FOTOVANDRING
PÅ INGARÖ

Ingarö • Söndag 20 maj 2018

En inspirerande fotovandring med en av Sveriges främsta landskapsfotografer

Vi följer med Claes Grundsten, Olympus-ambassadör och en av Sveriges mest etablerade landskapsfotografer på en fotovandring på Ingarö. Claes vägleder oss till motiven runt hans hemmamarker i Stockholms skärgård. Under en heldag vandrar vi runt och fotograferar i Björnö naturreservat, en oexploaterad halvö som sticker ut i Nämdöfjärden. Vi kommer även att utforska Långviksträsk, ett naturskogsreservat med stora myrmarker och gamla träd. Under hela dagen finns Claes tillhands för att ge tips och råd för att på bästa sätt utveckla dig och ditt fotograferande.

Workshopens höjdpunkter:

 • Fotovandring med Claes Grundsten.
 • Ingarös varierade natur och inspirerade motiv.
 • Björnö naturreservat.
 • Naturskogsreservatet Långviksträsk.
 • Handledning och fototips av Claes Grundsten.
 • Möjlighet att testa kameror och objektiv från Olympus.

FOTOGRAF

Claes Grundsten är en av Sveriges mest meriterade landskapsfotografer med förkärlek för fjällen, de orörda bergsmassiven och den orörda naturen. Claes har fotograferat på heltid sedan 1993. Under sin fotografiska karriär har Claes fotograferat nationalparker både i Sverige och utomlands. Bland annat har Claes besökt och dokumenterat det mäktiga Himalaya-massivet samt många nationalparker över hela världen. Mycket av detta har skildrats i flertalet av honom utgivna böcker, varav många är prisbelönta. Bland annat har hans böcker valts till Årets Pandabok vid två tillfällen. Claes har även belönats med Svenska Publishing-priset i kategorin praktverk och pris för Årets naturfotograf i Sverige samt är Olympus ambassadör.

www.claesgrundsten.se

TESTA OLYMPUS SENASTE UTRUSTNING

Under dagen kommer det finnas möjlighet att testa den senaste utrustningen från Olympus ute i fält. Förutom Claes kommer också en representant från Olympus finnas med för att svara på frågor kring Olympus kameror och objektiv.

PROGRAM

SÖNDAG 20 maj 2018

Ingarö ligger ungefär 45 min med buss från centrala Stockholm och är en stor ö med omväxlande natur. Här befinner vi oss i havsbandet samtidigt som vi har flera naturreservat med mängder av inspirerande motiv i vår omgivning. Transport till Ingarö sker antingen med egen bil eller med tidig morgonbuss från Slussen.

Vi samlas kl 07.00 på parkeringen i Björnö naturreservat och kommer att tillbringa en heldag på Ingarö. Under dagen kommer vi att röra oss i Björnö naturreservat och Långviksträsk. Björnö naturreservat består av bildsköna tallar, ek-lundar, odlingsmarker och även en stor vacker sandstrand. I maj slår även en del blommor ut vilken kan göra en del intressanta motiv. Uppe i ett högt utsiktstorn får vi en utmärkt vy över naturen i mellanskärgården och möjlighet för panoramafoton.

Avslutningsvis samåker vi bil ca 3 km för att vandra till Långviksträsk, ett naturskogsreservat med stora myrmarker och gamla träd. Fördelen med dessa trakter är att vi alltid kan hitta något fotografiskt intressant, oavsett vädret. Vid solsken har vi skärgårdsvyerna med dess klippor att ta tillvara och vid mulet ger skogen många fina möjligheter.

Vandringen, vilken är ca 8 km, är ett ypperligt tillfälle att fotografera skärgårdsbilder med kobbar och vegetation, kompletterat med urskogsliknande miljöer samtidigt som Claes kommer vägleda oss i geografin och bistå med fotoråd om komposition, teknik, ljus med mera. Det kommer även att finnas tid fört individuell vägledning. Under dagen äter vi medtagen lunch ute i naturen. Vi beräknar att avsluta vandringen vid 16-tiden förhoppningsvis med en massa spännande bilder på minneskortet.

