyttade till Stockholm år 2000 men är sedan 2015 Gällivare-bo. Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, stort som smått. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Han blev även utnämnd till ”Årets Naturfotograf 2009” av Naturvårdsverket och hans bilder publiceras över hela Europa. Serkan Günes har lett workshops i både Afrika, Europa och Arktis.

www.serkangunes.com

SERKANS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På samtliga våra workshops medverkar alltid en känd och kunnig fotograf, vars uppgift är att agera fotovärd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna workshop medverkar landskapsfotografen Serkan Günes.

FÖRE: Vi ser gärna att du, tillsammans med en porträttbild, skickar in 2-3 bilder som representerar dig och ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Serkan att redan från början anpassa handledningen och råden till dig, så att du på bästa sätt och utefter dina förutsättningar kan utvecklas som fotograf.

UNDER: Under Serkans ledning kommer vi att vandra runt i Skurugata naturreservat och dokumentera dess spektakulära natur, samtidigt som Serkan ger individuella fototips och råd. Vi kommer även att arbeta med efterbehandling, samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer att diskutera allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition och ljuset i bilderna. Serkan kommer också att hålla föredrag. Det finns även mycket tid för individuella samtal med Serkan, där du har chansen att ta upp dina frågor, eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera

SKURUGATA NATURRESARVAT

I närheten av Eksjö ligger Skurugata naturreservat. Området har varit naturreservat sedan1967 och är känt för sina höga klippor och djupa raviner. Dessa bildades förmodligen när inlandsisen smälte och formade en ravin som är cirka 800 meter lång och på sina håll 35 meter djup. Ravinen har en bredd som varierar mellan 7 och 24 meter. Floran i området kring bergssprickan domineras av mossa och här finns flera olika arter, bland annat den sällsynta snedbladsmossan. På andra håll i reservatet varierar växtligheten mellan att vara skogbeväxt till att vara torr och täckas av ormbunkar. Från utsiktspunkten Skuruhatt har man en hänförande utsikt över området vi befinner oss i.  

PROGRAM

Transport till Eksjö på egen hand. Under workshopen åker vi i egna bilar från hotellet i Eksjö till Skurugatan.

MÅNDAG 29 APRIL 2019

Sent på eftermiddagen samlas vi på Eksjö Wärdshus Abborviken utanför Eksjö för en helg fylld med landskapsfotografering. Vi inleder våra dagar tillsammans med ett inspirerande teoripass där Serkan ingående går igenom landskapsfotografering, vad man ska tänka på och hur man från grunden bygger upp en landskapsbild. Han kommer också att berätta om de utmaningar som väntar när vi ska fotografera i Skurugatas ravin samt visa inspirerande bilder från områdena där vi kommer att fotografera de kommande dagarna. Vi avslutar med en gemensam middag. (M)

TISDAG 30 APRIL 2019

Tidigt på lördagen och i det mjuka morgonljuset beger vi oss till Skurugata naturreservat för att fotografera. Under morgonen och förmiddagen utforskar vi naturreservatet där höjdpunkten är den mäktiga och mytomspunna bergsravinen som skär genom landskapet. I en inspirerande miljö och under Serkans ledning får vi nu möjlighet att i praktiken utveckla vår landskapsfotografering. Förutom att Serkan kommer att gå runt och ge tips och råd kommer vi under dagen även att ha ett par gemensamma träffar där Serkan mer praktiskt visar hur man får ut det mesta av miljöerna och landskapet. Vi kommer även att äta en medhavd pick-nick lunch på toppen av Skuruhatt samtidigt som vi njuter av utsikten. Under eftermiddagen kommer Serkan ge ett antal uppgifter för att utmana vårt kreativa tänkande. Området kring ravinen bjuder på varierande bildmöjligheter med allt från Skuruhatts storslagna panorama vyer till skogens många bildsköna detaljer med fallna trädstammar, mossbeklädda stenar och ett mjukt ljus som faller ner mellan träden. Omgivna av de dramatiska klippväggarna nere i ravinen är det lätt att hänföras av det dramatiska landskapet, men för den uppmärksamme bildsökaren finns här både stora och små fotomöjligheter. Längst ner i ravinen, skyddat från solen, finns ofta vattensamlingar som passar utmärkt för den som gillar att fotografera speglingar och reflektioner. Efter avslutad fotografering återvänder vi till hotellet där det finns tid att på egen hand ladda in och gå igenom dagens bildskörd. Innan middagen får var och en visa upp resultatet från dagens uppgift. Serkan kommer att kommentera bilderna samt ge konstruktiv och utvecklande kritik. Kvällen avslutas med middag. (F, L, M)

ONSDAG 1 MAJ 2019

Precis som under gårdagen är vi idag uppe tidigt för att fånga det fina morgonljuset i våra bilder. I området finns storslagna miljöer med upp emot 35 meter höga klippväggar, men möjlighet finns även att fånga detaljer i det lilla landskapet med hjälp av de flera olika, och för området, unika växterna och mossarterna. Under morgonen kommer Serkan, precis som tidigare, att gå runt för att på bästa sätt hjälpa er att få ut det mesta av er fotografering. Efter en givande morgon beger vi oss tillbaka till hotellet.

