ISBJÖRNENS RIKE

Svalbard • 26 april – 3 maj 2018

RESAN ÄR FULLBOKAD!

Om du vill kan du sätta upp dig på vår väntelista så kontaktar vi dig om någon plats öppnas upp.

ISBJÖRNENS RIKE

Svalbard • 26 april – 3 maj 2018

Upplev och fotografera Arktis kung, isbjörnen, bland Svalbards drivis.

Sakta glider vi fram genom drivisen samtidigt som vi spanar ut över det vita landskapet och hör det mullrande ljudet av isen som krossas under oss.  Plötsligt står den där mitt framför oss på ett isflak, Arktis konung, isbjörnen, omgiven av ett bländande vitt is- och snölandskap. Långsamt rör vi oss närmare. Våra kameror fokuserar på den mäktiga isbjörnen när den sakta rör sig över det stora isflaket. Detta ögonblick glömmer man inte.

Följa med på en spännande fotoresa till Svalbard och dess fantastiska landskap och rika djurliv i vintermiljö. Det är då chansen för att möta isbjörn i dess rätta miljö, på isen, är som störst, landskapet är snötäckt och fåglarna har börjat komma i stora mängder. Det är även då som nätterna är ljusa och ger goda möjligheter för fotografering i ett sagolikt ljus. Under sju dagar kryssar vi bland drivisen omgiven av dramatiska glaciärer och stämningsfulla istäckta fjordar på jakt efter isbjörnar, valar, valrossar, sälar och andra djur. Detta under ledning av två av Nordens mest kända naturfotografer, Anders Geidemark och Pål Hermansen. Både Pål och Anders har vid ett stort antal tillfällen besökt Svalbard, Anders i form av expeditionsledare och naturguide på flera expeditioner i området och i Påls fall har det resulterat i fyra böcker om Svalbard.

EXTRA! Redan med färdhandlingarna får du Pål Hermansens 288 sidor tjocka bok – Svalbard guide. En komplett guide inför resan till Svalbard. Boken finns svenska och norska. Tar du med boken till Svalbard så får du den även signerad.

Resans höjdpunkter:

 • Sju dagars kryssning i farvattnen kring Spetsbergen.
 • Utfärder med zodiakbåtar för att komma närmare djuren.
 • Fotografera isbjörn, fjällräv, valrosskolonier och valar.
 • Ett rikt fågelliv med bland annat praktejder och fjällripa.
 • Midnattssol, vilket ger mycket tid till fotografering.
 • Svalbards vårvinterlandskap med dess glaciärer och packis.
 • Medverkan av Anders Geidemark och Pål Hermansen.
 • Workshops med Anders Geidemark och Pål Hermansen.

FOTOGRAFER

ANDERS GEIDEMARK en av våra mest kända naturfotografer, har arbetat som naturfotograf och författare sedan 1988. Han har haft ca 50 fotoutställningar och har producerat två böcker, ”Stigen ur hav – av vingar skuggad” och ”Allen – Bilder av ljus och mörk ensamhet”. Anders har också medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av de största fotoprojekten i världen. Som ordförande i Föreningen Naturfotograferna och som programledare för många fotofestivaler har Anders blivit ett känt namn i foto-Sverige. Anders är även svensk redaktör för tidskriften Natur & Foto. Anders bildspråk är måleriskt, det är ofta svepande linjer som ibland leder in på impressionisternas målningar snarare än ett djur- eller naturporträtt. Favoritmotiven handlar om att visa ett djur eller en fågel i sin rätta miljö, där intressanta linjer, former och ljusstämningar bygger upp bilden. Anders är ansluten till bildbyråerna IBL och Getty Image och är återkommande domare i internationella naturfototävlingar, inklusive Wildlife Photographer of The Year.

PÅL HERMANSEN, född i Oslo 1955, är en av Nordens mest framgångsrika djur- och naturfotograf och har ett stort antal internationella priser, artiklar och föreläsningar på sin meritlista. Pål har gett ut inte mindre än 33 böcker varav flera om Svalbard. Han har även vunnit ett stort antal priser, bland annat BBC Wildlife Photographer of the Year två gånger och European Nature Photographer of the Year tre gånger. Påls bilder har publicerats i tidningar och magasin över hela världen bland annat National Geographic Magazine, GEO Magazine, Conde Nast Traveler, Stern, New York Times, BBC Wildlife Magazine och alla de stora engelska dagstidningarna. Slutligen har han haft mer än 45 fotoutställningar över hela världen. Pål har liksom Anders medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av världens största fotoprojekt.