PRIS

Pris per person: 995:-

Priset inkluderar:

 • Heldags fotovandring med Claes Grundsten
 • Fotohandledning samt tips och råd av Claes Grundsten
 • Möjlighet att testa Olympus senaste utrustning.
 • Informationsmaterial innan fotovandringen.
 • Moms.

Priset inkluderar ej:

 • Lunch
 • Transport till Ingarö samt lokala transporter på plats.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i landskapsfotografering.

Min/max antal: 8/20

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt tele, vill du även fotografera blommor är ett makroobjektiv att rekommendera. Du behöver även en fotoväska som rymmer både kamerautrustningen, lite extrakläder samt en packlunch.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor med mera se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Claes Grundsten

 

FALKLANDSÖARNA

16 februari – 2 mars 2019. Pris: 68.500:-

En unik resa för fyra personer!

När solen går upp möts vi av en mäktig ljudkuliss då vi befinner oss på en av världens mest avlägsna platser, Falklandsöarna, mitt bland 2 000 skrikande kungspingviner. Under 15 dagar fotograferar vi kungspingviner, magellan – och åsnepingviner, sjölejon, sjöelefanter och mycket annat på riktigt nära håll. På Saunders Island möts vi av den svartbrynade albatrossen omgiven av ett spektakulärt landskap och vid ”Devils Nose” på West Point Island balanserar klipphopparpingvinerna på de dramatiska klipporna som stupar ner i havet. Följ med Tom Svensson på en unik och exklusiv resa till Falklandsöarna och dess orörda natur. I en liten grupp på fyra personer utforskar vi ett av världens mest orörda områden. 

Resans höjdpunkter:

 • Den orörda naturen och det rika djurliv.
 • Stora kolonier åsne- och magellanpingviner.
 • Saunders Islands dramatiska landskap.
 • Möjlighet att fotografera albatrosser.
 • Volunteers Point med över 2 000 kungspingviner.
 • Mängder av sjölejon och sjöelefanter.
 • Vi bor mitt bland djuren för att maximera fototillfällena.
 • Medverkan av Tom Svensson.
 • Bildbearbetning med mera av Tom Svensson.
 • Förberedande bildgenomgång.

FOTOGRAFER

Under hela resan medverkar världsfotografen Mattias Klum och fotografen, filmaren och konstnären Iris Alexandrov som fototekniska-, konstnärliga- och kreativa värdar. Allt för att på bästa sätt utveckla ditt fotograferande, ditt bildseende, din kreativitet och för att göra dig till en bättre fotograf.

MATTIAS KLUM
Mattias Klum är Sveriges internationellt mest kända fotograf. Han har arbetat som fotograf, filmograf och regissör på flera film- och tv-projekt sedan 1994. Klum är internationellt erkänd för sitt sätt att skildra djur, växter, miljöer och kultur i form av artiklar, böcker, filmer, föreläsningar och utställningar. 1997 publicerades Mattias bilder för första gången i National Geographic Magazine. Mattias var då en av de yngsta genom tiderna som publicerats i tidskriften och den förste svensken att få en omslagsbild. Sedan dess har Mattias haft många artiklar i National Geographic Magazine och 13 omslagsbilder vilket är mer än de flesta National Geographic-fotografer. Klum har dessutom gett ut mer än 14 böcker, producerat 8 filmer samt haft utställningar och artiklar publicerade över hela världen bland annat i National Geographic, Wildlife Conservation, Audubon, Geo, BBC Wildlife, Stern och New York Times.

www.tierragrande.se/klum-cv

 

 

IRIS ALEXANDROV

ris Alexandrov är en konceptuell konstnär som arbetar med både foto, film och musik. Hon använder storytelling i visuella berättelser förankrade i både de gamla traditionerna av ikonmålningar och mytologiska historier samt modern vetenskap. De verk som hon skapar är ofta fotografiska avbildade världar där alla sinnen används för att placera betraktaren inom själva verket. Iris arbetar mycket med storytelling där hon bygger berättelser och då kombinerar bilder med musik till en totalupplevelse. Iris jobbar därför mycket ibland annat Lightroom och är därigenom mycket kunnig i detta.

