NÄRKONTAKT
MED ORANGUTANGER
OCH KOMODOVARANER

Borneo och Komodoöarna • 11-22 oktober 2017

Till den danska sidan!

NÄRKONTAKT MED ORANGUTANGER
OCH KOMODOVARANER

Borneo och Komodoöarna, 11-22 oktober 2017

Följ med på en oförglömlig resa och plåta orangutanger i Borneos regnskogar och komodovaraner på Komodoöarna.

Vill du uppleva något riktigt unikt, nämligen orangutanger och komodovaraner, då är detta den perfekta resan för dig. Följ med Tom Svensson till Borneos regnskogar med dess orangutanger och annat unikt djurliv och till Komodoöarna och få möjlighet att fotografera de gigantiska komodovaranerna. Under resan får du även möjlighet att uppleva den lokala atmosfären, inte minst genom att vi vissa nätter bor ute i regnskogen och vissa nätter på båt. På så sätt sparar vi restid samtidigt som det ger oss en unik chans att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt med hänsyn till ljuset och djurens beteende. Som avslutning på denna strapatsrika resa blir det några avslutande dagar på Bali, gudarnas ö. Under resan fokuserar vi mycket på artbevarande då orangutangen är akut utrotningshotad. Tom ger därför en djupare inblick i ämnet artbevarande, generellt och för denna arten.

Resans höjdpunkter:

 • Uppleva Borneos regnskog.
 • Plåta orangutanger och komodovaraner.
 • Snorkla på korallreven och få närkontakt med rockor.
 • När tiotusentals fladdermöss lyfter i solnedgången.
 • Bali, gudarna ö.
 • Medverkan av Tom Svensson.

FOTOGRAF TOM SVENSSON

Tom Svensson är Sveriges främste bevarandefotograf. Toms stora drivkraft i livet är artbevarande och han reser som Canon Explorer-ambassadör regelbundet runt i världen. På sina resor dokumenterar han utrotningshotade djur, anti-tjuvjakt och illegal handel med djur.

Hans färdighet som fotograf är att ta bilder som berör människor och gör skillnad. Han har gett ut tre böcker varav den senaste ”Vid vägs ände”, vilken han skrev tillsammans med Ola Jennersten på WWF, blev vald till Årets Pandabok 2017.

Tom är medlem i Naturfotograferna samt är som enda svensk invald i IEPA, International Environment Photographers Association.

www.tomsvensson.se

 

PROGRAM

Flyg till Soekarno-Hatta International Airport, Jakarta på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis till att ordna detta.

Under resan kommer Tom vid flera tillfällen att hålla föredrag, och många kvällar arbetar vi med bildbehandling av dagens bildskörd. Det kommer även att bli föredrag av någon från parkorganisationerna på Borneo och på Komodo.

Onsdag 11/10 2017

Ankomst till hotellet under dagen. Eftermiddagens ägnas åt avkoppling och egna aktiviteter. På kvällen samlas vi för en trevlig välkomstmiddag och för att bekanta oss med varandra. Boende på FM7 Hotel. (M)

Torsdag 12/10 2017

Morgonflyg till Pangkanal Bun på Borneo. Vid ankomst blir vi upphämtade och skjutsade till hamnen där vi kliver ombord på en Klotok, en traditionell träbåt, för en tur uppför floden. Från båten upplever vi Borneos orörda regnskog och dess djurliv. Under färden kommer vi även att få vår första närkontakt med orangutanger. Detta är starten på orangutang äventyret. Målet är Rimba Ecolodge där vi övernattar. (F, L, M)

Fredag 13/10 22017

Idag fortsätter sökande efter orangutanger. Efter frukosten beger vi oss återigen ut på floden mot Camp Leakey där man återinfört orangutanger i det fria. Under färden stannar vi även vid Pondok Tanguy där vi med lite tur har möjlighet att plåta orangutanger på mycket nära håll. Härefter fortsätter vi mot Camp Leakey, Orangutang Fondations tidigare rehabiliteringscenter för orangutanger där vi kl. 15.00 kommer att få se när orangutangerna matas. Under dagen ges det många möjligheter till att fotografera orangutanger, olika arter av apor samt andra djur och växter. Övernattning på båten i två nätter. (F, L, M)

Lördag 14/10 2017

Även Idag kommer vi att ägna åt att fotografera orangutanger. Våra lokala guider håller hela tiden utkik efter orangutanger och andra vilda djur. Vi kommer bland annat att göra stopp vid utfodringsstationer för orangutanger (F, L, M)

Söndag 15/10 2017

Efter frukost beger vi oss nedför floden till Kumai och vidare till flygplatsen för flyg mot Semarang. Härefter fortsätter vi med buss mot Yogyakarta, ett centrum för den javanesiska konsten och kulturen. Under turen gör vi diverse fotostopp samt naturligtvis ett lunchstopp. Boende på Puri Artha Hotel. Middag på egen hand. (F, L)

