OBS! Resan är fullbokad.

DONAUDELTAT

18-24/5 2018. Pris fr. 20.950:-

Följ med på en fantastisk fotoresa till Donaudeltat, Europas största våtmark och ett paradis för fågel- och naturfotografer. Donaudeltat är ett av UNESCOs världsarv och finns med på WWF:s lista över de 200 viktigaste ekoregionerna i världen. I deltat lever inte minde än 300 olika fågelarter bland annat häckar här den Vita Pelikanen vilken är mycket spektakulär att plåta både när den lyfter, flyger och landar. Här finns även möjlighet att fotografera nästan samtliga av Europas hägerarter, Dvärgskarvar, Ägretthägrar, Skedstorkar, samt många rovfåglar. Vår resa, vilken är i samarbete med Fotot.no, och leds av Pål Hermansen, Nordens internationellt kanske mest kände naturfotografi. Till sin hjälp har han Dan Dinu, en av Rumäniens bästa naturfotograf.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Sju dagars fotografering i Donaudeltat.
 • De spektakulära vita pelikanerna.
 • Dvärgskarvar och Skedstorkar.
 • Nästan alla Europas hägerarter.
 • Pilgrimsfalk och Havsörn.
 • Besök på Enisala Fortet.
 • Medverkan av Pål Hermansen.
 • Workshops av Pål Hermansen.
 • Medverkan av Dan Dinu.

FOTOGRAF                

Pål Hermansen är en av Nordens mest framgångsrika djur- och naturfotograf och har ett stort antal internationella priser på sin meritlista. Pål har gett ut inte mindre än 33 böcker samt vunnit ett stort antal priser, bland annat BBC Wildlife Photographer of the Year två gånger och European Nature Photographer of the Year tre gånger. palhermansen.com

Du hittar en mer ingående presentation av Pål och hans uppgifter under resan på vår webbsida via datorn.

DONAUDELTAT                 

Donaudeltat som är den största våtmarken i Europa med över 5 000 växt- och djurarter samt ett av de största biologiska mångfalderna i världen. Donaudeltat är ett av UNESCO:s världsarv och finns med på WWF:s lista över världens viktigaste ekoregioner. Här lever över 300 olika fågelarter, bland annat Europas största population av den vita pelikanen samt stor del av världens dvärgskarvar. Andra arter är ägretthägrar, skedstorkar, änder och vadare samt både pilgrimsfalk och havsörn.

Båtar och Gömslen. Beroende på vattennivån i området och de platser där fåglarna befinner sig på kommer vi att ha både båtar och mobila gömslen. Man delas in i två grupper, där den ena beger sig till mobila gömslen och den andra söker efter fåglar via båt. Alla får chansen att fotografera både från gömsle och från båt. 

Du hittar en mer ingående presentation av Donaudeltat samt båtar och gömslen på vår webbsida via datorn.

PROGRAM 

FREDAG 18 MAJ 2018

Flyg till Bukarest på egen hand med ankomst runt lunchtid. Här väntar Pål och en värd från Zoom Fotoresor för transfer till Tucea nära Svarta Havet och vidare med båt till Mila 23, en liten fiskeby belägen på en ö i Donaudeltat. Under båtturen kommer vi att få uppleva deltats skönhet och vi få möjligheter att ta de första bilderna. I samband med ankomst till Mila 23 checkar vi in på Vanessa Guesthouse i fyra nätter. Innan kvällens middag kommer vi att plåta fåglar i solnedgången. Middag på hotellet. (M)

 

