DJUR- OCH NATURFOTO
I REGNSKOGSMILJÖ

Göteborg • 11-12 november 2017

DJUR- OCH NATURFOTO I REGNSKOGSMILJÖ

Göteborg • 11-12 november 2017


Workshopen är fullbokad!

 

Utveckla ditt djur- och naturfotograferande under en helg i Universeums regnskog.

En sengångare bara några meter från objektivet. Såghajen som sakta simmar rakt mot kameran. Närkontakt med tamariner. Exotiska och färggranna fåglar. Vitörad silkesapa och tvåfärgad tamarin samt allt från sköldpaddor till rödögda trädgrodor. Allt detta och mycket mer får du möjlighet att fotografera under vår nya workshop i Universeums regnskog. Under denna helg får du möjlighet att fotografera Universeums varierande djurliv under ledning av de kända fotograferna Tom Svensson och Anders Geidemark. Detta är den perfekta workshopen för dig som verkligen vill ha tid att på ett lättillgängligt sätt utveckla ditt fotograferande eller som vill förbereda dig inför den stora resan.

Workshopens höjdpunkter:

 • Närkontakt med regnskogens djur.
 • Fotografering inne hos vissa djur.
 • Lättillgängliga motiv och mycket tid att fotografera.
 • Fotografera på Universeum innan de öppnar.
 • Medverkan av Tom Svensson och Anders Geidemark.
 • Föredrag och bildbearbetning av Tom Svensson och Anders Geidemark.

FOTOGRAFER

Anders Geidemark är en av våra mest kända naturfotografer som har arbetat som fotograf och författare sedan 1988. Han har haft ca 50 fotoutställningar och har producerat två böcker, ”Stigen ur hav – av vingar skuggad” och ”Allen – Bilder av ljus och mörk ensamhet”. Anders har också medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av de största fotoprojekten i världen. Som ordförande i Föreningen Naturfotograferna och som programledare för många fotofestivaler har han blivit ett känt namn i foto-Sverige. Anders är även svensk redaktör för tidskriften Natur & Foto. Hans bildspråk är måleriskt, det är ofta svepande linjer som ibland leder in på Impressionisternas målningar. Favoritmotiven handlar om att visa ett djur eller en fågel i sin rätta miljö, där intressanta linjer, former och ljusstämningar bygger upp bilden. Anders är återkommande domare i internationella naturfototävlingar, t. ex. Wildlife Photographer of the Year.

Tom Svensson är Sveriges främste bevarandefotograf. Toms stora drivkraft i livet är artbevarande och han reser som Canon Explorer ambassadör regelbundet runt i världen för att dokumentera utrotningshotade djur, anti-tjuvjakt och illegal handel med djur. Hans färdighet som fotograf är att ta bilder som berör människor och gör skillnad. Han har gett ut fyra böcker varav den senaste ”Vid vägs ände”, vilken han skrev tillsammans med Ola Jennersten på WWF, blev vald till Årets Pandabok 2017. Tom är medlem i Naturfotograferna samt är som enda svensk invald i IEPA, International Environment Photographers Association.

För mer information: www.tomsvensson.se

TOMS OCH ANDERS UPPGIFTER UNDER WORKSHOPEN

Under workshopen medverkar Tom Svensson och Anders Geidemark vars uppgifter är att agera fototekniska värdar och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. Under deras ledning kommer vi att under helgen fotografera inne i Universeums regnskog och i vissa fall även inne i själva hängen. Under fotograferingen kommer Tom och Anders att bistå med fototips och råd. Vi kommer även att arbeta med efterbehandling av dagens bilder samt prata om allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition, ljuset i bilderna. Det finns även tid för individuella samtal med fotograferna där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

UNIVERSEUM

Universeum är Nordens största science center, ett sju våningar stort äventyr. Här finns några av Europas största akvarier, en hel regnskog inomhus, vattnets väg genom Sverige och mycket annat. Universeums regnskog är en modell av en sydamerikansk tropisk regnskog, alltså en neotropisk regnskog med en temperatur på mellan 20–25 °C under hela året. Det kan vara bra att veta att temperaturen skiftar på Universeum. I utställningen Vattnets väg är temperaturen densamma som utomhus. I Regnskogen är det upp emot 26 grader varmt. Men temperaturen uppfattas som högre på grund av att den höga luftfuktigheten, som ligger på över 90 procent. Universeum är måna om djuren. Därför är det inte tillåtet att klappa eller mata djuren. Tänk också på att inte använda blixt bland djuren.

