COSTA RICAS DJURLIV

Costa Rica • 3-15 mars 2018

OBS! Resan är fullbokad.

 

Upplev Costa Ricas regnskogar och dess fantastiska djurliv under ledning av Anders Geidemark.

Costa Rica är en naturfotografs paradis, vackra nationalparker, mängder med fåglar och djur, regnskogar och vulkaner samt en biologiskt mångfald som slår det mesta. Följ med till detta tropiska paradis under ledning av Anders Geidemark, en av våra mest kända naturfotografer. Under resan kommer vi att försöka att fotografera allt från insekter, spindlar, grodor och ormar till större djur som jaguarer, näsbjörnar, hjortar och tapirer. Detta gör vi i inte mindre än fem av landets nationalparker, däribland Tortuguero National Park där världens största sköldpadda, Havslädersköldpaddan, lägger sina ägg på stränderna.

Resans höjdpunkter:

 • Medverkan av Anders Geidemark under hela resan.
 • Fotovandringar i fem av landets bästa nationalparker.
 • Costa Ricas regnskogar med dess fantastiska fågel- och djurliv.
 • Nattvandringar i regnskogen.
 • Krokodilfotografering på Tarcoles floden.
 • Besök i La Selva Biological Reserve.
 • Besöka stranden där Havslädersköldpaddan lägger sina ägg.
 • Bra boende direkt i anslutning nationalparkerna

Resan är fullbokad.

COSTA RICAS DJURLIV

3-15/3 2018. Pris: 35.800:-

Costa Rica är en naturfotografs paradis, vackra nationalparker, mängder med fåglar och djur, regnskogar och vulkaner samt en biologiskt mångfald som slår det mesta. Följ med till detta tropiska paradis under ledning av Anders Geidemark, en av våra mest kända naturfotografer. Under resan fotograferar vi allt från insekter, spindlar, grodor och ormar till större djur som jaguarer, näsbjörnar, hjortar och tapirer. Detta i fem av landets nationalparker, däribland Tortuguero National Park där världens största sköldpadda, Havslädersköldpaddan, lägger sina ägg på stränderna.

Resans höjdpunkter:

 • Fem av landets bästa nationalparker.
 • Vackra regnskogar.
 • Ett fantastiska fågel- och djurliv.
 • Nattvandringar i regnskogen.
 • Krokodiler på Tarcoles floden.
 • Besök i La Selva Biological Reserve.
 • Havslädersköldpaddor.
 • Bra boende direkt vid nationalparkerna.
 • Medverkan av Anders Geidemark.
 • Workshops av Anders Geidemark.

FOTOGRAF

Anders Geidemark, en av våra mest kända naturfotografer med över 50 fotoutställningar och  två böcker på sin meritlista. Anders har också medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av de största fotoprojekten i världen. Andes bildspråket är måleriskt, det är ofta svepande linjer som ibland leder in på Impressionisternas målningar snarare än ett djur- eller naturporträtt.

 

För mer information om Anders och hans uppgifter under resan se resebeskrivningen på vår webbsida via datorn.

NATIONALPARKER

LOS QUETZALES NATIONAL PARK

Los Quetzales National Park sträcker sig över 5 000 hektar och omfattar tre typer av regnskog och 14 ekosystem. Parkens terräng varierar kraftigt från berg till sjöar, floder och regnskog. I parken finns ett stort antal arter av flora och fauna. Av parkens många fåglar är den vackra och sällsynta Quetzaln den mest kända. I parken finns även bland annat trogons, smaragdtangaror, och kolibri. Bland däggdjuren kan nämnas tapirer, vildsvin och jaguarer.

 

ARENAL VOLCANO NATIONAL PARK

Arenal National Park består inte bara av den tropiska skogen, utan även av områden som ödelades av ett stort vulkanutbrott 1991. I parken upplever man en stor variation av flora och fauna, kännetecknande för området och från en observationspunkt får man er bra utsikt över hur lavaflödet spred sig genom skogen i samband med vulkanutbrottet. 