www.tierragrande.se/iris-alexandrov

SELOUS GAME RESERVE

I sydöstra Tanzania ligger Selous Game Reserve. Med en yta lika stor som Danmark har området kallats Afrikas sista vildmark och det är lätt att förstå varför när man ser den enorma mångfalden av djur som finns här. Med en yta på över 50 000 km2 är Selous det näst största skyddade naturområdet i Afrika, ett naturområde som dessutom är relativt opåverkat av människan. Reservatet genomkorsas av den mäktiga Rufijifloden och Stieglerdalen, en 100 meter djup och 100 meter bred dalgång. Vegetationen i Selous består till stora delar av lövskog, så kallad miomboskog, och öppna gräsmarker men man hittar även akaciaklädda kullar, sumpskogar och våtmarker. Reservatet finns sedan 1982 med på UNESCOs världsarvslista. I Selous Game Reserve finns det inte bara möjlighet för vanlig safari med jeepar utan även med båt längs floden samt göra fotovandringar under ledning av duktiga rangers.

Djurlivet i parken är omfattande. Här finns förutom stora hjordar med elefanter och över 5 000 lejon även leoparder, hyenor, noshörningar, zebror, giraffer, lichtensteins koantiloper, afrikanska bufflar, sabelantiloper och större kudus, samt ett omfattande fågelliv med arter som till exempel turakoer, strutsar och näshornsfåglar. Selous är även ett av de få områden i östra Afrika där det ännu finns bra möjligheter att se den utrotningshotade afrikanska vildhunden.

PROGRAM

Flyg till Dar es Salaam på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokningen hjälper vi naturligtvis till med detta.

LÖRDAG 20 OKTOBER 2018

Ankomst till förstklassiga Dar es Salaam Serena Hotel under dagen. Efter incheckning finns det tid för avkoppling på egen hand. På kvällen mötet du Zooms fotovärd vilken kommer att informera om veckan tillsammans. Härefter äter vi en gemensam välkomstmiddag samtidigt som vi lär känna varandra. (M)

SÖNDAG 21 OKTOBER 2018

Efter frukost lämnar vi hotellet för att bege oss mot flygplatsen för flyg till Selous Game Reserve. Efter en flygtur på cirka 45 minuter landar vi i Selous och efter en kort jeeptur genom parken är vi framme vid lodgen där vi hälsas välkomna av Mattias och Iris.

Efter incheckning och en gemensam lunch där Mattias och Iris berättar mer om parken och om vad vi kan förvänta oss under den kommande veckan är det dags för vår första safari i Selous orörda vildmark. Efter att ha fått en försmak av vad som väntar oss de kommande dagarna äter vi middag på lodgen. (F, L, M)

MÅNDAG-LÖRDAG 22-27 OKTOBER 2018

Under dessa dagar utforskar vi under ledning av Mattias och Iris Selous via jeep, båt och till fots. För att kunna ge fotohandledning, tips och råd till alla kommer Mattias och Iris under dagarna att alternera mellan jeepar/båtar.

Med en yta lika stor som Danmark och med en ofantlig mångfald är fotomöjligheterna oändliga. Våra öppna jeepar ger oss möjlighet att utforska djurlivet i Afrikas största naturreservat och när vi vandrar runt i vildmarken får vi möjlighet att komma djur och natur nära vilket bjuder på helt nya vinklar och fotomöjligheter. Under båtturerna när vi sakta glider fram på Simbazifloden får vi möjlighet att på nära håll fotografera krokodiler, flodhästar och elefanterna som kommer ner till floden för att dricka. I området finns även över 400 fågelarter.

Varje morgon tar våra duktiga rangers tillsammans med Mattias och Iris beslut om dagens safariaktiviteter och efter en värmande kopp kaffe i den svala morgonluften beger vi oss ut för att fotografera när solen sakta går upp och luften fylls av dofter och ljud. 

Efter en tidig morgonsafari fylld av upplevelser och fotomöjligheter diskuterar vi morgonens upplevelser vid poolkanten. Efter lunch finns det sedan tid för några timmars avkoppling, ett dopp i poolen eller lite bildredigering innan vi ger oss ut på dagens andra safari. 