LÖRDAG – MÅNDAG 19-21 MAJ 2018

Dagarna påbörjas redan vid soluppgången då beger vi oss ut i båtar för att fotografera fåglar i morgonljuset. Gruppen delas upp i två mindre grupper där ena gruppen kommer att bege sig till gömslen på land och andra gruppen upplever området från vattnet. Härefter byter grupperna platser. Efter lunch jobba vi med etterbearbetning av förmiddagens bilder. Sent på eftermiddagen är det dags för ännu en fotosession via både gömslen och båt. Från gömslena finns det goda möjligheter att fotografera vadare, ägrett- och andra hägrar, svanar, olika arter av änder, kungsfiskare och förhoppningsvis även dvärgskarv. Under båtturen kommer vi att kunna plåta pelikaner, rallhägrar och natthägrar, storskarvar, vita storkar, måsar och tärnor, falkar samt om vi har tur även skedstork och doppingar. En av kvällarna kommer en av Rumäniens mest kända naturfotografer, Dan Dinu, att hålla ett föredrag om Donaudeltat, dess fågelliv och deltats betydelse för regionen. Vi kommer även att göra en vandring runt ön för att träffa lokalbefolkningen och se hur de lever. Denna vandring är mycket uppskattad då man verkligen kommer lokalbefolkningen nära med möjlighet för annorlunda bilder.(F, L M)

 

TISDAG 22 MAJ 2018

Även denna morgon spenderar vi i gömslen och på båt. Efter frukost och utcheckning beger vi oss vidare mot byn Murighiol, belägen på fastlandet mellan Donaudeltat och Razum-Sinoe sjöarna. Vid ankomst checkar vi in på pensionatet La Lipoveanu där vi kommer att bo i två nätter. På eftermiddagen beger vi oss med buss till saltsjöarna vid Sărături. Från mobila gömslen på stränderna kommer vi förhoppningsvis att se och fotografera styltlöpare, skärfläcka, gravand, rödhuvad dykand och mycket mer.  (F, L, M)

 

ONSDAG 23 MAJ 2018

Både morgon och kväll spenderar vi i våra gömslen vid saltsjöarna och mitt på dagen ägnas vi tid åt bildbearbetning. Under dagen kommer vi att fotografera solnedgången vid Enisala Fortet vilket beläget på en kulle och byggdes under 1400-talet för att bevaka Donaus utlopp i Svarta havet. På kvällen blir det stor avslutningsmiddag. I samband med middagen utdelar Pål pris för resans bästa bild. (F, L, M)

TORSDAG 24 MAJ 2018

Efter en tidig morgon vid våra gömslen följt av frukost beger vi oss så sakta åter mot Bukarest och flygplatsen dit vi ankommer under eftermiddagen. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F)

BOENDE

LA LIPOVEANU***+

www.lalipoveanu.ro

Du hittar en mer ingående presentation av boendet på vår webbsida via datorn.

PRIS

Medlemmer på Foto.no: SEK 19.800:-*

Icke medlemmar: SEK 20.950:-*

* Registrera dig gratis på Foto.no här

Priset inkluderar:

 • Buss- och båttransfers.
 • Boende i del i dubbelrum..
 • Måltider enligt program (F=Frukost, L=Lunch, M=Middag) .
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Båtar enligt program.
 • Gömslen enligt program.
 • Inträde till Donaudeltat.
 • Fotoskatt i Donaudeltat.
 • Medverkan av Pål Hermansen.
 • Workshops av Pål Hermansen.
 • Medverkan av Zooms värd.
 • Medverkan av lokala fågelguider.
 • Hotell- och andra skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Bukarest
 • Enkelrumstillägg. SEK 2.500:-
 • Dricks till chaufförer/guider. Ca 8 Euro/dag.
 • Personliga kostnader som måltidsdryck..
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring.

FLYG

Om du/ni önskar hjälp med bokning av flyg till Bukarest hjälper vi gärna till med detta.

FAKTA

Målgrupp: Fotointresserade med fotovana från fågelfotografering.

Min/max antal: 8/12

Utrustning: Systemkamera med zoom eller teleobjektiv upp till 600 mm och även längre (telekonverter), trebensstativ och om möjligt dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

Valutakurs: Euro 9,70.

BOKNING

Du bokar resan genom att trycka på nedan knapp, maila oss på info@zoomfotoresor.se eller ringa oss på telefon +46 470 466 40.

Foto: Pål Hermansen, Magnus Mårtensson, Ebbe Östebo och Dan Dinu.

DONAUDELTAT

Rumänien • 18-24 maj 2018

OBS! Resan är fullbokad.

