DONAUDELTAT – EN FÅGELFOTOGRAFS DRÖM

Rumänien • 21-27 april 2017 FULLBOKAD


Brutus Östling tar dig med till Donaudeltat, ett paradis för fågel- och naturfotografer.

Ta chansen och följ med RSF (Riksförbundet Svensk Fotografi) på en fantastisk fotoresa till Donaudeltat, Europas största våtmark och ett paradis för fågel- och naturfotografer. I Donaudeltat som är ett av Unescos världsarv och finns med på WWF:s lista över de 200 viktigaste ekoregionerna i världen lever över 5000 växt- och djurarter.  Donaudeltat tillhör de områden som har den största biologiska mångfalden i världen, tätt efter Stora Barriärrevet och Amazonas.

I deltat lever inte minde än 300 olika fågelarter. Våren är tidig i Rumänien och i april har samtidigt inte växtligheten blivit så tät att det blivit svårt att fotografera fågel- och djurlivet. Vår resa sker med hjälp av lokala guider med stor kunskap om områdets alla arter och vart man finner dem. Brutus Östling, en av våra absolut främsta naturfotografer och en av världens bästa fågelfotografer kommer att leda resan.

 

Resans höjdpunkter:

 • Sju dagars fotografering runt om i Donaudeltat.
 • Möjligheten att fotografera många unika fågelarter.
 • Föredrag av Dan Dina, känd rumänsk fotograf.
 • Medverkan av Brutus Östling under hela resan.

FOTOGRAF                

Brutus Östling är en av Sveriges absolut mest kända naturfotografer och en av världens bästa fågelfotografer. Genom åren har Brutus tilldelats ett stort antal priser, bland annat det prestigefyllda Augustpriset för bästa fackbok 2009. Han har gett ut inte mindre än nio böcker under tio år, vilka har sålt i stora upplagor och även getts ut i bland annat USA och Storbritannien. Tre av hans böcker har valts till Årets Pandabok av Världsnaturfonden,WWF.

Brutus är en mycket uppskattad föreläsare, förutom i Sverige har han föreläst i över femton andra länder från Moskva till New York och Johannesburg. www.brutusphoto.se

 

DONAUDELTAT                 

Donau är den näst längsta floden i Europa, därtill världens mest internationella flod. Donau som flyter från väst till öst passerar inte mindre än 10 länder och tre huvudstäder. Vid mötespunkten mellan Donau och Svarta havet bildas Donaudeltat som är den största våtmarken i Europa. I området lever över 5000 växt- och djurarter vilket innebär att Donaudeltat har en av de största biologiska mångfalderna i världen. I området kring Donaudeltat lever det inte bara växt- och fågelarter utan området står även som värd till omkring 15 000 människor från skilda etniska grupper.  50% av området är dock fortfarande orört och bildar ett av de viktigaste naturreservaten i Europa. Donaudeltat är ett av Unescos världsarv och finns med på WWF:s lista över de 200 viktigaste ekoregionerna i världen. Donaudeltat är helt enkelt ett vildmarksparadis, särskilt för fågelskådare och naturfotografer.

Donaudeltat har skapat en tillflyktsort för många fågelarter. I området lever inte minde än 300 olika arter vilket är mer än hälften av det totala antalet fågelarter som lever på kontinenten. Här finner man bland annat Europas största population av den vita pelikanen samt en stor del av världens dvärgskarvar och rödhalsade gäss. Listan av fågelarter i området kan även kompletteras med arter såsom ägretthägrar, skedstorkar och många olika arter av änder och vadare. Området rymmer också ett stort antal rovfåglar, häribland de minsta hökarna till den spektakulära pilgrimsfalken och havsörnen.

 

BÅTAR OCH GÖMSLEN

Beroende på vattennivån i området och de platser som fåglar befinner sig på kommer vi att ha både båtar och mobila gömslen. Gruppen kommer att delas in i två båtar, där den ena båten beger sig till mobila gömslen och den andra båten söker efter fåglar från vattnet. Gruppen byts om så att alla får chansen att fotografera både från gömsle och från båt.

Båtarna har fyra bänkar som nästan är två meter långa och på dessa så kan man enkelt sitta två personer. I och med att vi endast kommer att vara högst sex personer i varje båt kommer det alltså att finnas gott om utrymmet och därmed goda fotomöjligheter.

Hur och var mobila gömslena kommer att användas beror dels på vattennivån, dels på var fåglarna befinner sig vid det aktuella tillfället.  Varje gömsle är anpassat för att rymma två personer.

På grund av väder och vattennivåer och tillgänglighet på fåglar kan ändringar göras i programmet, allt för att öka möjligheterna till bra bilder.

PROGRAM

Flyg till Bukarest på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis gärna till med att boka flyget.

Under resan kommer Brutus att hålla föredrag om fågelfotografering, och på kvällarna arbetar vi med bildbehandling av dagens bildskörd. En av Rumäniens mest kända naturfotografer Dan Dinu kommer även att hålla ett föredrag om just Donaudeltat, dess fågelliv och deltats betydelse för hela regionen.

