LAPPLAND
VINTER EXPEDITION

Gällivare • 20-24 februari 2019
 

Fotografera fantastiska vinterlandskap i en helt orörd vildmark under ledning av den kände landskapsfotografen Serkan Günes. 

Omgivna av ett fantastiskt vinterlandskap tar vi oss sakta fram över de öppna vidderna. Det enda ljud som hörs är den knastrande snön under våra snöskor. Sakta ser vi solen gå upp över fjället i fjärran och få de snö tyngda grannarna i vår förgrund att färgas rosa av det mjuka morgonljuset.  Följ med den kände och prisbelönte landskapsfotografen Serkan Günes till Lappland och upplev dess vinterklädda och helt orörda natur. Under några dagar utforskar och fotograferar vi med hjälp av snöskor ett fantastiskt vinterlandskap med öppna myrmarker och gammelskog. Detta är expeditionen för dig som vill fotografera orörda vyer i ett fantastiskt vinterljus under ledning av en av Sveriges främsta landskapsfotografer och som kommer ta med dig till några av sina fotografiska favoritplatser.
EXPEDITIONENS HÖJPUNKTER
 • Fotografera orört vinterlandskap.
 • Fantastiskt midvinterljus,
 • Fotografera i världsarvet Laponia.
 • Vandra i snöskor över myrlandskap.
 • Lunch mitt ute i vildmarken.
 • Medverkan av Serkna Günes hela workshopen.
 • Föredrag av Serkna Günes.
 • Bildredigering/bildanalys av Serkan Günes.

FOTOGRAF

Serkan Günes är född i Istanbul, bosatte sig i Stockholm år 2000 men är sedan 2015 Gällivare-bo. Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, stora som små. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Serkan har som förste svensk vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Han har även utnämnd till Årets Naturfotograf 2009 av Naturvårdsverket och hans bilder publiceras över hela Europa. Serkan Günes har även lett workshops i både Afrika, Europa och Arktis.

www.serkangunes.com 

LAPPLAND VINTER EXPEDITION

Gällivare • februari 2019
 

Fotografera fantastiska vinterlandskap i en helt orörd vildmark under ledning av den kände landskapsfotografen Serkan Günes.

Omgivna av ett fantastiskt vinterlandskap tar vi oss sakta fram över de öppna vidderna. Det enda ljud som hörs är den knastrande snön under våra snöskor. Sakta ser vi solen gå upp över fjället i fjärran och få de snö tyngda grannarna i vår förgrund att färgas rosa av det mjuka morgonljuset.Följ med den kände och prisbelönte landskapsfotografen Serkan Günes till Lappland och upplev dess vinterklädda och helt orörda natur. Under några dagar utforskar och fotograferar vi med hjälp av snöskor ett fantastiskt vinterlandskap med öppna myrmarker och gammelskog. Detta är expeditionen för dig som vill fotografera orörda vyer i ett fantastiskt vinterljus under ledning av en av Sveriges främsta landskapsfotografer och som kommer ta med dig till några av sina fotografiska favoritplatser.
EXPEDITIONENS HÖJPUNKTER
 • Fotografera orört vinterlandskap.
 • Fantastiskt midvinterljus,
 • Fotografera I världsarvet Laponia.
 • Vandra i snöskor över myrlandskap.
 • Lunch mitt ute I vildmarken.
 • Medverkan av Serkan Günes.
 • Föredrag av Serkan Günes.
 • Bildredigering och bildanalys med Serkan Günes.

FOTOGRAF

Serkan Günes är född i Istanbul, bosatte sig i Stockholm år 2000 men är sedan 2015 Gällivare-bo. Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, stora som små. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Serkan har som förste svensk vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Han har även utnämnd till Årets Naturfotograf 2009 av Naturvårdsverket och hans bilder publiceras över hela Europa. Serkan Günes har även lett workshops i både Afrika, Europa och Arktis.

www.serkangunes.com 

DESTINATIONER

Under våra dagar ute i fält kommer vi att röra oss över öppna myrmarker, gammelskog och fjällbjörsbeklädda lågfjäll som reser sig över de annars öppna vyerna. Beroende på väderförhållanden och vart vi får de bästa fotomöjligheterna kommer vi under vår expedition att besöka ett urval av nedan nationalparker och naturreservat.

