KRONHJORTAR I BRUNST

Danmark • 22-24 september 2017

Till den danska sidan!

KRONHJORTAR I BRUNST

Jægersborgs hjortpark • Köpenhamn • 22-24 september 2017

 

Fotografera kronhjortar i brunst på mycket nära håll under ledning av Anders Geidemark.

Tät morgondimma. Det prasslar till bland träden. Något rör sig. Sakta går solen upp och där ut ur dimman, bara femton meter bort, träder en majestätisk kronhjort fram. Hjorten sträcker huvudet mot skyn och avger ett brunstbröl. Kameran smattrar. Detta är en oförglömlig upplevelse och något du kan få uppleva på vår workshop i Jägerborgs hjortpark norr om Köpenhamn. I parken finns mer än 2 000 kronhjortar, dovhjortar, sikahjortar och rådjur på mycket nära håll. Det är dessa vi kommer att fotografera i både morgon- och kvällsljus, allt under ledning av Anders Geidemark, känd djur- och naturfotograf och i samarbete med Mattssons Foto.

Workshopens höjdpunkter:

 • Morgon och kvällsfotografering av hjortar i Jægersborgs hjortpark.
 • Fotografera hjortar i brunst.
 • Möjlighet att fotografera hjortar på mycket nära håll.
 • Medverkan av Anders Geidemark under hela workshopen.
 • Föredrag och bildbearbetning under ledning av Anders Geidemark.

FOTOGRAF

Anders Geidemark är en av våra mest kända naturfotografer som har arbetat som fotograf och författare sedan 1988. Han har haft ca 50 fotoutställningar och har producerat två böcker, ”Stigen ur hav – av vingar skuggad” och ”Allen – Bilder av ljus och mörk ensamhet”. Anders har också medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av de största fotoprojekten i världen. Som ordförande i Föreningen Naturfotograferna och som programledare för många fotofestivaler har han blivit ett känt namn i foto-Sverige. Anders är även svensk redaktör för tidskriften Natur & Foto. Hans bildspråk är måleriskt, det är ofta svepande linjer som ibland leder in på Impressionisternas målningar. Favoritmotiven handlar om att visa ett djur eller en fågel i sin rätta miljö, där intressanta linjer, former och ljusstämningar bygger upp bilden. Anders är återkommande domare i internationella naturfototävlingar, t. ex. Wildlife Photographer of the Year.

ANDERS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På samtliga våra resor och workshops medverkar alltid en mycket känd och kunnig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna workshop medverkar Anders Geidemark. Under hans ledning kommer vi att göra flera fotopass inne i parken där Anders ger fototips och personliga råd. Under Anders ledning kommer vi även att arbeta med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer också att prata om allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition och ljuset i bilderna. Det finns även mycket tid för individuella samtal med Anders där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

JÆGERSBORGS HJORTPARK

Jægersborgs hjortpark är ett stort naturområde i Klampenborg strax norr om Köpenhamn där kronhjortar, dovhjortar och sikahjortar vandrar fritt. Historien om Jægersborg sträcker sig 300 år tillbaka i tiden då Kung Fredrik III satte upp ett staket runt skogen för att driva in befintliga hjortar i inhägnaden. På den tiden ansågs det vara kungens privata jaktmarker. Idag är parken öppen för allmänheten och är en populär park för alla köpenhamnare. Parken är hem för över 2 000 kronhjortar, dovhjortar, sikahjortar och rådjur vilka man kommer mycket nära om man rör sig stilla i parken. Ur en fotografs synvinkel är hösten bästa tiden att besöka Jægersborg. Det är då kronhjortarna har sin parningstid och det är då man kan fånga kronhjortarnas skådespelet i det tidiga morgondiset. Parken finns med på UNESCOs världsarvslista.

PROGRAM

Transport till Jægersborgs hjortpark sker på egen hand. Lättast tar du dig dit med egen bil eller med Öresundståget till Köpenhamn och sedan byter till lokaltåget till Klampenborg station som ligger direkt vid huvudentrén till parken..