Pål Hermansen tar dig med till Donaudeltat,
ett paradis för fågel- och naturfotografer.

Ta chansen och följ med på en fantastisk fotoresa till Donaudeltat, Europas största våtmark och ett paradis för fågel- och naturfotografer. I Donaudeltat som är ett av UNESCOs världsarv och finns med på WWF:s lista över de 200 viktigaste ekoregionerna i världen lever över 5 000 växt- och djurarter. Donaudeltat tillhör de områden som har den största biologiska mångfalden i världen, tätt efter Stora Barriärrevet och Amazonas.

I deltat lever inte minde än 300 olika fågelarter bland annat häckar här den Vita Pelikanen vilken är mycket spektakulär att plåta både när den lyfter, flyger och landar. Här finns även möjlighet att fotografera bronsibis, nästan samtliga av Europas hägerarter, Dvärgskarvar, Ägretthägrar, Skedstorkar, samt olika falkar och örnar. Vår resa, vilken är i samarbete med Fotot.no, leds av Pål Hermansen, Nordens internationellt kanske mest kände naturfotograf. Till sin hjälp har han Dan Dinu, en av Rumäniens bästa naturfotografer samt lokala guider med stor kunskap om områdets alla arter och var man finner dem.

Resans höjdpunkter:

 • Sju dagars fotografering runt om i Donaudeltat.
 • Möjligheten att fotografera många unika fågelarter.
 • De spektakulära vita pelikanerna.
 • Dvärgskarvar, Bronsibis och Skedstorkar.
 • Nästan samtliga av Europas hägerarter.
 • Pilgrimsfalkar och Havsörnar.
 • Besök på Enisala Fortet för att plåta fortet i solnedgång.
 • Föredrag av Dan Dinu, känd Rumänsk naturfotograf.
 • Medverkan av Pål Hermansen under hela resan.
 • Workshops av Hermansen under hela resan.

FOTOGRAF                

PÅL HERMANSEN, född i Oslo 1955, är en av Nordens mest framgångsrika djur- och naturfotograf och har ett stort antal internationella priser, artiklar och föreläsningar på sin meritlista. Pål har gett ut inte mindre än 33 böcker. Han har även vunnit ett stort antal priser, bland annat BBC Wildlife Photographer of the Year två gånger och European Nature Photographer of the Year tre gånger.

Påls bilder har publicerats i tidningar och magasin över hela världen bland annat National Geographic Magazine, GEO Magazine, Conde Nast Traveler, Stern, New York Times, BBC Wildlife Magazine och alla de stora engelska dagstidningarna. Slutligen har han haft mer än 45 fotoutställningar över hela världen. Pål har även medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av världens största fotoprojekt.

För mer information om Pål se: palhermansen.com

PÅLS UPPGIFT UNDER RESAN

På samtliga våra resor medverkar alltid minst en mycket känd och kunnig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna expedition medverkar Pål Hermansen. Under hans ledning kommer vi, förutom att dokumentera Donaudeltats natur och fågelliv, även att arbeta med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer att prata om allt från brännvidd och skärpedjup, till bildkomposition och ljuset i bilderna. Det kommer också att hållas föredrag samt ges fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar. Det finns även mycket tid för individuella samtal med Pål där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon kamerainställning. 

DONAUDELTAT                 

Donau är den näst längsta floden i Europa, flyter från väst till öst och passerar inte mindre än 10 länder och tre huvudstäder. Vid mötespunkten mellan Donau och Svarta havet bildas Donaudeltat som är den största våtmarken i Europa. I området lever över 5 000 växt- och djurarter vilket innebär att Donaudeltat har en av de största biologiska mångfalderna i världen. I området kring Donaudeltat lever det inte bara växt- och fågelarter utan området står även som värd för omkring 15 000 människor från skilda etniska grupper. 50% av området är dock fortfarande orört och bildar ett av de viktigaste naturreservaten i Europa. Donaudeltat är ett av UNESCO:s världsarv och finns med på WWF:s lista över de 200 viktigaste ekoregionerna i världen. Deltat är helt enkelt ett vildmarksparadis för naturfotografer. Donaudeltat har skapat en tillflyktsort för inte minde än 300 olika fågelarter vilket är mer än hälften av det totala antalet fågelarter som lever på kontinenten. Här finner man bland annat Europas största population av den vita pelikanen samt en stor del av världens dvärgskarvar. Listan av fågelarter kan även kompletteras med arter såsom ägretthägrar, skedstorkar och många olika arter av änder och vadare. Området rymmer också ett stort antal rovfåglar bland annat pilgrimsfalk och havsörn.