MUDDUS NATIONALPARK

År 1943 bildades det som idag är Sveriges största skogliga nationalpark, Muddus Nationalpark. Området är en del av världsarvet Laponia och har genom åren lämnat opåverkat av skogsbruket vilket gett en unik miljö med gammelskog, myrmark och vattenfall. Djurlivet i området är rikt med bland annat älg, björn och lo.

STUBBA NATURRESERVAT

Tillsammans med Mudus bildar Stubba Naturrervat i ett av Sveriges största myrområden och precis som angränsande Mudus ingår Stubba också i det område som bildar världsarvet Laponia. Över myrarna och urskogen reser sig de rundade lågfjällen och bidrar till ett varierat landskap.

LINA FJÄLLURSKOGS NATURRESERVAT

Lina Fjällurskogs Naturreservat är ett skyddat område och med unika omgivningar och ett opåverkat skogsekosystem. Området kännetecknas av sina många sjöar, skogs och myrmarker. Områdets flora och fauna är rikt och till fågellivet bidrar bland annat fjällvråk, jorduggla, blå kärrhök, mindre hackspett. ostticka, rosensticka och vedtrapsmossa är alla arter som kommer från till den döda mängd ved som finns i området och i reservatet finns också flertalet rödlistade arter.

DUNDRET NATURRESERVAT

Dundrets Naturreservat bildades 1970 och det är idag ett av EU:s skyddade ekologiska områden . Från den 820 meter höga toppen har man en fantastisk utsikt och vid klart väder kan man se både Kebnekaise och Sarekfjällen. Växtligheten i området är varierande med allt dvärgvide i svackorna till fjällgröna och ripbär på de av vinden utsatta kullarna. Antalet fröväxter i området räknas till 200 varav lappspira, lappljung och krypljung är några av de 30 fjällarter som man hittar i dundret.

PROGRAM

ONSDAG 20 FEBRUARI 2019

Efter ankomst till Gällivare under dagen samlas vi på Scandic Gällivare Hotell där vi möts av Serkan. Under kvällen kommer Serkan hålla ett inspirerande föredrag fyllt med tips, råd och inspiration inför morgondagens äventyr. Vår första kväll tillsammans kommer vi att äta en trevlig välkomst middag där vi får möjlighet att diskutera våra förväntningar på de kommande dagarna. (M)

TORSDAG – LÖRDAG 21-23  FEBRUARI 2019

På morgonen innan solen går upp beger vi oss på snöskor ut i den orörda vildmarken för att fotografera i ett gnistrande vinterlandskap. Sakta rör vi oss fram genom den djupa snön omgivna av snöbeklädda träden och bildmöjligheterna finns vart vi än tittar. Skuggformationerna i snön, träden och buskarna skapar intressanta förgrunder fjällen som reser sig i fjärran tacksamma motiv för den som vill skapa djup i bilderna. Under förmiddagen stannar vi till mitt ute i vildmarken, gör upp eld, varefter vi njuter av en pick-nick lunch omgivna endast av naturens snötäckta landskap. Med hjälp sin stora lokalkännedom ta Serkan oss till med några av sina fotografiska favoritplatser. Under den tidiga eftermiddagen ser vi solen sakta gå ner över landskapet och färga snön och omgivningarna orangea, en naturupplevelse som ger möjligheter till många vackra. Efter våra fotosessioner ute på myrarna kommer vi under eftermiddagarna och kvällarna att kolla på och utvärdera varandras bilder och vi kommer även att jobba med bildbearbetning där Serkan kommer visa hur du får ut det mesta av dina bilder i datorn. (F, L, M)

SÖNDAG 24 FEBRUARI 2019

Även denna morgon beger vi oss ut för att fånga soluppgången. Under förmiddagen går vi sedan igenom vår bildskörd från våra dagar tillsammans. Innan workshopen avslutas kommer du att få presentera tre bilder vilka kommer att kommenteras av Serkan varefter pris utdelas till expeditionen bästa bild vilken går vidare till finalen i tävlingen Årets Bild 2019. Efter lunch är dags för avslutning och avfärd hem. (F, L)

 

FYSISKA KRAV

 

Under dagarna kommer vi beroende på väderförhållanden och snömängd att vandra i upp till 10 km om dagen. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av att vandra med snöskor men du bör ha god kondition och fysik och träna regelbundet för att orka med vandringarna. Under vandringarna kan det vara mycket kallt med temperaturer ner mot -25. Det är därför mycket viktigt att du klarar av att vara ute i låga temperaturer under flera timmar och klarar av att bära din egen packning.