För mer information om Pål, hans meritlista och hans filosofi när det gäller bilder se: palhermansen.com

SVALBARD

Halvvägs mellan Norge och Nordpolen ligger Svalbard. Svalbard betyder ”kalla kuster” och precis som namnet antyder är klimatet kyligt och medeltemperaturen i Longyearbyen varierar mellan 6°C på sommaren till -14°C på vintern. Öns administrativa centrum är residensstaden Longyearbyen som med sina cirka 2 000 av ögruppens 3 000 invånare bor. 60 procent av Svalbards yta täcks av glaciärer, och isen kan vara upp till 600 meter tjock. Det finns fler än 2 100 större och mindre glaciärer på Svalbard. Ögruppen som genom historien har lockat mängder av äventyrliga besökare kännetecknas av sin dramatiska natur och sitt rika djurliv. Här finns några tusen isbjörnar men även polarrävar och den alldeles egna arten svalbardren som inte förekommer någon annanstans i världen. Det finns även stora chanser att uppleva både sälar och valrossar vilandes på isen. I vattnet lever också ett stort antal valar, däribland knölval, sillval, blåval och vitval. Den fågelintresserade kan hålla utkik efter allt från alkekungen och spetsbergsgrisslan till praktejder och fjällripa.

PROGRAM

Flyg till Longyearbyen på Svalbard på egen hand. Eftersom många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera den i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis till att ordna detta.

TORSDAG 26 APRIL 2018

Under eftermiddagen samlas vi på flygplatsen i Longyearbyen där du möts av en värd från Zoom Fotoresor.Från flygplatsen har vi en kort transfer till hamnen och M/S Freya, fartyget som ska bli vår bas den kommande veckan.  Här möts vi upp av Anders och Pål och efter att ha installerat oss i våra hytter kommer de att berätta lite mer om de kommande dagarna och ge lite generella fototips. Sen är det dags att lämna Longyearbyen och vårt fotoäventyr tar sin början på riktigt. När vi sakta glider ut från hamnen gäller det att ständigt ha kameran redo då vi under eftermiddagen och kvällen får en första försmak på det magnifika landskap som väntar oss de kommande dagarna. Efter en välkomstdrink uppe på däck omgivna av det hänförande landskapet äter vi en trevlig välkomstmiddag och diskuterar våra förväntningar på det stundande äventyret. Eftersom det är mid- nattssol beger vi oss efter middagen upp på däck för att fånga kvällsljuset och det magnifika landskapet. (M)

FREDAG 27 APRIL – ONSDAG 2 MAJ 2018

De första dagarna beger vi oss mot packisen för att maximera våra möjligheter till att fotografera och på nära håll uppleva Svalbards isbjörnar och annat djurliv. Förhoppningsvis får vi också möjlighet att fotografera allt från valrossar och sälar till valar och fjällrävar. Under dagarna kommer vi att om vädret tillåter att göra en eller flera utflykter med fartygets zodiak båtar.  Att sakta glida fram mellan isflaken omgiven av höga snöklädda berg och glaciärer vars snö gnistrar i solen är en rofylld upplevelse som ger oss mängder av unika fotomöjligheter. Med zodiakerna har vi möjlighet att komma nära djurlivet samtidigt som det ger oss en lägre vinkel att fotografera ifrån.  Vi kommer också i den mån det ges möjlighet att försöka landstiga för att utforska Svalbards omgivningar till fots. Den exakta resrutten bestäms av kaptenen tillsammans med Anders. Detta med utgångspunkt från rådande väderleks- och isförhållanden samt självklart rapporter om isbjörn. (F, L, M)

TORSDAG 3 MAJ 2018

Efter frukost tar vi farväl av besättningen och lämnar M/S Freya med våra hårddiskar fulla med bilder och minnen för livet. Vi beger oss till flygplatsen för vidare transport hem. (F)

M/S FREYA  

Under expeditionen kommer vi att bo på det nyrenoverade och isklassade fartyget M/S Freya. M/S Freya byggdes ursprungligen för Sjöfartsverket, som fyrbyggnadsfartyget Fyrbjörn vid Åsis-verken i Åmål 1981. Fartyget ägdes av Sjöfartsverket fram till 2011 då det togs över av Kustbevakningen. Efter att Master Mariner 2015 tog över fartyget har det efter att ha genomgått en större renovering och utbyggnad, nu 11 fräscha hytter med plats för upp till 26 passagerare. Samtliga hytter är utsides med hyttventiler och har egen dusch och toalett. Ombord finns följande hytter:

6 dubbelhytter med två nederkojer.

4 dubbelhytter med två nederkojer samt med möjlighet att fälla ner en extrabädd och använda som trebäddshytt.

