DJUR- OCH NATURFOTO
I REGNSKOGSMILJÖ

Göteborg • 13-14 oktober 2018
 

 

Utveckla dig som djur- och naturfotograf under en helg i Universums regnskog med två av Sveriges bästa djur- och naturfotografer.

En sengångare bara några meter från objektivet. Såghajen som sakta simmar rakt mot kameran. Närkontakt med tamariner. Exotiska och färggranna fåglar. Vitörad silkesapa och tvåfärgad tamarin samt allt från sköldpaddor till rödögda trädgrodor. Allt detta och mycket mer får du möjlighet att fotografera under vår nya workshop i Universeums regnskog. Under denna helg får du möjlighet att fotografera Universeums varierande djurliv under ledning av de kända fotograferna Tom Svensson och Anders Geidemark. Detta är den perfekta workshopen för dig som verkligen vill ha tid att på ett lättillgängligt sätt utveckla ditt fotograferande eller som vill förbereda dig inför den stora resan.

Många av nedan bilder i denna presentation är tagna av deltagare vid 2017 års workshop. Deltagarna fick under två dagar närkontakt med Universeums djur, bland annat fick man gå in och mata sengångarna och härigenom hade man möjlighet till riktiga närbilder. Samma sak gällde tamarinerna. Att man dessutom fick fotografera inne på Universeum när anläggningen normalt är stängd för besökare ökade förutsättningarna ytterligare för bra bilder.

Workshopens höjdpunkter:

 • Närkontakt med regnskogens djur.
 • Fotografering inne hos vissa djur.
 • Lättillgängliga motiv och mycket tid att fotografera.
 • Fotografera på Universeum innan de öppnar.
 • Medverkan av Tom Svensson och Anders Geidemark.
 • Föredrag och bildbearbetning av Tom Svensson och Anders Geidemark.

FOTOGRAFER

Anders Geidemark är en av våra mest kända naturfotografer som har arbetat som fotograf och författare sedan 1988. Han har haft ca 50 fotoutställningar och har producerat två böcker, ”Stigen ur hav – av vingar skuggad” och ”Allen – Bilder av ljus och mörk ensamhet”. Anders har också medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av de största fotoprojekten i världen. Som ordförande i Föreningen Naturfotograferna och som programledare för många fotofestivaler har han blivit ett känt namn i foto-Sverige. Anders är även svensk redaktör för tidskriften Natur & Foto. Hans bildspråk är måleriskt, det är ofta svepande linjer som ibland leder in på Impressionisternas målningar. Favoritmotiven handlar om att visa ett djur eller en fågel i sin rätta miljö, där intressanta linjer, former och ljusstämningar bygger upp bilden. Anders är återkommande domare i internationella naturfototävlingar, t. ex. Wildlife Photographer of the Year.

Tom Svensson är en världsberömd bevarandefotograf, född i Danmark, men uppvuxen i Sverige och bosatt i Fjällbacka. Toms stora drivkraft i livet är naturvård och, som han säger, ”jag gör det inte för mig själv, men för mina barn och framtida barnbarn, för om vi inte gör det för dem, kan de inte göra någonting själv och då är det för sent. Hans färdigheter som fotograf är att ta bilder som påverkar människor och gör skillnad. Bilder är ett sätt att göra en förändring, eftersom kraften i en bild är stor. Här anses han vara en av världens främsta. Tom är medlem i Naturfotograferna/N och är den enda svenska som valdes till IEPA, International Enviroment Photographers Association. Han ingår i Canons nordiska ambassadörsprogram samt har nyligen blivit Global Manfrotto Ambassadör.
 

För mer information: www.tomsvensson.se

TOMS OCH ANDERS UPPGIFTER UNDER WORKSHOPEN

Under workshopen medverkar Tom Svensson och Anders Geidemark vars uppgifter är att agera fototekniska värdar och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. Under deras ledning kommer vi att under helgen fotografera inne i Universeums regnskog och i vissa fall även inne i själva hängen. Under fotograferingen kommer Tom och Anders att bistå med fototips och råd. Vi kommer även att arbeta med efterbehandling av dagens bilder samt prata om allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition, ljuset i bilderna. Det finns även tid för individuella samtal med fotograferna där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

UNIVERSEUM

Universeum är Nordens största science center, ett sju våningar stort äventyr. Här finns några av Europas största akvarier, en hel regnskog inomhus, vattnets väg genom Sverige och mycket annat. Universeums regnskog är en modell av en sydamerikansk tropisk regnskog, alltså en neotropisk regnskog med en temperatur på mellan 20–25 °C under hela året. Det kan vara bra att veta att temperaturen skiftar på Universeum. I utställningen Vattnets väg är temperaturen densamma som utomhus. I Regnskogen är det upp emot 26 grader varmt. Men temperaturen uppfattas som högre på grund av att den höga luftfuktigheten, som ligger på över 90 procent. Universeum är måna om djuren. Därför är det inte tillåtet att klappa eller mata djuren. Tänk också på att inte använda blixt bland djuren.