 

TORTUGUERO NATIONAL PARK

Tortugeuero bjuder på en otrolig mångfald såsom regnskog, träsk, laguner, stränder och floder, allt i det härliga tropiska klimatet. Den djupa djungeln breder ut sig som ett stort kanal-landskap och mynnar ut i det Karibiska Havet. De gigantiska sköldpaddorna är dock parkens stora attraktion. På ständerna lägger varje år fyra olika arter av sköldpaddor sina ägg, bland dem grön havssköldpadda, den akut utrotningshotade karettsköldpaddan, och världens största sköldpadda havslädersköldpaddan.

 

CARARA NATIONAL PARK

Parkens namn betyder krokodil vilket man förstår när man färdas på Tarcoles River, som bebos av stora mängder krokodiler. Parken är ett paradis för fågelfotografer med allt från färggranna papegojor som macaws och flera arter av tukaner, till kungsfiskare och häger, som alla frodas i kustmangrove. Andra djur är kapucinapan som man finner inne i den täta regnskogen och kring mangroveträsken vid Tarcoles floden, olika arter av vildsvin, gigantiska myrslokar och giftpilsgrodor.

 

BRAULIO CARRILLO NATIONAL PARK

Braulio Carrillo är den största nationalparken i centrala Costa Rica. Parken består av tät regnskog och är hem för närmare 6 000 arter av växter. Bland de över 500 fågelarter som finns i parken kan nämnas vackra quetzals, tukaner och olika örnar. Omkring 150 däggdjur lever även i parken däribland kapucinapan, jaguarer, vildsvin, näsbjörnar, hjort, tapir och fladdermöss. Även ett stort antal kräldjur lever i parken däribland Costa Ricas största och världens längsta giftorm, Buskmästaren.

PROGRAM

 

LÖRDAG 3 MARS 2018

På flygplatsen i San Jose möts du av  vår lokala agent för transfer till hotell Sleep Inn i San Jose. Eftermiddagen ägnas åt street photo i de centrala delarna av San Jose. Välkomstmiddag på kvällen. Under middagen kommer Anders och vår lokala guide att berätta mer om resan och ge lite generella fototips. (M)

SÖNDAG 4 MARS 2018

Avreser vi mot San Gerardo de Dota, en bussresa på ca tre timmar. När vi kommer fram checkar vi in för två nätter på Trogon Lodge, belägen långt inne i en smal dalgång och omgiven av grönskande regnskog. Under eftermiddagen följer vi någon av de många smala stigarna genom den täta skogsvegetationen. Området kring San Gerardo de Dota är ett paradis för fågelfotografer, där den sällsynta och vackra Quetzal är den mest kända. (F, L M)

MÅNDAG 5 MARS 2018

Hela dagen utforskar vi Los Quetzales parkens täta regnskogen på jakt efter dess många fåglar och andra djur. Ett av dagens huvudmål är att kunna fotografera den mycket vackra Quetzalen. I Los Quetzales National Park är chansen att se denna sällsynta och skygga fågel bland de bästa i hela Costa Rica. (F, L, M)

TISDAG 6 MARS 2018

Tidigt på morgonen avreser vi mot Tarcoles, en färd på ca 4 timmar. Längs vägen kommer vi att göra en tur I Tarcoles flodens delta där ett stort antal däggdjur, fåglar och reptiler lever. Detta är även en häckningsplats för macaw papegojan, samt för ett stort antal krokodiler – vissa upp till sju meter i längd. Området är hem för 250 fågelarter, såsom praktfinkar, flugsnappare, trogons, orioles och kolibris. Under perioden oktober till april, kan man även se fiskgjuse, måsar, tärnor, skarvar, pelikaner och fregattfåglar. Vid ankomst till Tarcoles checkar vi in på Macaw Lodge där vi kommer att bo i två nätter. (F, L, M)

MÅNDAG 5 MARS 2018

Hela dagen utforskar vi Los Quetzales National Park och med hjälp av duktiga naturguider vandrar vi genom den täta regnskogen på jakt efter dess många fåglar och andra djur. Ett av dagens huvudmål är att kunna fotografera den mycket vackra Quetzalen. I Los Quetzales National Park är chansen att se denna sällsynta och skygga fågel bland de bästa i hela Costa Rica. (F, L, M)