BÅTAR OCH GÖMSLEN

Beroende på vattennivån i området och de platser som fåglarna befinner sig på kommer vi att ha både båtar och mobila gömslen. Gruppen kommer att delas in i två grupper, där den ena beger sig till mobila gömslen och den andra söker efter fåglar från båt. Gruppen byts om så att alla får chansen att fotografera både från gömsle och från båt. Båtarna har fyra bänkar som nästan är två meter långa och på dessa kan man enkelt sitta två personer. I och med att vi endast kommer att vara högst sex personer i varje båt kommer det att finnas gott om utrymmet och därmed goda fotomöjligheter. Hur och var mobila gömslena kommer att användas beror dels på vattennivån, dels på var fåglarna befinner sig vid det aktuella tillfället. Varje gömsle är anpassat för att rymma två personer. På grund av väder och vattennivåer och tillgänglighet på fåglar kan ändringar göras i programmet, allt för att öka möjligheterna till bra bilder.

PROGRAM

Flyg till Bukarest på egen hand. Då många föredrar att själva boka transporten  har vi valt att inte inkludera denna i priset. 

FREDAG 18 MAJ 2018

Ankomst till Bukarest runt lunchtid. Här väntar Pål och en värd från Zoom Fotoresor. Transfer till Tucea nära Svarta Havet och vidare med båt till Mila 23, en liten fiskeby belägen på en ö mitt i Donaudeltat. Under båtturen kommer vi att få uppleva deltats skönhet och vi kommer även att få möjligheter att ta de första bilderna. I samband med ankomst till Mila 23 checkar vi in på Vanessa Guesthouse där vi kommer att bo i fyra nätter. Innan kvällens middag kommer vi att plåta fåglar i solnedgången. Middag på hotellet. (M)

LÖRDAG – MÅNDAG 19-21 MAJ 2018

Dagarna påbörjas redan vid soluppgången då beger vi oss ut i båtar för att fotografera fåglar i morgonljuset. Gruppen delas upp i två mindre grupper där ena gruppen kommer att bege sig till gömslen på land och andra gruppen upplever området från vattnet. Härefter byter grupperna platser. Efter lunch kommer vi sedan att jobba någon timme med efterbearbetning av de bilder som vi tagit tidigare under dagen. Sent på eftermiddagen är det dags för ännu en fotosession. Även denna gång kommer vi att använda oss av både gömslen och båt. Från gömslena finns det goda möjligheter att fotografera vadare, ägrett- och andra hägrar, svanar, olika arter av änder, kungsfiskare och förhoppningsvis även dvärgskarv. Under båtturen kommer vi att kunna plåta pelikaner, rallhägrar och natthägrar, storskarvar, vita storkar, måsar och tärnor, falkar samt om vi har tur även skedstork och doppingar. En av kvällarna kommer en av Rumäniens mest kända naturfotografer, Dan Dinu, även att hålla ett föredrag om just Donaudeltat, dess fågelliv och deltats betydelse för hela regionen.   Vi kommer under våra dagar på Mila 23 även att göra en vandring runt ön där det ges möjlighet att träffa lokalbefolkningen och se hur de lever. Denna vandring är mycket uppskattad då man verkligen kommer lokalbefolkningen nära med möjlighet för annorlunda bilder.(F, L M)

