KROATIENS
SAGOLANDSKAP

Plitvice • 11–14 oktober 2018

 

RESAN ÄR FULLBOKAD!

Om du vill kan du sätta upp dig på vår väntelista så kontaktar vi dig om någon plats öppnas upp.

Fotografera vattenfall i Europas vackraste nationalpark under ledning av den prisbelönte landskapsfotografen Serkan Günes.

Plitvice Lakes National Park är ett himmelrike för landskapsfotografer då motiven och vyerna i nationalparken är häpnadsväckande. Den kringliggande kuperade naturen i höstfärger förstärker ytterligare parkens skönhet. Parkens huvudattraktion är dock de 16 kristallklara sjöar som är sammanbundna med en mängd vattenfall. Parkens lättillgänglighet gör att man kommer riktigt nära vattenfallen, sjöarnas intensivt gröna tilldragande vatten och de klippkantade stränderna. Detta ger möjlighet till fantastiska motiv och enastående bilder. Lägger man därtill en natt i den lilla pittoreska orten Rastoke med sina många vattenfall som går rakt genom byn och många gånger rakt under husen så har man fotomöjligheter i oändlighet. Allt detta under ledning av Serkan Günes, mångfaldigt prisbelönt landskapsfotograf.

Resans höjdpunkter:

 • Plitvice, Europas kanske vackraste nationalpark.
 • Plitvices många vattenfall och 16 sjöar.
 • Det kristallklara och turkosblå vattnet.
 • De fantastiskt vackra höstfärgerna i Plitvice.
 • Vi bor i parken nära sjöarna och vattenfallen.
 • Den pittoreska orten Rastoke med sina vattenfall.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Workshops under ledning av Serkan Günes.

   

FOTOGRAF

Serkan Günes är född i Istanbul, flyttade till Stockholm år 2000 men är sedan 2015 Gällivare-bo. Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, stora som små. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum.

Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Han har även utnämnd till ”Årets Naturfotograf 2009” av Naturvårdsverket och hans bilder publiceras över hela Europa. Serkan Günes har lett workshops i både Afrika, Europa och Arktis.

www.serkangunes.com

SERKANS UPPGIFT UNDER RESAN

På samtliga våra resor medverkar alltid en mycket känd och kunnig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Serkan Günes. Han kommer att ge individuella fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar i parken samt hjälpa till med efterbehandling och utvärdera dina bilder. Under dagarna kommer vi även att prata om allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition och ljuset i bilderna. Serkan kommer också att hålla föredrag och självklart finns det även mycket tid för individuella samtal med Serkan där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

PLATSER VI BESÖKER

PLITVICE LAKES NATIONAL PARK

Detta är Kroatiens mest kända och vackraste nationalpark och det är det enda naturområde i Kroatien som finns med på UNESCO:s världsarv lista. Huvudattraktionen i parken är de16 kristallklara sjöarna sammanbundna med en mängd olika vattenfall vilka har uppstått genom deponering av travertin, en särskild sorts kalksten. De många stigarna gör att man har möjlighet att kommer riktigt nära vattenfallen, sjöarnas intensivt gröna tilldragande vatten och de klippkantade stränderna. Detta gör även att möjligheterna till bra bilder är mycket goda. Hösten är kanske den vackraste tiden på året då de sprakande höstfärgerna återspeglar sig i sjöarnas blanka yta. Nationalparken omfattar även floden Koranas källa, täta bok- och granskogar, och flera grottor, källor och blomsterängar. Parken har även ett rikt djurliv där brunbjörnen är den mest kända. Men här finns även mer 50 olika arter av däggdjur bland annat varg, vildkatt, lodjur, kronhjort och utter. I parken finns även 157 registrerade fågelarter.

RASTOKE

Rastoke är en pittoreskt litet ort mellan Zagreb och Plitvice, välkänd för sina många vattenfall som går rakt genom byn, för sin arkitektoniska gammaldags skönhet och för sina vattendrivna kvarnar. Genom sitt läge vid vattenfallen byggde man redan på 1700-talet den första vattendrivna kvarnen här. De flesta kvarnarna är dock från 1800-talet och början av 1900-talet och har i århundraden använts för att mala säd åt de lokala jordbrukarna. År 1969 förklarades Rastoke som ett skyddade kulturminnet på grund av sitt unika byggnadsarv och etnografiska och historiska värde.

PROGRAM 

Flyg till Zagreb på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokningen hjälper vi naturligtvis till med detta.

TORSDAG 11 OKTOBER 2018

Samling på flygplatsen i Zagreb på förmiddagen där du möts upp av Serkan Günes och en representant från Zoom Fotoresor. Nu följer 1,5 timmes transfer till den pittoreska och mycket fotogena lilla orten Rastoke med stopp för lunch ungefär halvvägs. I samband med ankomst till Rastoke checkar vi på vårt lokala pensionat följt av en kort genomgång från Serkan om vad man ska tänka på när man fotograferar landskap där vatten kommer att vara en central del av helheten. Han kommer också att prata om hur man kan fånga allt från de små bäckarna till de stora vattenfallen på ett effektfullt och spännande sätt.