Det finns nu tid för bildbearbetning samt att välja ut sina bästa bilder från helgen. Workshopen avslutas med att Serkan utser ”workshopens bild” som går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2019”. (F, L)

BOENDE

EKSJÖ WÄRDSHUS

Eksjö Wärdhus Abborviken ligger endast 50 meter från sjön Aborragölen och fem minuters bilresa från Eksjö centrum. Värdshuset har 10 moderna rum med en säng och en bäddsoffa, badrum med dusch samt en sittgrupp med TV. Varje rum har även en uteplats med sjöutsikt. På värdshuset finns även en restaurang samt ett minilivs. Gratis Wi-Fi finns på hela anläggningen. Gratis parkering finns vid boendet.

För mer information se: www.abborraviken.se

 

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en mycket välkänd och meriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

PRIS

Pris per person: SEK 5.590:-


Priset inkluderar:

 • Boende med del i dubbelrum på presenterat boende.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela workshopen.
 • Föredrag och bildredigering under ledning av Serkan Günes.
 • En resevärd från Zoom Fotoresor som medverkar under workshopen.
 • Hotell- och andra lokala skatter.
 • Reseinformation innan workshopen.

 

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Eksjö samt till Skurugata.
 • Enkelrumstillägg SEK 1 200:- 
 • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. 
   
 • För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

 

TRANSPORT

Transport till Eksjö sker på egen hand. Transport från hotellet till Skurugata sker med egna bilar eller via samåkning. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 om du har frågor kring transporten.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i landskapsfotografering.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt tele. Du bör även ha med ett trebenstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom samt en fotoväska som klarar av både kamerautrustningen och en matsäck.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Hans Elmqvist, Serkan Günes

Utveckla ditt fotograferande bland höga klippor, djupa raviner, en trollsk skog och därtill storslagna vyer med den prisbelönte landskapsfotografen Serkan Günes.

På denna workshop får du möjlighet att under ledning av den kända landskapsfotografen Serkan Günes, utveckla ditt landskapsfotograferande i en mycket annorlunda miljö. Under en fullspäckad helg kommer vi att utforska det mäktiga och mytomspunna naturområdet Skurugata och Skuruhatt nära Eksjö. Skurugatas djupa ravin med branta klippväggar på upp mot 35 meter, tillför dramatik till bilderna samtidigt som områdets varierande natur ger oss nästintill oändliga fotomöjligheter. Addera därtill Skuruhatts enastående vyer så har du en fantastisk bredd av storslagna och utmanande motiv. Under workshopen kommer Serkan därför att utmana er till kreativt tänkande tillsammans med fotouppgifter och inspirerande föreläsningar. Detta är workshopen för dig som vill utveckla ditt landskapsfotograferande.

Workshopens höjdpunkter:

 • Skurugatas vackra naturreservat.
 • Mäktiga klippformationer och djupa raviner.
 • Vacker urskog kombinerat med vattendrag.
 • Skuruhatts fantastiska utsikt.
 • Inspirerande fotouppgifter från Serkan Günes.
 • Få dina bilder utvärderade med konstruktiv kritik.
 • Föredrag och fotohandledning av Serkan Günes.

FOTOGRAF

Serkan Günes är född i Istanbul, flyttade till Stockholm år 2000 men är sedan 2015 Gällivare-bo. Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, stort som smått. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Han blev även utnämnd till ”Årets Naturfotograf 2009” av Naturvårdsverket och hans bilder publiceras över hela Europa. Serkan Günes har lett workshops i både Afrika, Europa och Arktis.

www.serkangunes.com

SERKANS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På samtliga våra workshops medverkar alltid en känd och kunnig fotograf, vars uppgift är att agera fotovärd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna workshop medverkar landskapsfotografen Serkan Günes.

För mer information om Serkans arbetsuppgifter under workshpen se programmet via din dator. 