Måndag 16/10 2017

Tidigt på morgonen i samband med soluppgången åker vi till Borobudurtempel, en av världens största buddhistiska helgedomar och ett av UNESCO:s världsarv. Soluppgången över templet är helt fantastisk ur en fotografs synvinkel. Efter frukost ges det tid för ”street-fotografering”. Nära hotellet ligger det bland annat en marknad vilken get perfekta fotomöjligheter. Lunch serveras på hotellet följt av transfer till flygplatsen och flyg till Bali där vi övernattar på Rama Beach Hotel. (F, L)

Tisdag 17/10 2017

Morgonflyg till Labuan Bajo beläget direkt vid Komodo Nationalpark. Nationalparken bildades 1980 och blev ett världsarv sex år senare. De tre större öarna inom parken är Komodo, Rinca och Padar och fascinationen med öarna är den mycket aggressiva komodovaranen, många över tre meter långa, med knivskarpa tänder och ett giftigt bett. Vid ankomst till Labuan Bajo finns det möjlighet till att hyra snorkel innan vi går ombord på båten som tar oss till Komodo Islands. Under turen gör vi ett stopp vid en liten paradisö med kristallklara vatten och ett fantastiskt maritimt liv. Har vi tur kommer även att kunna simma sida vid sida med stora rockor. Sent på eftermiddagen kommer vi att göra ett första besök på ön Komodo och förhoppningsvis får närkontakt med de fruktade Komondovaranerna. Övernattning på båten. (F, L, M)

Onsdag 18/10 2017

Tidigt på morgonen bege oss ut på en vandring på Komodo Island under ledning av lokala parkvakter för att letar efter komodovaraner. Åter på båten blir det frukost innan vi beger oss mot Pink Beach för att snorkla. Stranden har fått sitt namn av dess röda koraller, sitt klara vatten och sitt maritima liv. På eftermiddagen besöker vi Komodo ön ytterligare en går för att få den där perfekta varan bilden. Övernattning på båten. (F, L, M)

Torsdag 19/10 2017

Tidigt på morgonen fortsätter båten till Rinca Island där vi återigen kommer att fotografera de fruktade komodovaranerna, allt under ledning av en lokalguide och en rangers. På Rinca Island finns det möjlighet att välja tre olika tracking rundor, allt ifrån en lätt 30 minuter runda till en över två timmar lång vandring. På Rinca finns det även både buffel och vildhästar förutom tre arter av giftiga ormar, bland dem den fruktade kobran, Åter på båten serveras lunch varefter det finns möjlighet för snorkling vid korallreven. På eftermiddagen gör vi ytterligare ett besök på Rinca och dess varaner. Besöket avslutas med att en ranger berättar om sitt jobb, samt om komodovaraner och dess livsmiljö. Härefter fortsätter vi till en liten obebodd ö för att få uppleva när tusentals fladdermöss precis i skymningen lyfter och ljudlöst glida fram över båten i riktning mot land i jakt på föda. En spektakulär upplevelse. Övernattning på båten. (F, L, M)

Fredag 20/10 2017

Under morgonen besöker vi ytterligare en obebodd paradisö för att bada och snorkla på korallrevet. Strax före lunch är vi så tillbaka i Labuan Bajo där lunch serveras på en lokal strand restaurang följt av transfer till flygplatsen för eftermiddagsflyg till Bali, gudarnas ö. Transfer till Kuta Beach och Rama Beach Hotel där vi bor två nätter. Middag på egen hand. (F, L)

Lördag 21/10 2017

En heldagstur på Bali med besök vid Tanah Lot templet, Balis vackraste tempel och ett av de mest fotograferade i världen. Under dagen besöker vi även Beratan sjön med det vackra Ulun Danu templet, apskogen Alas Kedato samt de av UNESCO världsarvsskyddade risfälten vid Jatiluwih. Under dagen kommer vi även att göra stopp vid vackra tempel och lokala marknader. Innan vi beger oss till kvällens avslutningsmiddag kommer Tom att utse resans bild vilken kommer att belönas. Avslutningsmiddag. (F, L, M)

Söndag 22/10 2017

Dagen för egna aktiviteter fram till det att åka till flygplatsen. Transport till Sverige sker på egen hand. (F)

 

TILLÄGGSARRANGEMANG

Om du önskar stanna några nätter extra på Bali och på egen hand utforska ön går detta naturligtvis att ordna. Meddela detta när du bokar så återkommer vi med hotellförslag och exakta priser. Räkna med att ett rum på ett 4-stjärnigt hotell vid havet ligger på mellan 100-150 dollar per natt beroende på hotell och ort.

SAVE THE WILDLIFE

Denna resa är en ”Save the Wildlife” resa vilket innebär att artbevarande kommer att lyftas fram på olika sätt under resan för att sätt skapa kunskap kring ämnet. På mindre områden på Sumatra och Borneo finner man den biologiskt rika regnskogen vilken är hem för den utrotningshotade orangutangen. På grund av olika hot klassas orangutangen idag som akut utrotningshotad. På resan kommer bevarandefotografen Tom Svensson att berätta mer om orangutangernas situation och problematiken kring palmolja. Tom har de senaste åren arbetat mycket med att upplysa och informera kring palmolja och vilken påverkan den har på regnskogen. Denna resa ger dig en utmärkt möjlighet till att fotografera och uppleva dessa magnifika djur i sin rätta miljö.  Vi bidrar även med ren finansiell hjälp för att bevara orangutangen genom att besöka och stödja Orangutang Foundation International.