1 större superiorhytt med möjlighet att sätta ihop sängarna till en dubbelsäng.

Teknisk information om M/S Freya:

 • Längd 45,5 m
 • Bredd 10,5 m
 • Djupgående 3,70 m
 • Tonnage 605 GT
 • Elsystem 220v
 • Hastighet 10 – 11 knop
 • Byggd för klass beteckning: +100 A1 ”Ice Class 1A” UMS
 • 3 gummibåtar av märket Zodiak MK V med plats för 15 personer 

För mer information om M/S Freya se: www.expeditionorigo.se/sv/expeditionsfartyget-ms-freya

PRIS

Pris per person: SEK 48.400:-

Priset inkluderar:

 • Kryssning i farvattnen runt Spetsbergen i sju dygn.
 • Boende i dubbelhytt med dusch och toalett ombord på M/S Freya.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Dagsaktiviteter med zodiakbåtar (beroende på vädret och istäcket).
 • Medverkan av Anders Geidemark och Pål Hermansen under hela resan.
 • Workshop och föreläsningar av Anders Geidemark och Pål Hermansen.
 • Medverkan av expeditionsledare.
 • Ständigt medföljande björnvakter.
 • Lokala skatter.
 • Boken ”Svalbard Guide” av Pål Hermansen.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Svalbard.
 • Enkelhyttstillägg: SEK 6.900:-
 • Tillägg för superiorhytten: 4.800:- 
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck, telefon etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring, se vår webbplats under ”Övrigt”.

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Svalbard hjälper vi gärna till med detta.

FAKTA

Målgrupp: Fotointresserade på alla nivåer, från nybörjaren till den med stort och långvarigt fotoengagemang.

Min/max antal: 10 / 22 (vid mindre än 13 deltagare medverkar endast Anders Geidemark).

Utrustning: Systemkamera med olika brännvidder med allt från vidvinkel typ 24-70 för landskapsfotografering till långa teleobjektiv, gärna upp till 500 mm. Har du en telekonverter ska du självklart även ta med den. Enbensstativ och/eller trebensstativ. Om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Du bokar resan genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

ISBJÖRNENS RIKE

Svalbard • 26 april – 3 maj 2018

Upplev och fotografera Arktis kung, isbjörnen, bland Svalbards drivis.

 

Sakta glider vi fram genom drivisen samtidigt som vi spanar ut över det vita landskapet och hör det mullrande ljudet av isen som krossas under oss.  Plötsligt står den där mitt framför oss på ett isflak, Arktis konung, isbjörnen, omgiven av ett bländande vitt is- och snölandskap. Långsamt rör vi oss närmare. Våra kameror fokuserar på den mäktiga isbjörnen när den sakta rör sig över det stora isflaket. Detta ögonblick glömmer man inte.

Följa med på en spännande fotoresa till Svalbard och dess fantastiska landskap och rika djurliv i vintermiljö. Det är då chansen för att möta isbjörn i dess rätta miljö, på isen, är som störst, landskapet är snötäckt och fåglarna har börjat komma i stora mängder. Det är även då som nätterna är ljusa och ger goda möjligheter för fotografering i ett sagolikt ljus. Under sju dagar kryssar vi bland drivisen omgiven av dramatiska glaciärer och stämningsfulla istäckta fjordar på jakt efter isbjörnar, valar, valrossar, sälar och andra djur. Detta under ledning av två av Nordens mest kända naturfotografer, Anders Geidemark och Pål Hermansen. Både Pål och Anders har vid ett stort antal tillfällen besökt Svalbard, Anders i form av expeditionsledare och naturguide på flera expeditioner i området och i Påls fall har det resulterat i fyra böcker om Svalbard.

EXTRA! Redan med färdhandlingarna får du Pål Hermansens 288 sidor tjocka bok – Svalbard guide. En komplett guide inför resan till Svalbard. Boken finns svenska och norska. Tar du med boken till Svalbard så får du den även signerad.

Resans höjdpunkter:

 • Sju dagars kryssning i farvattnen kring Spetsbergen.
 • Utfärder med zodiakbåtar för att komma närmare djuren.
 • Fotografera isbjörn, fjällräv, valrosskolonier och valar.
 • Ett rikt fågelliv med bland annat praktejder och fjällripa.
 • Midnattssol, vilket ger mycket tid till fotografering.
 • Svalbards vårvinterlandskap med dess glaciärer och packis.
 • Medverkan av Anders Geidemark och Pål Hermansen.
 • Workshops med Anders Geidemark och Pål Hermansen.