SKURUGATA NATURRESARVAT

I närheten av Eksjö ligger Skurugata naturreservat. Området har varit naturreservat sedan1967 och är känt för sina höga klippor och djupa raviner. 

För mer information om Skurugata se programmet via din dator. 

PROGRAM

Transport till Eksjö på egen hand. Under workshopen åker vi i egna bilar från hotellet i Eksjö till Skurugatan.

MÅNDAG 29 APRIL 2019

Sent på eftermiddagen samlas vi på Eksjö Wärdshus Abborviken utanför Eksjö för en helg fylld med landskapsfotografering. Vi inleder våra dagar tillsammans med ett inspirerande teoripass där Serkan ingående går igenom landskapsfotografering, vad man ska tänka på och hur man från grunden bygger upp en landskapsbild. Han kommer också att berätta om de utmaningar som väntar när vi ska fotografera i Skurugatas ravin samt visa inspirerande bilder från områdena där vi kommer att fotografera de kommande dagarna. Vi avslutar med en gemensam middag. (M)

TISDAG 30 APRIL 2019

Tidigt på lördagen och i det mjuka morgonljuset beger vi oss till Skurugata naturreservat för att fotografera. Under morgonen och förmiddagen utforskar vi naturreservatet där höjdpunkten är den mäktiga och mytomspunna bergsravinen som skär genom landskapet. I en inspirerande miljö och under Serkans ledning får vi nu möjlighet att i praktiken utveckla vår landskapsfotografering. Förutom att Serkan kommer att gå runt och ge tips och råd kommer vi under dagen även att ha ett par gemensamma träffar där Serkan mer praktiskt visar hur man får ut det mesta av miljöerna och landskapet. Vi kommer även att äta en medhavd pick-nick lunch på toppen av Skuruhatt samtidigt som vi njuter av utsikten. Under eftermiddagen kommer Serkan ge ett antal uppgifter för att utmana vårt kreativa tänkande. Området kring ravinen bjuder på varierande bildmöjligheter med allt från Skuruhatts storslagna panorama vyer till skogens många bildsköna detaljer med fallna trädstammar, mossbeklädda stenar och ett mjukt ljus som faller ner mellan träden. Omgivna av de dramatiska klippväggarna nere i ravinen är det lätt att hänföras av det dramatiska landskapet, men för den uppmärksamme bildsökaren finns här både stora och små fotomöjligheter. Längst ner i ravinen, skyddat från solen, finns ofta vattensamlingar som passar utmärkt för den som gillar att fotografera speglingar och reflektioner. Efter avslutad fotografering återvänder vi till hotellet där det finns tid att på egen hand ladda in och gå igenom dagens bildskörd. Innan middagen får var och en visa upp resultatet från dagens uppgift. Serkan kommer att kommentera bilderna samt ge konstruktiv och utvecklande kritik. Kvällen avslutas med middag. (F, L, M)

ONSDAG 1 MAJ 2019

Precis som under gårdagen är vi idag uppe tidigt för att fånga det fina morgonljuset i våra bilder. I området finns storslagna miljöer med upp emot 35 meter höga klippväggar, men möjlighet finns även att fånga detaljer i det lilla landskapet med hjälp av de flera olika, och för området, unika växterna och mossarterna. Under morgonen kommer Serkan, precis som tidigare, att gå runt för att på bästa sätt hjälpa er att få ut det mesta av er fotografering. Efter en givande morgon beger vi oss tillbaka till hotellet.

Det finns nu tid för bildbearbetning samt att välja ut sina bästa bilder från helgen. Workshopen avslutas med att Serkan utser ”workshopens bild” som går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2019”. (F, L)

BOENDE

EKSJÖ WÄRDSHUS

För mer information se: www.abborraviken.se

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 5.590:-


Priset inkluderar:

 • Boende med del i dubbelrum på presenterat boende.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela workshopen.
 • Föredrag och bildredigering under ledning av Serkan Günes.
 • En resevärd från Zoom Fotoresor som medverkar under workshopen.
 • Hotell- och andra lokala skatter.
 • Reseinformation innan workshopen.

 

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Eksjö samt till Skurugata.
 • Enkelrumstillägg SEK 1 200:- 
 • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. 
 • För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

 

TRANSPORT

Transport till Eksjö sker på egen hand. Transport från hotellet till Skurugata sker med egna bilar eller via samåkning. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 om du har frågor kring transporten.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i landskapsfotografering.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt tele. Du bör även ha med ett trebenstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom samt en fotoväska som klarar av både kamerautrustningen och en matsäck.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Hans Elmqvist, Serkan Günes