ORANGUTANGEN

I Borneos regnskog lever cirka 45 000 av dem idag akut utrotningshotade orangutangerna. En orangutang tillbringar den mesta av tiden ensam och man räknar med att de lever mellan 35-50 år. Beroende på kön så når orangutangen en vikt på mellan 50 – 100 kg och livnär sig främst på frukt, blad och bark.

Orangutangen hotas av att regnskogen den lever i skövlas för att göra plats åt plantager för att framställa palmolja. Under 2015 brändes och skövlades två miljoner hektar regnskog på Borneo. Varje timme förstördes en yta motsvarande 300 fotbollsplaner.

För mer information om palmolja och dess påverkan på regnskogen och orangutangerna klicka här: länk

Som resenär stödjer du Orangutang Foundation International ekonomiskt och hjälper till att rädda orangutangen. Klicka här för att läsa mer om du Orangutang Foundation International.

HOTELL/BÅTAR

Jakarta: FM 7 Hotel ****

FM 7 Hotel ett bra förstaklass hotell bekvämt beläget nära flygplatsen. Hotellet har 245 luftkonditionerade rum som alla har minibar, TV, kassaskåp, skrivbord och telefon. På hotellet finner man även restauranger, café, bar, inomhuspool samt en ångbastu. http://fm7hotel.com/

 

Borneo: Rimba Ecolodge**+

Denna lodge är belägen mitt ute i regnskogen på en av de kvarvarande platserna på jorden där man fortfarande kan se orangutanger i det vilda. Lodgen ger därför en unik möjlighet för att utforska den lummiga omgivande regnskogen och att möta orangutanger och vilda djur. På lodgen finns det 32 gästrum som är byggda för att kunna passa in i omgivningen. Lodgen är av ganska enkel standard. http://rimbaecolodge.com/

Borneo: Klotok (båt)

Detta är den traditionella träbåt som vi inte bara kommer att transporteras med under denna del av resan utan även att bo på under två nätter. Här sover vi på madrasser och kuddar under myggnät uppe på däck. Det finns även kök samt enklare toalett och dusch på båten.

Yogyakarta: Puri Artha Hotel***+

Puri Artha Hotel är ett mycket bra mellanklasshotell beläget i hjärtat av Yogyakarta. Hotellet har 70 luftkonditionerade rum med balkonger, minibar, kassaskåp och TV vilka är byggt kring en trevlig trädgård. Hotellet har också ett spa, utomhuspool, gym samt en t restaurang och en bar. www.puriarthahotel.com/main

 

 

Komodo: Båt

Även vid Komodo kommer vi att övernatta på båt vilken kommer att vara vår bas under tre dygn. På båten sover vi i sängar under däck. Det finns luftkonditionering ombord på båten. Den kommer dock endast att vara igång nattetid. Det finns även kök samt två enklare toaletter på båten.

 

 

Bali: Rama Beach Hotel****

Detta förstklassiga hotell i beläget mycket nära stranden i södra Kuta. Hotellet erbjuder 106 moderna rum alla med luftkonditionering och wi-fi. Hotellet har ett stort poolområde, tennisbanor samt ett SPA. Hotellet har även två mycket trevliga restauranger samt flera barer. www.ramabeachhotel.com

PRIS

Pris per person: 32.980:-

Priset inkluderar:                                                    

 • Inkvartering i del i dubbelrum enligt program.
 • Måltider enligt program.
 • Inrikesflyg enligt program.
 • Buss transporter enligt program.
 • Aktiviteter enligt program.
 • Inträden enligt program.
 • Medverkan av Tom Svensson under hela resan.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor under hela resan.
 • Vandringsguider i Tanjung Puting National Park.
 • Lokala rangeras på Komodoöarna.
 • Medverkan av lokala guider under hela resan.
 • Flyg- och andra lokala skatter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Indonesien.
 • Enkelrumstillägg 3.450:- (inte möjlig på båtarna).
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck, telefonsamtal etc .
 • Dricks till lokala guider, normalt 10 dollar per dag. Betalas på direkt på plats.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår web under ”Övrigt”

BOKNING

Du bokar ditt deltagande på resan på vår webbsida www.zoomfotoresor.se. Du är även mycket välkommen att ringa oss på 0470-466 40.

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Indonesien hjälper vi gärna till med detta.

FAKTA

Målgrupp: Fotointresserade i alla åldrar. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekom-menderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/14

Utrustning: Systemkamera med zoom eller teleobjektiv upp till 500 mm, kortare zoom typ 24-70, ett enbensstativ och om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc se vår webb under Övrigt.

Valutakurs: USD 8,35