För mer information: www.universeum.se

Foto: Annika Myhrberg
Foto: Lars Backman
Foto: Cathrine Thisen

PROGRAM

Transport till Göteborg och Universeum sker på egen hand.

LÖRDAG 13 OKTOBER 2018

Vi samlas på Universeum klockan 08.30 på morgonen. Innan vi beger oss in i Universeums regnskog och börjar fotografera kommer Tom och Anders att ge lite generella tips och råd om vad vi ska tänka på när vi fotograferar. Under dagen fotograferar vi sedan det spännande djur- och växtlivet.

Vi kommer bland annat att kunna fotografera tamariner, silkesapor, sengångare och kajmaner. I regnskogen finns också en mängd olika fåglar bland annat tocotukan som med sin orangea näbb kan ge effektfulla bilder. I akvariehallen går vi under ytan och får möjlighet att fotografera allt från revhajar till rockor och sågfiskar. 

Inne på Universeum ges du gott om tid att förbättra eller utveckla ditt djur- och natur fotograferande och den stora fördelen att motiven alltid är lättillgängliga och enkla att arbeta med. Tom och Anders finns under hela dagen med och delar med sig av sina kunskaper för att du på bästa sätt ska få ut maximalt av ditt fotograferande och din utrustning.

Under dagen görs det även avbrott för lunch och en del bildredigering innan vi gör ett sista besök inne i regnskogen. 

Under både lördagen och söndagen får vi också möjlighet att komma nära och fotografera inne hos vissa av djuren, bland annat sengångarna. 

För de som önskar går vi på kvällen ut och äter. Middagen betalas av var och en själva på restaurangen. (L)

SÖNDAG 14 OKTOBER 2018

Söndagen startar vi tidigt med fotografering och vi får nu möjlighet att utforska Universeum och dess djur innan det öppnar för allmänheten. Under hela morgonen kommer Tom och Anders att finnas till hand för med tips och råd.

Efter en spännande förmiddag med unika fotomöjligheter jobbar vi en del med bildredigering innan äter vi lunch inne på Universeum. Efter lunch plockar vi så ut de bilder som ska redovisas och kommenteras av fotograferna inne i Universeums stora auditorium.

Dagen avslutas med att Tom och Anders utser workshopens bästa bild, vilken går vidare till finalen i tävlingen ”Årets Bild 2017”. (L)

 

HOTELL

Önskar du boende i anslutning till workshopen så finns det ett antal hotell i alla prisklasser i området kring Universeum. Ett vi kan rekommendera är Panorama Hotel på Eklandagatan. För mer information om hotell i området krig Universeum gå in på hotels.com där hittar du hotell i olika kategorier samt ledig kapacitet och priser.

PRIS

Pris per person: 3.895:-      

Priset inkluderar:

 • Två dagars workshop i djur- och naturfotografering under ledning av Tom Svensson och Anders Geidemark.
 • Inträde till Universeum enligt program.
 • Tillträde till Universeum före och efter öppettider.
 • Två luncher med måltidsdryck.      
 • Tillgång till konferensrum för föredrag och bildredigering.                                            
 • Medverkan av en djurexpert från Universeum under hela workshopen.
 • Praktisk information innan workshopen.                                   
 • Moms.

Priset inkluderar ej:

 • Middag lördag kväll.    
 • Eventuella hotellkostnader.                                      
 • Alla kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Transport till Göteborg.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotointresserade i alla åldrar. Ingen större erfarenhet av fotografering och fotoutrustning krävs.

Min/max antal: 8/24 (vid mindre än 14 deltagare medverkar endast Tom Svensson).
    