FOTOGRAFER

ANDERS GEIDEMARK en av våra mest kända naturfotografer, har arbetat som naturfotograf och författare sedan 1988. Han har haft ca 50 fotoutställningar och har producerat två böcker, ”Stigen ur hav – av vingar skuggad” och ”Allen – Bilder av ljus och mörk ensamhet”. Anders har också medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av de största fotoprojekten i världen. Som ordförande i Föreningen Naturfotograferna och som programledare för många fotofestivaler har Anders blivit ett känt namn i foto-Sverige. Anders är även svensk redaktör för tidskriften Natur & Foto. Anders bildspråk är måleriskt, det är ofta svepande linjer som ibland leder in på impressionisternas målningar snarare än ett djur- eller naturporträtt. Favoritmotiven handlar om att visa ett djur eller en fågel i sin rätta miljö, där intressanta linjer, former och ljusstämningar bygger upp bilden. Anders är ansluten till bildbyråerna IBL och Getty Image och är återkommande domare i internationella naturfototävlingar, inklusive Wildlife Photographer of The Year.

PÅL HERMANSEN, född i Oslo 1955, är en av Nordens mest framgångsrika djur- och naturfotograf och har ett stort antal internationella priser, artiklar och föreläsningar på sin meritlista. Pål har gett ut inte mindre än 33 böcker varav flera om Svalbard. Han har även vunnit ett stort antal priser, bland annat BBC Wildlife Photographer of the Year två gånger och European Nature Photographer of the Year tre gånger. Påls bilder har publicerats i tidningar och magasin över hela världen bland annat National Geographic Magazine, GEO Magazine, Conde Nast Traveler, Stern, New York Times, BBC Wildlife Magazine och alla de stora engelska dagstidningarna. Slutligen har han haft mer än 45 fotoutställningar över hela världen. Pål har liksom Anders medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av världens största fotoprojekt.

För mer information om Pål, hans meritlista och hans filosofi när det gäller bilder se: palhermansen.com

ANDERS OCH PÅLS UPPGIFT UNDER RESAN

På samtliga våra resor medverkar alltid minst en mycket känd och kunnig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna expedition medverkar både Anders Geidemark och Pål Hermansen. Under deras ledning kommer vi, förutom att dokumentera Svalbards djur och natur, även att arbeta med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer att prata om allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition och ljuset i bilderna. Det kommer också att hållas föredrag samt ges fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar. Det finns även mycket tid för individuella samtal med fotograferna där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

SVALBARD

Halvvägs mellan Norge och Nordpolen ligger Svalbard. Svalbard betyder ”kalla kuster” och precis som namnet antyder är klimatet kyligt och medeltemperaturen i Longyearbyen varierar mellan 6°C på sommaren till -14°C på vintern. Öns administrativa centrum är residensstaden Longyearbyen som med sina cirka 2 000 av ögruppens 3 000 invånare bor. 60 procent av Svalbards yta täcks av glaciärer, och isen kan vara upp till 600 meter tjock. Det finns fler än 2 100 större och mindre glaciärer på Svalbard. Ögruppen som genom historien har lockat mängder av äventyrliga besökare kännetecknas av sin dramatiska natur och sitt rika djurliv. Här finns några tusen isbjörnar men även polarrävar och den alldeles egna arten svalbardren som inte förekommer någon annanstans i världen. Det finns även stora chanser att uppleva både sälar och valrossar vilandes på isen. I vattnet lever också ett stort antal valar, däribland knölval, sillval, blåval och vitval. Den fågelintresserade kan hålla utkik efter allt från alkekungen och spetsbergsgrisslan till praktejder och fjällripa.

PROGRAM

Flyg till Longyearbyen på Svalbard på egen hand. Eftersom många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera den i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis till att ordna detta.

TORSDAG 26 APRIL 2018

Under eftermiddagen samlas vi på flygplatsen i Longyearbyen där du möts av en värd från Zoom Fotoresor.Från flygplatsen har vi en kort transfer till hamnen och M/S Freya, fartyget som ska bli vår bas den kommande veckan.  Här möts vi upp av Anders och Pål och efter att ha installerat oss i våra hytter kommer de att berätta lite mer om de kommande dagarna och ge lite generella fototips. Sen är det dags att lämna Longyearbyen och vårt fotoäventyr tar sin början på riktigt. När vi sakta glider ut från hamnen gäller det att ständigt ha kameran redo då vi under eftermiddagen och kvällen får en första försmak på det magnifika landskap som väntar oss de kommande dagarna. Efter en välkomstdrink uppe på däck omgivna av det hänförande landskapet äter vi en trevlig välkomstmiddag och diskuterar våra förväntningar på det stundande äventyret. Eftersom det är mid- nattssol beger vi oss efter middagen upp på däck för att fånga kvällsljuset och det magnifika landskapet. (M)