 

FREDAG 21 APRIL 2017

Ankomst till Bukarest under förmiddagen. Här väntar Brutus och en representant från Zoom Fotoresor. Transfer till Tucea nära Svarta Havet. Här väntar en båt för vidare transport till Mila 23, en liten fiskeby belägen på en ö mitt i Donaudeltat. Under båtturen kommer vi att få uppleva deltats skönhet och vi kommer även att få möjligheter att ta de första bilderna. I samband med ankomst till Mila 23 checkar vi in på Vanessa Guesthouse där vi kommer att bo i fyra nätter. Innan kvällens middag kommer vi att plåta fåglar i solnedgången. Middag på hotellet. (M)

 

LÖRDAG – MÅNDAG 22-24 APRIL 2017

Dagarna påbörjas redan vid soluppgången då beger vi oss ut i båtar för att fotografera fåglar i morgonljuset. Gruppen delas upp i två mindre grupper där ena gruppen kommer att bege sig till gömslen på land och andra gruppen upplever området från vattnet. Härefter byter grupperna platser. Efter lunch är det kommer vi sedan att jobba någon timme med efterbearbetning av de bilder som vi tagit tidigare under dagen. Sent på eftermiddagen är det dags för ännu en fotosession. Även denna gång kommer vi att använda oss av både gömslen och båt. Från gömslena finns det goda möjligheter att fotografera vadare, ägrett- och andra hägrar, svanar, olika arter av änder, kungsfiskare och förhoppningsvis även dvärgskarv. Under båtturen kommer vi att kunna plåta pelikaner, rallhägrar och natthägrar, storskarvar, vita storkar, måsar och tärnor, falkar samt om vi har tur även skedstork och doppingar. (F, L M)

 

TISDAG 25 APRIL 2017

Även denna morgon spenderar vi i gömslen och på båt. Efter frukost och utcheckning beger vi oss vidare mot byn Murighiol, belägen på fastlandet mellan Donaudeltat och Razum-Sinoe sjöarna. Vid ankomst checkar vi in på pensionatet La Lipoveanu där vi kommer att bo i två nätter. På eftermiddagen beger vi oss med buss till saltsjöarna vid Sărături. Från mobila gömslen på stränderna kommer vi förhoppningsvis att både för se och fotografera styltlöpare, skärfläcka, gravand, rödhuvad dykand och mycket mer.  (F, L M)

 

ONSDAG 26 APRIL 2017

Liksom tidigare mornar blir det en tidig avresa mot våra gömslen vid saltsjöarna. Åter på hotellet serveras en sen frukost varefter dagen ägnas åt bildbearbetning. På eftermiddagen beger vi oss återigen tillbaka till gömslena.  Åter på hotellet blir det stor avslutningsmiddag. I samband med middagen utdelar Brutus pris för resans bästa bild. (F/L/M)

 

TORSDAG 27 APRIL 2017

Efter en tidig morgon vid våra gömslen följt av frukost beger vi oss så sakta åter mot Bukarest och flygplatsen dit vi ankommer under eftermiddagen. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F)

 

BOENDE

VANESSA GUESTHOUSE***

Detta pensionat är beläget i en grönskande park i Mila 23, en liten fiskeby i hjärtat av Donaudeltat. Vanessa har åtta rum, alla med luftkonditionering, badrum med dusch/wc samt med en dubbelsäng eller 2 separata sängar. På rummen finns även TV.  På pensionatet finns även en salong, en matsal samt en stor terrass för upp till 25 personer. Matens som serveras utgår många gånger från en huvudingrediens med färsk fisk och till dessert serveras det ofta lokala specialiteter. Wi-Fi finns i allmänna utrymmen.

www.discoverdanubedelta.com/accommodation-in-mila23-3-star-vanessa-pension

 

LA LIPOVEANU***+

Pensionatet La Lipveanu är beläget vid stranden i byn Murighiol. Detta nybyggda pensionat, med 10 moderna rum med dusch/wc. Hotellet har även en trevlig terrass med utsikt över sjön, en stor trädgård och en utomhuspool. I restaurangen serveras goda traditionella rätter.

www.lalipoveanu.ro

 

PRIS

Pris workshop för RSFs medlemmar: 19.700:- *

Pris workshop för icke RSFs medlemmar: 20.900:- *

*Är du inte medlem i någon av RSFs fotoklubbar, sök medlemskap. Du får då både ett lägre pris på workshopen samt ett års medlemskap i en fotoklubb. För kontaktinformation till RSFs medlemsklubbar se www.rsf-fotoklubbar.org

Priset inkluderar:

 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Tillgång till båtar, förare enligt program.
 • Tillgång till gömslen enligt program.
 • Inträde till Donaudeltat.
 • Fotoskatt i Donaudeltat.
 • Medverkan av Brutus Östling under hela resan.
 • Engelsktalande fågelguider under hela resan.
 • Hotell- och andra skatter.
 • Färdhandlingar och praktisk rese-information innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Bukarest
 • Enkelrumstillägg 1.800:-
 • Dricks till chaufförer/guider och båtförare. Ca 8 Euro / dag. Lämnas direkt på plats.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck, telefonsamtal etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår webb under ”Övrigt”.

 

FLYG

Om du/ni önskar hjälp med bokning av flyg till Bukarest hjälper vi gärna till med detta.

 

BOKNING

DU bokar ditt deltagande på resan på vår webbsida www.zoomfotoresor.se Du är även mycket välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotointresserade med fotovana från fågelfotografering.

Min/max antal: 8/12

Utrustning: Systemkamera med zoom eller teleobjektiv upp till 600 mm och även längre (telekonverter), trebensstativ och om möjligt dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

Valutakurs: Euro 9,30 SEK.

Foto om inte annat anges Brustus Östling och Dan Dinu.