Härefter beger vi oss ut i Rastokes omgivningar för vår första fotoexpedition. Efter att ha fått en första försmak om vad som väntar oss de kommande dagarna serveras en trevlig välkomstmiddag på en lokal restaurang. I samband med middagen får vi möjlighet att bekanta oss med varandra. (L, M)

FREDAG 12 OKTOBER 2018

Tidigt på morgonen innan frukost serveras fotograferar vi Rastoke och dess vattenfall i morgonljuset. Efter frukost och utcheckning fortsätter vi vidare mot Plitvice National Parks dit vi har ca 45 minuters körning. Efter incheckning på Eton Garden Apartments belägen mitt inne i parken och inte långt från den största sjön i parken serveras lunch. I samband med lunchen kommer vår lokala guide även att berätta mer om parken och hur man tar sig rund bland sjöarna och vattenfallen. Härefter kommer vi att arbeta en del med bildbearbetning av både gårdagens och dagens bildskörd. Senare på eftermiddagen, när solljuset inte är så starkt, beger vi oss ut på vårt första fotopass i parken. När solen börjar gå ner samlas vi på hotellet för middag innan vi fortsätter kvällen med bildbearbetning av dagens bildskörd. (F, L, M)

LÖRDAG 13 OKTOBER 2018

Tidig uppstigning och uthämtning av frukostboxar innan vi med hjälp av båt och buss tar oss upp till den översta sjön varifrån vi sakta vandra neråt och då passerar fantastiska vattenfall och hissnande vyer. Allt perfekt för vackra landskapsbilder. Även denna dag serveras lunch på hotellet, åtföljt av bildbearbetning och ett eftermiddagspass ut i parken. I samband med detta kommer Serkan att dela ut en uppgift som ska redovisas nästkommande dag. På kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag och summerar våra intryck. (F, L, M)

SÖNDAG 14 OKTOBER 2018

Under morgonen gör vi vårt sista fotopass i Plitvices vackra nationalpark. Åter på hotellet kommer gårdagens fotouppgift att redovisas innan lunch serveras på hotellet. I samband med denna kommer även Serkan att utse ”Resans bild” vilken går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2017”. På eftermiddag lämnar vi Plitvice för transfer till flygplatsen i Zagreb och vidare transport till Sverige på egen hand. (F, L)

HOTELL

RASTOKE: ROOMS BUNETA***

I Rastoke finns det inga hotell utan man bor på trevliga små pensionat centralt belägna runt det lilla torget i Rastoke. Då pensionaten inte har kapacitet för hela gruppen kommer vi att delas upp på flera olika pensionat men med samma standard som Rooms Buneta som här presenteras. Rooms Buneta är ett mycket trevlig pensionat beläget mitt i Rastoke och med ett vattenfall som forsar fram rakt under huset. Rooms Buneta erbjuder mycket bra och moderna rum alla med eget badrum. På rummen finns TV samt fri Wi-Fi.

 

PLITVICE: ETNO GARDEN***+

Etno Garden ligger på en vacker plats i Plitvica Selo, omgivet av skog och frodiga ängar och bara 400 meter från Kozjak, den största sjön av Plitvice National Parks 16 sjöar. Mycket nära Etno Garden ligger även ett av de mest magnifika vattenfallen i parken. Etno Garden omges av en grönskande trädgård och erbjuder en restaurang med en stor terrass samt en bar. Alla rum är luftkonditionerade och har utsikt över trädgården, platt-TV med satellitkanaler, minibar och värdeskåp. Badrummen är utrustade med badkar eller dusch, hårtork och gratis badprodukter. Etno Garden har även gratis Wi-Fi på hela anläggningen.

www.plitvice-etnogarden.com

PRIS

Pris per person i SEK: 9.980:-

Priset inkluderar:

 • Busstransporter enligt program.
 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum/lägenhet.

 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).

 • Inträden till nationalparken enligt program.

 • Dagliga fotopromenader i parken.

 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.

 • Workshops och föredrag av Serkan Günes under resan.

 • Medverkan av en värd från Zoom Fotoresor.

 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.

 • Färdhandlingar och praktiskt reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg från Sverige till Zagreb t/r.
 • Enkelrumstillägg 2.100:-
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår webb under ”Övrigt”.

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Zagreb hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46-470-466 40.

FAKTA

Målgrupp: Landskapsfotografer i alla åldrar. Vi rekommenderar dock en viss vana av landskapsfotografering.

Min/max antal: 8/15.

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt telen. Du bör även ha med ett trebenstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom samt en fotoväska som klarar av både kamerautrustningen och en matsäck.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: Euro 9,70

BOKNING

Du bokar resan genom klicka på knappen nedan eller ring 0470-466 40.