BOENDE

SCANDIC GÄLLIVARE****

Scandic Gällivare ligger 7 minuters promenad från tågstationen i Gällivares centrum. Hotell erbjuder modernt inredda rum med toalett med dusch, en sittgrupp, platt-TV samt gratis Wi-Fi. I hotellets restaurang serveras både lunch och middag. Scandic Gällivare erbjuder gratis tillgång till bastu och inomhuspool. Hotellet har även en SPA-avdelning.

För mer information klicka här

PRIS

Pris per person: SEK 11.900:-

PRISET INKLUDERAR:

 • Transporter i och kring Gällivare enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum enligt program. 
 • Alla måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Hyra av snöskor.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela expeditionen. 
 • Föredrag, bildredigering och bildutvärdering med Serkan Günes.

 

PRISET INKLUDERAR EJ:

 • Flyg till Gällivare.
 • Enkelrumstilläg: SEK 3.300:-
 • Alla kostnader av personlig karaktär som telefonsamtal etc. 
 • Avbeställningsskydd, reseförsäkring. Se ”Värt att veta”
Målgrupp: Fotografer intresserade av orörd natur och landskap.

Fysisk utmaning: Nivå 3 av 5

Min/max antal: 8/15 

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellånga telen. Du bör även ha med ett trebenstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom. Du behöver även en fotoväska som klarar av både kamerautrustningen och lite extrakläder.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.  

TRANSPORT

Du tar dig till Gällivare antingen med tåg eller flyg. Tåg bokar du på SJ och om du/ni önskar bokning av flyg till hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46(0)470-466 40 eller meddela i bokningsformuläret när du bokar expeditionen.

BOKNING

Du kan boka din expedition online genom att klicka på knappen nedan. Maila oss på info@zoomfotoresor.se eller ring oss på telefon: +46 470 466 40

DESTINATIONER

Under våra dagar ute i fält kommer vi att röra oss över öppna myrmarker, gammelskog och fjällbjörsbeklädda lågfjäll som reser sig över de annars öppna vyerna. Beroende på väderförhållanden och vart vi får de bästa fotomöjligheterna kommer vi under vår expedition att besöka ett urval av nedan nationalparker och naturreservat.

 

MUDDUS NATIONALPARK

År 1943 bildades det som idag är Sveriges största skogliga nationalpark, Muddus Nationalpark. Området är en del av världsarvet Laponia och har genom åren lämnat opåverkat av skogsbruket vilket gett en unik miljö med gammelskog, myrmark och vattenfall. Djurlivet i området är rikt med bland annat älg, björn och lo.

 

STUBBA NATURRESERVAT

Tillsammans med Mudus bildar Stubba Naturrervat i ett av Sveriges största myrområden och precis som angränsande Mudus ingår Stubba också i det område som bildar världsarvet Laponia. Över myrarna och urskogen reser sig de rundade lågfjällen och bidrar till ett varierat landskap.

 

LINA FJÄLLURSKOGS NATURRESERVAT

Lina Fjällurskogs Naturreservat är ett skyddat område och med unika omgivningar och ett opåverkat skogsekosystem. Området kännetecknas av sina många sjöar, skogs och myrmarker. Områdets flora och fauna är rikt och till fågellivet bidrar bland annat fjällvråk, jorduggla, blå kärrhök, mindre hackspett. ostticka, rosensticka och vedtrapsmossa är alla arter som kommer från till den döda mängd ved som finns i området och i reservatet finns också flertalet rödlistade arter.

 

DUNDRET NATURRESERVAT

Dundrets Naturreservat bildades 1970 och det är idag ett av EU:s skyddade ekologiska områden . Från den 820 meter höga toppen har man en fantastisk utsikt och vid klart väder kan man se både Kebnekaise och Sarekfjällen. Växtligheten i området är varierande med allt dvärgvide i svackorna till fjällgröna och ripbär på de av vinden utsatta kullarna. Antalet fröväxter i området räknas till 200 varav lappspira, lappljung och krypljung är några av de 30 fjällarter som man hittar i dundret.