Utrustning: Systemkamera med zoom eller teleobjektiv, helst upp till 200 mm, enbensstativ är en fördel. Dator med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Klicka på knappen nedan så kommer du till bokningssidan för denna workshop. Du är även välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Ingela Backman
Foto: Sara Andhler.
Foto: Kim Joahnsson

Utveckla ditt djur- och naturfotograferande under en helg i Universums regnskog  under ledning av Sveriges kanske två bästa djur- och naturfotografer.

En sengångare bara några meter från objektivet. Såghajen som sakta simmar rakt mot kameran. Närkontakt med tamariner. Exotiska och färggranna fåglar. Vitörad silkesapa och tvåfärgad tamarin samt allt från sköldpaddor till rödögda trädgrodor. Allt detta och mycket mer får du möjlighet att fotografera under vår nya workshop i Universeums regnskog. Under denna helg får du möjlighet att fotografera Universeums varierande djurliv under ledning av de kända fotograferna Tom Svensson och Anders Geidemark. Detta är den perfekta workshopen för dig som verkligen vill ha tid att på ett lättillgängligt sätt utveckla ditt fotograferande eller som vill förbereda dig inför den stora resan.

Många av nedan bilder i denna presentation är tagna av deltagare vid 2017 års workshop. Deltagarna finns under två dagar närkontakt med Universums djur, bland annat fick man gå in och mata sengångarna och härigenom hade man möjlighet till riktiga närbilder. Samma sak gällde tamarinerna. Att man dessutom fick fotografera inne på Universum när anläggningen normalt är stängd för besökare ökade förutsättningarna ytterligare för bra bilder

Workshopens höjdpunkter:

 • Närkontakt med regnskogens djur.
 • Fotografering inne hos vissa djur.
 • Lättillgängliga motiv och mycket tid att fotografera.
 • Fotografera på Universeum innan de öppnar.
 • Medverkan av Tom Svensson och Anders Geidemark.
 • Föredrag och bildbearbetning av Tom Svensson och Anders Geidemark.

FOTOGRAFER

Anders Geidemark är en av våra mest kända naturfotografer som har arbetat som fotograf och författare sedan 1988. Han har haft ca 50 fotoutställningar och har producerat två böcker, ”Stigen ur hav – av vingar skuggad” och ”Allen – Bilder av ljus och mörk ensamhet”. Anders har också medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av de största fotoprojekten i världen. Som ordförande i Föreningen Naturfotograferna och som programledare för många fotofestivaler har han blivit ett känt namn i foto-Sverige. Anders är även svensk redaktör för tidskriften Natur & Foto. Hans bildspråk är måleriskt, det är ofta svepande linjer som ibland leder in på Impressionisternas målningar. Favoritmotiven handlar om att visa ett djur eller en fågel i sin rätta miljö, där intressanta linjer, former och ljusstämningar bygger upp bilden. Anders är återkommande domare i internationella naturfototävlingar, t. ex. Wildlife Photographer of the Year.

Tom Svensson är Sveriges främste bevarandefotograf. Toms stora drivkraft i livet är artbevarande och han reser som Canon ambassadör regelbundet runt i världen för att dokumentera utrotningshotade djur, anti-tjuvjakt och illegal handel med djur. Hans färdighet som fotograf är att ta bilder som berör människor och gör skillnad. Han har gett ut fyra böcker varav den senaste ”Vid vägs ände”, vilken han skrev tillsammans med Ola Jennersten på WWF, blev vald till Årets Pandabok 2017. Tom är medlem i Naturfotograferna samt är som enda svensk invald i IEPA, International Environment Photographers Association. Tom är även världsambassadör för Manfrotto.

För mer information: www.tomsvensson.se

TOMS OCH ANDERS UPPGIFTER UNDER WORKSHOPEN

Under workshopen medverkar Tom Svensson och Anders Geidemark vars uppgifter är att agera fototekniska värdar och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. Under deras ledning kommer vi att under helgen fotografera inne i Universeums regnskog och i vissa fall även inne i själva hängen. Under fotograferingen kommer Tom och Anders att bistå med fototips och råd. Vi kommer även att arbeta med efterbehandling av dagens bilder samt prata om allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition, ljuset i bilderna. Det finns även tid för individuella samtal med fotograferna där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

UNIVERSEUM

Universeum är Nordens största science center, ett sju våningar stort äventyr. Här finns några av Europas största akvarier, en hel regnskog inomhus, vattnets väg genom Sverige och mycket annat. Universeums regnskog är en modell av en sydamerikansk tropisk regnskog, alltså en neotropisk regnskog med en temperatur på mellan 20–25 °C under hela året. Det kan vara bra att veta att temperaturen skiftar på Universeum. I utställningen Vattnets väg är temperaturen densamma som utomhus. I Regnskogen är det upp emot 26 grader varmt. Men temperaturen uppfattas som högre på grund av att den höga luftfuktigheten, som ligger på över 90 procent. Universeum är måna om djuren. Därför är det inte tillåtet att klappa eller mata djuren. Tänk också på att inte använda blixt bland djuren.