KROATIENS SAGOLANDSKAP

11-14/10 2018 Pris 9.980:-

Plitvice Lakes National Park är ett himmelrike för landskapsfotografer då motiven och vyerna i parken är häpnadsväckande. Den kringliggande kuperade naturen i höstfärger förstärker ytterligare parkens skönhet. Parkens huvudattraktion är de 16 kristallklara sjöar som är sammanbundna med en mäng vattenfall vilka man kommer riktigt nära vattenfallen. Resan ledning av Serkan Günes, mångfaldigt prisbelönt landskapsfotograf.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Orten Rastoke med sina vattenfall.
 • Plitvice, Europas vackraste nationalpark.
 • Parkens många vattenfall och 16 sjöar.
 • Det kristallklara och turkosblå vattnet.
 • Vi bor mitt inne i nationalparken.
 • Medverkan av Serkan Günes.
 • Workshops med Serkan Günes.

FOTOGRAF

Serkan Günes är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, stora som små. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som anordnas av BBC Wildlife i London. Han har även utnämnd till Årets Naturfotograf.

Läs mer om Serkan och hans uppgifter under resan på resans webbsida via datorn.

 

PLITVICE LAKES

Detta är Kroatiens mest kända och vackraste nationalpark och det är det enda naturområde i Kroatien som finns med på UNESCO:s världsarv lista. Huvudattraktionen i parken är de16 kristallklara sjöarna sammanbundna med en mängd olika vattenfall. De många stigarna gör att man har möjlighet att kommer riktigt nära vattenfallen, sjöarnas intensivt gröna tilldragande vatten och de klippkantade stränderna. Detta gör även att möjligheterna till bra bilder är mycket goda. 

RASTOKE

Rastoke är en litet ort mellan Zagreb och Plitvice, välkänd för sina många vattenfall som går rakt genom byn, för sin arkitektoniska gammaldags skönhet och för sina vattendrivna kvarnar. 1969 förklarades Rastoke som ett skyddade kulturminnet på grund av sitt unika byggnadsarv och etnografiska och historiska värde.

Läs mer om Plitvice och Rastoke på resans webbsida via datorn.

PROGRAM

TORSDAG 11 OKTOBER 2018

Samling på flygplatsen i Zagreb på förmiddagen där du möts upp av Serkan och en Zooms. Transfer till den lilla orten Rastoke. I samband med ankomst till Rastoke checkar vi på vårt lokala pensionat följt av en kort genomgång från Serkan om vad man ska tänka på när man fotograferar landskap. Härefter beger vi oss ut i Rastokes omgivningar för vår första fotoexpedition. Välkomstmiddag på en lokal restaurang på kvällen. (L, M)

 

FREDAG 12 OKTOBER 2018

På morgonen fotograferar vi Rastokes vattenfall i morgonljuset varefter vi fortsätter mot Plitvice National Parks. Efter incheckning på Eton Garden Apartments belägen  inne i parken och inte långt från den största sjön i parken serveras lunch. Härefter kommer vi att arbeta en del med bildbearbetning innan vi beger oss till sjöarna och vattenfallen för vårt första fotopass i parken. Middag på kvällen innan vi med bildbearbetning. (F, L, M)

LÖRDAG 13 OKTOBER 2018

Tidig uppstigning innan vi med hjälp av båt och buss tar oss upp till den översta sjön varifrån vi sakta vandra neråt och då passerar fantastiska vattenfall och hissnande vyer. Allt perfekt för vackra landskapsbilder. Under dagen blir det även bildbearbetning och ett eftermiddagspass ut i parken. I samband med detta kommer Serkan att dela ut en uppgift som ska redovisas nästkommande dag. (F, L, M)

SÖNDAG 14 OKTOBER 2018

Under morgonen gör vi vårt sista fotopass i Plitvices vackra nationalpark. Åter på hotellet kommer fotouppgifterna att redovisas innan lunch serveras på hotellet. I samband med lunchen kommer Serkan att utse resans bild vilken går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2017”. På eftermiddag lämnar vi Plitvice för transfer till flygplatsen och vidare transport till Sverige. (F, L)

INKVARTERING

För mer information om inkvarteringen under resan se vår webbsida på datorn.

RASTOKE: ROOMS BUNETA***

PLITVICE: ETNO GARDEN***+

www.plitvice-etnogarden.com

PRIS

Pris per person i SEK: 9.980:-

Priset inkluderar:

 • Busstransporter enligt program.
 • Inkvartering i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Inträden till nationalparken.
 • Dagliga fotopromenader i parken.
 • Medverkan av Serkan Günes under resan.
 • Workshops av Serkan Günes under resan.
 • Medverkan av Zooms.
 • Hotell- och lokala skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg från Sverige till Zagreb t/r.
 • Enkelrumstillägg.SEK 2.100:-
 • Kostnader som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. Se vår webb under ”Övrigt”.

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Zagreb hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46-470-466 40.

FAKTA

Målgrupp: Landskapsfotografer i alla åldrar. Vi rekommenderar dock en viss vana av landskapsfotografering.

Min/max antal: 8/15.

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt telen. Du bör även ha med ett trebenstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom samt en fotoväska som klarar av både kamerautrustningen och en matsäck.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: Euro 9,70

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.