PROGRAM

ONSDAG 20 FEBRUARI 2019

Efter ankomst till Gällivare under dagen samlas vi på Scandic Gällivare Hotell där vi möts av Serkan. Under kvällen kommer Serkan hålla ett inspirerande föredrag fyllt med tips, råd och inspiration inför morgondagens äventyr. Vår första kväll tillsammans kommer vi att äta en trevlig välkomst middag där vi får möjlighet att diskutera våra förväntningar på de kommande dagarna. (M)

TORSDAG – LÖRDAG 21-23 FEBRUARI 2019

På morgonen innan solen går upp beger vi oss på snöskor ut i den orörda vildmarken för att fotografera i ett gnistrande vinterlandskap. Sakta rör vi oss fram genom den djupa snön omgivna av snöbeklädda träden och bildmöjligheterna finns vart vi än tittar. Skuggformationerna i snön, träden och buskarna skapar intressanta förgrunder fjällen som reser sig i fjärran tacksamma motiv för den som vill skapa djup i bilderna. Under förmiddagen stannar vi till mitt ute i vildmarken, gör upp eld, varefter vi njuter av en pick-nick lunch omgivna endast av naturens snötäckta landskap. Med hjälp sin stora lokalkännedom ta Serkan oss till med några av sina fotografiska favoritplatser. Under den tidiga eftermiddagen ser vi solen sakta gå ner över landskapet och färga snön och omgivningarna orangea, en naturupplevelse som ger möjligheter till många vackra. Efter våra fotosessioner ute på myrarna kommer vi under eftermiddagarna och kvällarna att kolla på och utvärdera varandras bilder och vi kommer även att jobba med bildbearbetning där Serkan kommer visa hur du får ut det mesta av dina bilder i datorn. (F, L, M)

SÖNDAG 24 FEBRUARI 2019

Även denna morgon beger vi oss ut för att fånga soluppgången. Under förmiddagen går vi sedan igenom vår bildskörd från våra dagar tillsammans. Innan workshopen avslutas kommer du att få presentera tre bilder vilka kommer att kommenteras av Serkan varefter pris utdelas till expeditionen bästa bild vilken går vidare till finalen i tävlingen Årets Bild 2019. Efter lunch är dags för avslutning och avfärd hem. (F, L)

 

FYSISKA KRAV

 

Under dagarna kommer vi beroende på väderförhållanden och snömängd att vandra i upp till 10 km om dagen. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av att vandra med snöskor men du bör ha god kondition och fysik och träna regelbundet för att orka med vandringarna. Under vandringarna kan det vara mycket kallt med temperaturer ner mot -25. Det är därför mycket viktigt att du klarar av att vara ute i låga temperaturer under flera timmar och klarar av att bära din egen packning.

BOENDE

SCANDIC GÄLLIVARE****

Scandic Gällivare ligger sju minuters promenad från tågstationen i Gällivares centrum. Hotell erbjuder modernt inredda rum med toalett med dusch, en sittgrupp, platt-TV samt gratis Wi-Fi. I hotellets restaurang serveras både lunch och middag. Scandic Gällivare erbjuder gratis tillgång till bastu och inomhuspool. Hotellet har även en SPA-avdelning.

För mer information klicka här!

PRIS

Pris per person: SEK 12.900:-

PRISET INKLUDERAR:

 • Transporter i och kring Gällivare enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum enligt program. 
 • Alla måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Hyra av snöskor.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela expeditionen. 
 • Föredrag, bildredigering och bildutvärdering med Serkan Günes.

 

PRISET INKLUDERAR EJ:

 • Flyg till Gällivare.
 • Enkelrumstilläg: SEK 3.300:-
 • Alla kostnader av personlig karaktär som telefonsamtal etc. 
 • Avbeställningsskydd, reseförsäkring. Se ”Värt att veta”

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av orörd natur och landskap.

Fysisk utmaning: Nivå 3 av 5

Min/max antal: 8/15 

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellånga telen. Du bör även ha med ett trebenstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom. Du behöver även en fotoväska som klarar av både kamerautrustningen och lite extrakläder.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.  

 

TRANSPORT

Du tar dig till Gällivare antingen med tåg eller flyg. Tåg bokar du på SJ och om du/ni önskar bokning av flyg till hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470-466 40 eller meddela i bokningsformuläret när du bokar expeditionen.

BOKNING

Du kan boka din expedition online genom att klicka på knappen nedan. Maila oss på info@zoomfotoresor.se eller ring oss på telefon: +46 470 466 40