För mer information: www.universeum.se

Foto: Annika Myhrberg

PROGRAM

Transport till Göteborg och Universeum sker på egen hand.

LÖRDAG 13 OKTOBER 2018

Vi samlas på Universum klockan 08.30 på morgonen. Innan vi beger oss in i Universeums regnskog och börjar fotografera kommer Tom och Anders att ge lite generella tips och råd om vad vi ska tänka på när vi fotograferar. Under dagen fotograferar vi sedan det spännande djur- och växtlivet. Vi kommer bland annat att kunna fotografera tamariner, silkesapor, sengångare och kajmaner. I regnskogen finns också en mängd olika fåglar bland annat tocotukan som med sin orangea näbb kan ge effektfulla bilder. I akvariehallen går vi under ytan och får möjlighet att fotografera allt från revhajar till rockor och sågfiskar. 

Inne på Universeum ges du gott om tid att förbättra eller utveckla ditt djur- och natur fotograferande och den stora fördelen att motiven alltid är lättillgängliga och enkla att arbeta med. Tom och Anders finns under hela dagen med och delar med sig av sina kunskaper för att du på bästa sätt ska få ut maximalt av ditt fotograferande och din utrustning. Under dagen görs det även avbrott för lunch och en del bildredigering innan vi gör ett sista besök inne i regnskogen. 

Under både lördagen och söndagen får vi också möjlighet att komma nära och fotografera inne hos vissa av djuren, bland annat sengångarna. 

För de som önskar går vi på kvällen ut och äter. Middagen betalas av var och en själva på restaurangen. (L)

SÖNDAG 14 OKTOBER 2018

Söndagen startar vi tidigt med fotografering och vi får nu möjlighet att utforska Universeum och dess djur innan det öppnar för allmänheten. Under hela morgonen kommer Tom och Anders att finnas till hand för med tips och råd.

Efter en spännande förmiddag med unika fotomöjligheter jobbar vi en del med bildredigering innan äter vi lunch inne på Universeum. Efter lunch plockar vi så ut de bilder som ska redovisas och kommenteras av fotograferna inne i Universums stora auditorium.

Dagen avslutas med att Tom och Anders utser workshopens bästa bild, vilken går vidare till finalen i tävlingen ”Årets Bild 2017”. (L)

Foto: Cathrine Thisen

HOTELL

Önskar du boende i anslutning till workshopen så finns det ett antal hotell i alla prisklasser i området kring Universum. Ett vi kan rekommendera är Panorama Hotel på Eklandagatan. För mer information om hotell i området krig Universum gå in på hotels.com där hittar du hotell i olika kategorier samt ledig kapacitet och priser.

Foto: Ingela Backman

PRIS

Pris per person: 3.895:-      

Priset inkluderar:

 • Två dagars workshop i djur- och naturfotografering under ledning av Tom Svensson och Anders Geidemark.
 • Inträde till Universeum enligt program.
 • Tillträde till Universeum före och efter öppettider.
 • Två luncher med måltidsdryck.      
 • Tillgång till konferensrum för föredrag och bildredigering.                                            
 • Medverkan av en djurexpert från Universeum under hela workshopen.
 • Praktisk information innan workshopen.                                   
 • Moms.

Priset inkluderar ej:

 • Middag lördag kväll.
 • Eventuella hotellkostnader.                                          
 • Alla kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Transport till Göteborg.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotointresserade i alla åldrar. Ingen större erfarenhet av fotografering och fotoutrustning krävs.

Min/max antal: 8/24 (vid mindre än 14 deltagare medverkar endast Tom Svensson).
    
Utrustning: Systemkamera med zoom eller teleobjektiv, helst upp till 200 mm, enbensstativ är en fördel. Dator med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Klicka på knappen nedan så kommer du till bokningssidan för denna workshop. Du är även välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Kim Joahnsson