 Vi kommer också att arbeta med bildbearbetning och få lyssna till foto- och naturrelaterade föredrag från både Mattias, Iris samt företrädare för lokala naturskyddsorganisationer.

Efter dagens avslutande safari äter vi middag på lodgen, kopplar kanske av en stund på terrassen och lyssnar till ljuden från alla djur och fåglar runt omkring oss innan det är tid för lite sömn.l

Sista kvällen i Selous äter vi en gemensam avslutningsmiddag under vilken Mattias och Iris kommer att utse ”Resans Bild” vilken går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2018”. (F, L, M)

SÖNDAG 28 OKTOBER 2018

Efter vår sista safari och frukost checkar vi ut från lodgen och beger oss tillbaka mot Dar es Salaam för vidare transport mot Sverige på egen hand. (F)

SAVE THE WILDLIFE

Denna resa är en ”Save the Wildlife”-resa vilket innebär att kunskap om djur och natur samt bevarande är en viktig del av resan. Här kan du läsa mer om varför Selous är ett hotat viltparadis och vad en ”Save the Wildlife”-resa innebär för dig som resenär.

Under resan kommer vi att utforska ett av världens sista stora viltområden, ett vildområde som tyvärr också tillhör ett av de mest hotade. Då Selous är förhållandevis lite besökt av turister jämfört med andra parker i Afrika är parken drabbad av en omfattande tjuvjakt vilket de senaste åren tyvärr har eskalerat. Idag finns det exempelvis bara en bråkdel elefanter kvar av en population som tidigare omfattat över 120 000 djur.

Selous finns med på UNESCO:s lista över hotade områden och i parken arbetar man hårt med att minska tjuvjakten. Parken bevakas av cirka 300 parkvakter som i skift om 150 åt gången har i uppdrag att bevaka ett område lika stort som Danmark från en tjuvjakt som sker storskaligt och effektivt från helikoptrar och med automatvapen.

Under resan kommer vi inte bara kunna fotografera Selous fantastiska djurliv utan också få höra mer om det bevarandearbete som görs i parken. Förutom föredrag och diskussioner med Mattias och Iris kommer vi att träffa och lyssna på personer som på olika sätt dagligen arbetar med att bevara Selous fantastiska mångfald.

Som resenär är du med och bidrar till att hjälpa och stötta arbetet med att rädda Selous djurliv. Vi kommer på plats att skänka utrustning till vaktstyrkan i sin kamp mot tjuvjakt.

HOTELL OCH LODGE

DAR ES SALAAM SERENA HOTEL*****

För mer information om boendet se resans webbsida på din dator.

dar-es-salaam-serena.hotel-rez.com

SELOUS SERENA CAMP****+

För mer information om boendet se resans webbsida på din dator.

www.serenahotels.com/serenaselous/default-en.html

PRIS

Pris per person: SEK ???????????

Priset inkluderar:

 • Flyg Dar es Salaam – Selous t/r.
 • Bagagebil för transport av bagage från Dar es Salaam till Selous.
 • Jeep- och busstransporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på hotell/lodge enligt program.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Safaris enligt program.
 • Lokala rangers i samband med alla safaris.
 • Parkavgift till Selous.
 • Medverkan av Mattias Klum och Iris Alexandrov under resan.
 • Workshops av Mattias Klum och Iris Alexandrov.
 • Diverse föredrag under resan.
 • Medverkan av en värd från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

 

Priset inkluderar inte:

 • Flyg till Dar es Salaam.
 • Enkelrumstillägg: 7 900 SEK
 • Dricks, 10 USD/dag, till naturguiden som medverkar under resan.
 • Alla kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck, telefonsamtal etc. 
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring, se ”Värt att veta”

 

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Dar es Salaam hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46 470 466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/14.

Utrustning: Systemkamera, vidvinkelobjektiv som exempelvis 24-70, långa teleobjektiv upp till 500 mm, samt ett enbensstativ. Även en laptop med något av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom för bildredigering rekommenderas.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: USD 8,30

BOKNING

Du bokar resan genom klicka på knappen nedan eller på telefon: +46 470 466 40.