HÖSTENS FÄRGER

Tyresta • 14-15 oktober 2017

HÖSTENS FÄRGER

Tyresta 14-15 oktober 2017

Föreviga höstens färger i Tyresta Nationalpark tillsammans med RSF!

Följ med RSF (Riksförbundet Svensk Fotografi) och Claes Grundsten, en av Sveriges mest kända landskapsfotografer, med ett flertal fotoböcker och utmärkelser på meritlistan, på en workshop i landskapsfotografering i Tyresta Nationalpark. Under två dagar strövar vi runt med kamerorna i den vackert höstfärgade parken. Motiven finns i överflöd och Claes delar med sig av sin erfarenhet. På kvällen tittar vi på bilder och diskuterar teknik. Som en extra bonus kommer bilder från workshopen att ställas ut i Naturum och Caféet i Tyresta byunder vintern 2017/2018.  

Tyresta Nationalpark är Sveriges största sammanhängande och obrutna skogsområde söder om Dalälven. Nationalparken är unik genom att den ligger bara några mil från centrala Stockholm och ändå innehåller gammal barrskog där de äldsta tallarna är över 350 år. Naturen består av den karaktäristiska och världsunika mellansvenska sprickdalsterrängen. Landskapet är småkuperat med mycket hällmarker, små kärr och myrstråk i sänkorna och det förekommer flera trolska sjöar. Vildmarkskaraktären känns verkligen påtaglig. Tyresta blev mycket uppmärksammat under den stora skogsbranden 1999, och brandfältet är en fantasieggande syn att se. Nationalparken omfattar den gamla skogens kärna, och längre österut ligger ett naturreservat som sträcker sig till kusten med härlig innerskärgård och bitvis lummig lövskog med rik vegetation. Reservat och nationalparken bildar en helhet med växlande typer av landskap som vi ska fotografera under denna workshop.

Workshopens höjdpunkter:

 • Landskapsfotografering i en fantastisk miljö.
 • Kurs, föredrag och efterbearbetning av Claes Grundsten.
 • Fotoutställning i Naturum och Caféet i Tyresta by. 

Workshopen sker i samarbete med RSF (Riksförbundet Svensk Fotografi)

FOTOGRAF

Claes Grundsten är en av Sveriges mest meriterade landskapsfotografer med förkärlek för fjällen. Claes har fotograferat på heltid sedan 1993. Under sin fotografiska karriär har Claes fotograferat nationalparker både i Sverige och utomlands. Dessa skildras i flertalet av honom utgivna böcker, varav många är prisbelönta, bland annat har hans böcker valts till Årets Pandabok vid två tillfällen.

Claes har även belönats med Svenska Publishing-priset i kategorin praktverk och pris för Årets naturfotograf i Sverige.

För mer information om Claes Grundsten besök hans sida på vår webb eller www.claesgrundsten.se

PROGRAM

Under hela workshopen kommer Claes att vara er naturguide och ett bollplank kring fotografering. Han kommer att hjälpa till med bildbehandling av dagens bildskörd och går igenom viktiga delar som har med landskapsfotografering att göra såsom:

 • Grundläggande om komposition.
 • Konsten att upptäcka motiven.
 • Ljuset i bilderna.
 • Bilder av det lilla landskapet i det stora, t ex rinnande vatten, detaljer, träd m.m.
 • Tekniska sidor av objektiven, brännvidderna, skärpedjupet, effektbilder m.m.
 • Efterbehandling i datorer.

 

Lördag 14 oktober 2017

Samling vid Nationalparkens hus i Tyresta by kl. 10.00.  Första dagen ägnar vi åt att vandra genom den gamla urskogen till Årsjön och tillbaka. Vi kan hitta motiv som exempelvis säregna och figurativa tallar, urskogsmosaik med rotfällen, bergsklippor och intressanta sjöstränder med nedfallna träd.

Efter heldagspromenaden samlas vi på Caféet i Tyresta by för bildredigering och fototekniskt snack ihop med Claes. På kvällen serveras middag. I samband med middagen berättar Claes om sitt sätt fotografera. (L, M)

 

Söndag 15 oktober 2017

Idag tar vi oss ut till kusten för att i bild fånga skärgårdsnaturen i höstskrud. Målet är Stavholmen med sin eklund och vi kommer också att titta på Åvaån som också erbjuder spännande fotomotiv Även efter denna utflykt samlas vi i Tyresta by för bildgenomgång och diskussioner.

Programmet avslutas på eftermiddagen runt 16.30 med prisutdelning för workshopens bästa bild. (L)

INKVARTERING

Önskar du övernattning så kan vi rekommendera ett nära beläget vandrarhem med bra rumsstandard, fri parkering och bra priser. För mer information och bokning se www.brandbergensvandrarhem.se

Önskar du endast medverka på själva workshopen men hellre bo hemma så är det naturligtvis inget problem.

 

PRIS

Pris workshop RSFs medlemmar: 3.295:- *

Pris workshop för icke RSFs medlemmar: 3.695:- *

*Är du inte medlem i någon av RSFs fotoklubbar, sök medlemskap. Du får då både ett lägre pris på workshopen samt ett års medlemskap i en fotoklubb. För kontaktinformation till RSFs medlemsklubbar se www.rsf-fotoklubbar.org

Priset inkluderar:

 • Tvådagars kurs i landskapsfotografering under ledning av Claes Grundsten.
 • Tillgång till ett konferensrum för efterbearbetning.
 • Lunch vid två tillfällen.
 • Eftermiddagskaffe vid två tillfällen.
 • En middag.
 • Moms.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer med intresse för landskapsfotografering. Medlemmar i någon RSFs medlemsklubbar.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med normalzoom samt ett vidvinkel, trebenstativ, om möjligt dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

BOKNING

Du bokar ditt deltagande på workshopen på Zooms webb www.zoomfotoresor.se Du är även välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Under rabattkod ange namnet på din fotoklubb.

Foto: Claes Grundsten och Hans Elmqvist

Workshopens vinnarbild foto: Johan.Apelman