För mer information: www.universeum.se

PROGRAM

Transport till Göteborg och Universeum sker på egen hand.

LÖRDAG 11 NOVEMBER 2017

Vi samlas på Universum klockan 9 på morgonen. Innan vi beger oss in i Universeums regnskog och börjar fotografera kommer Tom och Anders att ge lite generella tips och råd om vad vi ska tänka på när vi fotograferar. Under dagen fotograferar vi sedan det spännande djur- och växtlivet. Vi kommer bland annat att kunna fotografera tamariner, silkesapor, sengångare och kajmaner. I regnskogen finns också en mängd olika fåglar bland annat tocotukan som med sin orangea näbb kan ge effektfulla bilder. I akvariehallen går vi under ytan och får möjlighet att fotografera allt från revhajar till rockor och sågfiskar. 

Inne på Universeum ges du gott om tid att förbättra eller utveckla ditt djur- och natur fotograferande och den stora fördelen att motiven alltid är lättillgängliga och enkla att arbeta med. Tom och Anders finns under hela dagen med och delar med sig av sina kunskaper för att du på bästa sätt ska få ut maximalt av ditt fotograferande och din utrustning. Under dagen görs det även avbrott för lunch och en del bildredigering innan vi gör ett sista besök inne i regnskogen. För de som önskar går vi på kvällen ut och äter. Middagen betalas av var och en själva på restaurangen. (L)

SÖNDAG 12 NOVEMBER 2017

Söndagen startar vi tidigt med fotografering och vi får nu möjlighet att utforska Universeum och dess djur innan det öppnar för allmänheten. Innan vi startar på morgonen kommer Tom och Anders att dela ut ett antal fotouppdrag med olika inriktningar, syftet med dessa uppdrag är att utmana dig som fotograf att tänka kreativt. Resultatet av dessa uppdrag kommer sedan att redovisas under eftermiddagen. Precis som under lördagen finns fotograferna hela tiden till hands för att ge fotografisk handledning, tips och råd.

Under förmiddagen får vi också möjlighet att komma nära och fotografera inne hos vissa av djuren. Efter en spännande förmiddag med unika fotomöjligheter äter vi lunch inne på Universeum. Efter lunch fortsätter vi med bildbearbetning och genomgång av de uppgifter som genomfördes under förmiddagen. Dagen avslutas med att Tom och Anders utser workshopens bästa bild, vilken går vidare till finalen i tävlingen ”Årets Bild 2017”. (L)

HOTELL

PANORAMA HOTEL****

Panorama Hotel hotell ligger sju minuters promenad från Universeum. Hotellet har 339 moderna rum med skandinavisk inredning. Alla rum har LED-TV, gratis Wi-Fi och te- och kaffekokare samt fritt tillträde till ett spa. Bland spa-faciliteterna finns en bastu samt en badtunna utomhus. Hotellet har också ett välutrustat gym. I hotellets restaurang serveras både à la carte-menyer och enklare bistromenyer med sallader och hamburgare.

För mer information: www.panorama.se

PRIS

Pris utan övernattning: 3.595:-      

Pris med övernattning: 4.290:-        

Priset inkluderar:

 • Två dagars workshop i djur- och naturfotografering under ledning av Tom Svensson och Anders Geidemark.
 • Hotell i del i dubbelrum med frukost om detta alternativ har bokats.
 • Inträde till Universeum enligt program.
 • Två luncher.        
 • Tillgång till konferensrum för föredrag och bildredigering.                                            
 • Medverkan av en djurexpert från Universeum under hela workshopen.
 • Praktisk information innan workshopen.                                   
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 550:-
 • Middag lördag kväll.                                           
 • Alla kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck, telefon etc.
 • Transport till Göteborg.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotointresserade i alla åldrar. Ingen större erfarenhet av fotografering och fotoutrustning krävs.

Min/max antal: 8/24 (vid mindre än 14 deltagare medverkar endast Tom Svensson).
    
Utrustning: Systemkamera med zoom eller teleobjektiv, helst upp till 200 mm, enbensstativ är en fördel. Dator med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Klicka på knappen nedan så kommer du till bokningssidan för denna workshop. Du är även välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40.