FREDAG 27 APRIL – ONSDAG 2 MAJ 2018

De första dagarna beger vi oss mot packisen för att maximera våra möjligheter till att fotografera och på nära håll uppleva Svalbards isbjörnar och annat djurliv. Förhoppningsvis får vi också möjlighet att fotografera allt från valrossar och sälar till valar och fjällrävar. Under dagarna kommer vi att om vädret tillåter att göra en eller flera utflykter med fartygets zodiak båtar.  Att sakta glida fram mellan isflaken omgiven av höga snöklädda berg och glaciärer vars snö gnistrar i solen är en rofylld upplevelse som ger oss mängder av unika fotomöjligheter. Med zodiakerna har vi möjlighet att komma nära djurlivet samtidigt som det ger oss en lägre vinkel att fotografera ifrån.  Vi kommer också i den mån det ges möjlighet att försöka landstiga för att utforska Svalbards omgivningar till fots. Den exakta resrutten bestäms av kaptenen tillsammans med Anders. Detta med utgångspunkt från rådande väderleks- och isförhållanden samt självklart rapporter om isbjörn. (F, L, M)

TORSDAG 3 MAJ 2018

Efter frukost tar vi farväl av besättningen och lämnar M/S Freya med våra hårddiskar fulla med bilder och minnen för livet. Vi beger oss till flygplatsen för vidare transport hem. (F)

 

M/S FREYA  

Under expeditionen kommer vi att bo på det nyrenoverade och isklassade fartyget M/S Freya. M/S Freya byggdes ursprungligen för Sjöfartsverket, som fyrbyggnadsfartyget Fyrbjörn vid Åsis-verken i Åmål 1981. Fartyget ägdes av Sjöfartsverket fram till 2011 då det togs över av Kustbevakningen. Efter att Master Mariner 2015 tog över fartyget har det efter att ha genomgått en större renovering och utbyggnad, nu 11 fräscha hytter med plats för upp till 26 passagerare. Samtliga hytter är utsides med hyttventiler och har egen dusch och toalett. Ombord finns följande hytter:

6 dubbelhytter med två nederkojer.

4 dubbelhytter med två nederkojer samt med möjlighet att fälla ner en extrabädd och använda som trebäddshytt.

1 större superiorhytt med möjlighet att sätta ihop sängarna till en dubbelsäng.

Teknisk information om M/S Freya:

 • Längd 45,5 m
 • Bredd 10,5 m
 • Djupgående 3,70 m
 • Tonnage 605 GT
 • Elsystem 220v
 • Hastighet 10 – 11 knop
 • Byggd för klass beteckning: +100 A1 ”Ice Class 1A” UMS
 • 3 gummibåtar av märket Zodiak MK V med plats för 15 personer 

För mer information om M/S Freya se: www.expeditionorigo.se/sv/expeditionsfartyget-ms-freya

PRIS

Pris per person: SEK 48.400:-

Priset inkluderar:

 • Kryssning i farvattnen runt Spetsbergen i sju dygn.
 • Boende i dubbelhytt med dusch och toalett ombord på M/S Freya.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Dagsaktiviteter med zodiakbåtar (beroende på vädret och istäcket).
 • Medverkan av Anders Geidemark och Pål Hermansen under hela resan.
 • Workshop och föreläsningar av Anders Geidemark och Pål Hermansen.
 • Medverkan av expeditionsledare.
 • Ständigt medföljande björnvakter.
 • Lokala skatter.
 • Boken ”Svalbard Guide” av Pål Hermansen.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Svalbard.
 • Enkelhyttstillägg: SEK 6.900:-
 • Tillägg för superiorhytten: 4.800:- 
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck, telefon etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring, se vår webbplats under ”Övrigt”.

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Svalbard hjälper vi gärna till med detta.

FAKTA

Målgrupp: Fotointresserade på alla nivåer, från nybörjaren till den med stort och långvarigt fotoengagemang.

Min/max antal: 10 / 22 (vid mindre än 13 deltagare medverkar endast Anders Geidemark).

Utrustning: Systemkamera med olika brännvidder med allt från vidvinkel typ 24-70 för landskapsfotografering till långa teleobjektiv, gärna upp till 500 mm. Har du en telekonverter ska du självklart även ta med den. Enbensstativ och/eller trebensstativ. Om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Du bokar resan genom att trycka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Pål Hermansen och Anders Geidemark.