TISDAG 22 MAJ 2018

Även denna morgon spenderar vi i gömslen och på båt. Efter frukost och utcheckning beger vi oss vidare mot byn Murighiol, belägen på fastlandet mellan Donaudeltat och Razum-Sinoe sjöarna. Vid ankomst checkar vi in på pensionatet La Lipoveanu där vi kommer att bo i två nätter. På eftermiddagen beger vi oss med buss till saltsjöarna vid Sărături. Från mobila gömslen på stränderna kommer vi förhoppningsvis att se och fotografera styltlöpare, skärfläcka, gravand, rödhuvad dykand och mycket mer.  (F, L, M)

ONSDAG 23 MAJ 2018

Denna morgon blir det en tidig avresa mot våra gömslen vid saltsjöarna, dit vi även återvänder på eftermiddagen.  Under dagen kommer vi även att gå upp till Enisala Fortet vilket är beläget på en kulle och byggdes under 1400-talet för att bevaka Donaus utlopp i Svarta havet för att fotografera fortet i solnedgången. Utsikten från fortet är häpnadsväckande med stäppen på ena sidan och en fantastisk utsikt över deltat på den andra. Åter på hotellet blir det stor avslutningsmiddag. I samband med middagen utdelar Pål pris för resans bästa bild. (F, L, M)

TORSDAG 24 MAJ 2018

Efter en tidig morgon vid våra gömslen följt av frukost beger vi oss så sakta åter mot Bukarest och flygplatsen dit vi ankommer under eftermiddagen. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F)

BOENDE

VANESSA GUESTHOUSE***

Detta pensionat är beläget i en grönskande park i Mila 23, en liten fiskeby i hjärtat av Donaudeltat. Vanessa har åtta rum, alla med luftkonditionering, badrum med dusch/wc samt med en dubbelsäng eller 2 separata sängar. På rummen finns även TV.  På pensionatet finns även en salong, en matsal samt en stor terrass för upp till 25 personer. Matens som serveras utgår många gånger från en huvudingrediens med färsk fisk och till dessert serveras det ofta lokala specialiteter. Wi-Fi finns i allmänna utrymmen.

www.discoverdanubedelta.com/accommodation-in-mila23-3-star-vanessa-pension

 

LA LIPOVEANU***+

Pensionatet La Lipveanu är beläget vid stranden i byn Murighiol. Detta nybyggda pensionat, med 10 moderna rum med dusch/wc. Hotellet har även en trevlig terrass med utsikt över sjön, en stor trädgård och en utomhuspool. I restaurangen serveras goda traditionella rätter.

www.lalipoveanu.ro

 

PRIS

Pris pr. person för medlemmer på Foto.no: SEK 19.800:-*

Pris pr. person för icke medlemmar: SEK 20.950:-*

* Är du inte medlem på foto.no? Registrera dig gratis här

Priset inkluderar:

 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Tillgång till båtar och förare enligt program.
 • Tillgång till gömslen enligt program.
 • Inträde till Donaudeltat.
 • Fotoskatt i Donaudeltat.
 • Medverkan av Pål Hermansen under resan.
 • Workshops av Pål Hermansen under resan.
 • Medverkan av Zooms värd under resan.
 • Medverkan av Dan Dinu, Rumänsk naturfotograf.
 • Engelsktalande fågelguider under hela resan.
 • Hotell- och andra skatter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Bukarest
 • Enkelrumstillägg 2.500:-
 • Dricks till chaufförer/båtförare etc. Ca 8 Euro/dag. Lämnas på plats.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår webb under ”Övrigt”.

FLYG

Om du/ni önskar hjälp med bokning av flyg till Bukarest hjälper vi gärna till med detta.

FAKTA

Målgrupp: Fotointresserade med fotovana från fågelfotografering.

Min/max antal: 8/12

Utrustning: Systemkamera med zoom eller teleobjektiv upp till 600 mm och även längre (telekonverter), trebensstativ och om möjligt dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

Valutakurs: Euro 9,70.

BOKNING

Du bokar resan genom att trycka på nedan knapp, maila oss på info@zoomfotoresor.se eller ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Pål Hermansen, Magnus Mårtensson och Ebbe Östebo.