FREDAG 22 SEPTEMBER 2017

Vi samlas vid huvudentrén (vid Klampenborg tågstation) till Jægersborgs hjortpark kl. 16.00. Här möter Anders upp, berättar lite mer om programmet för de kommande dagarna, samt även ger en del tips kring vad man ska tänka på när vi börjar fotografera. Härefter beger vi oss in i parken för att fotografera hjortarna fram till mörkrets inbrott.

Har vi tur så kan vi fånga rådjuren i silhuett mot den röda himmelen när solen sakta går ner över horisonten. Efter avslutad fotografering beger vi oss mot First Hotel Marina beläget ca nio kilometer från parken. Hotellet kommer att vara vår bas för de kommande dagarna. Efter middagen, blir det bildbearbetning samt tips inför morgondagen. (M)

LÖRDAG 23 SEPTEMBER 2017

Tidig avfärd till Jægersborgs hjortpark för att fånga kronhjortar i morgondiset. Åter på hotellet lagom för en sen frukost, följt av arbete i konferensrummet där vi kombinerar föredrag och diskussioner med arbete i bildbehandlingsprogram av morgonens bilder. Under dagen görs avbrott för lunch.

På eftermiddagen beger vi oss åter ut i parken för ännu ett fotopass bland kronhjortar, dovhjortar och sikahjortar och för att fånga den där unika bilden. Även denna kväll blir det middag följt av bildbearbetning och bildprogram. (L, M)

SÖNDAG 24 SEPTEMBER 2017

Även denna morgon blir det en tidig avfärd till parken och alla dess hjortar. Återsamling på hotellet följt av utcheckning, frukost och sedan mer diskussioner och efterbearbetning av morgonens bilder.

Programmet avslutas på eftermiddagen då varje deltagare får visa upp sin två bästa bilder för bedömning. Anders kommenterar alla bilder och väljer sedan ut workshopens bästa bild, vilken automatiskt går vidare i tävlingen ”Årets bild 2017”. (L)

HOTELL

FIRST HOTEL MARINA****

First Hotel Marina direkt vid havet längs den kända strandvägen mellan Helsingör och Köpenhamn ca åtta km från Jægersborgs hjortpark.  Detta moderna förstaklass hotell erbjuder 126 moderna rum alla med badrum, satellit-TV och gratis Wi-Fi. Hotellet har även en restaurang och bar. Hotellet erbjuder fri parkering för sina gäster. Vedbaeks station ligger endast 400 meter bort och har direktförbindelser till Köpenhamns flygplats och till Sverige.

Läs mer: www.firsthotels.se/Vara-Hotell/Hotell-i-Danmark/vedbaek/First-Hotel-Marina/

Önskar du arrangera inkvartering på egen hand eller om du bor i Köpenhamn så går det naturligtvis att delta på kursen ändå.

PRIS

Pris Mattssons Foto kund: 4.550:- *   Kod: Mattssons 

Icke Mattssons Foto kund: 4.995:- *   

* Du blir Mattssons-kund genom att registrera dig och handla något på Mattsons webbshop www.mattssonsfoto.se

Priset inkluderar:

 • Workshop i fotografering och i efterbearbetning fredag-söndag, under ledning av Anders Geidemark.
 • Fotografering i Jægersborgs hjortpark under ledning av Anders Geidemark.
 • Måltider enligt dag för dag program (anges med L=Lunch, M=Middag).
 • Dansk moms.

Pris inkvartering: 1.695:- 

Priset inkluderar:

 • Inkvartering två nätter i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Frukost på hotellet.
 • Dansk moms och hotellskatt.

Priserna inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 890:-
 • Transport till Köpenhamn.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår web under ”Övrigt”.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i fågel- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/15.

Utrustning: Kamera med zoomar från 24 mm och upp till 200 mm samt ett längre tele upp till 500 mm. En- eller trebenstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Du bokar workshopen nedan eller på telefon 0470-466 40.