TISDAG 6 MARS 2018

Tidigt på morgonen avreser vi mot Tarcoles, en färd på ca 4 timmar. Längs vägen kommer vi att göra en tur I Tarcoles flodens delta, mycket nära nationalparken Carara. Här lever ett stort antal däggdjur, fåglar och reptiler. Detta är även en häckningsplats för macaw papegojan, samt för ett stort antal krokodiler – vissa upp till sju meter i längd. Området är hem för 250 fågelarter, såsom praktfinkar, flugsnappare, trogons, orioles och kolibris. Under perioden oktober till april, kan man även se fiskgjuse, måsar, tärnor, skarvar, pelikaner och fregattfåglar. Vid ankomst till Tarcoles checkar vi in på Macaw Lodge där vi kommer att bo i två nätter. (F, L, M)

 

ONSDAG 7 MARS 2018

Under dagen besöker vi nationalparken Carara. Parken med sin täta regnskog och sina mangroveträsk är denna ett paradis för fågelfotografer. Här finns det möjlighet att fånga allt från färggranna papegojor, tukaner, kungsfiskare och hägrar på bild. Andra djur som finns i parken är bland annat olika arter av vildsvin, apor, gigantiska myrslokar, giftpil grodor, ormar och krokodiler. (F, L, M)

TORSDAG 8 MARS 2018

Efter frukost fortsätter vi mot Boca Tapada de San Carlos. På väg besöker vi Arenal Volcano National Park med en av världens mest aktiva vulkaner, Arenal, vilken 1991 hade ett stort utbrott som ödelade stora delar av parken. Från en observationspunkt ser man hur lavaflödet spred sig genom skogen samtidigt som man hör den mullrande vulkanen. Vi kommer också att få uppleva Arenal Hanging Bridges. Under en tre kilometer lång vandring kommer vi att passera över 15 broar, varav sex är hängbroar högt uppe bland trädkronorna. En av broarna, The Waterfall Bridge, går 60 meter över marken, en annan, The Tyra Bridge, är 98 meter lång. I detta naturparadis lever över 250 fågelarter inklusive vitvråk, större hocko, rödbrun motmot, rödstjärtad jakamar, svartstrupig trogo. Här finns även reptiler som landsormen, boaormar, hjälmbasilisk ödla, glasgroda, giftpilsgrodor och däggdjur som vrålapor, spindelapor, näsbjörn, sengångare och navelsvin. Sent på eftermiddagen checkar vi in på La Laguna del Lagarto där vi bor vi två nätter. (F, L, M)

FREDAG 9 MARS 2018

Under dagen kommer vi under ledning av duktiga naturguider att göra fotoexpeditioner ut I regnskogen. Vi kommer både att vandra på stigarna inne I skogen och bege oss ut med kanoter på de närbelägna vattendragen. Området är ett fågelparadis, varför lodgen har gjort upp en lista på alla fåglar i området, hur lätta de är att se och under vilka tider på året man kan se dem. Utöver fåglar finns det även ormar, spindlar, grodor, apor och många andra exotiska djur runt vår lodge. Vi kommer även att göra en nattvandring ut i regnskogens djur på natten. (F, L, M)

LÖRDAG 10 MARS 2018

På morgonen fortsätter resan mot Sarapiqui och vår lodge Selva Verde Lodge, där vi checkar in för två nätter. Under eftermiddagen gör vi en fotovandring in i den täta och grönskande regnskogen i La Selva Biological Reserve vilket skapades redan 1554, ursprungligen för vetenskapliga ändamål men har sedan blivit ett forskningscenter för Costa Ricas ekologi. I parken finns några av de mest obefläckade primära tropiska områdena av regnskog i hela Costa Rica. Det finns omkring 1 000 trädslag i parken, samt 420 fågelarter, bland annat den utrotningshotade större soldatara papegojan. Ungefär hälften av Costa Ricas däggdjursarter kan observeras här såsom många olika arter av apor, jaguarer, ozelot och dess nära släktning margay, sengångare och näsbjörn. I parken finns det även 55 arter av ormar. (F, L, M)

SÖNDAG 11 MARS 2018

Idag besöker vi nationalparken Braulio Carrillo för att fotografera parkens fågel- och djurliv. Bland de över 500 fågelarterna kan nämnas den vackra praktquetzal, olika arter av tukaner, nakenhalsad parasollfågel, brunnäbbad skärnäbb, svartkronad knottpitta, guldbrynad klorofonia, med mera. Bland däggdjuren kan nämnas kapucinapan, jaguarer, vildsvin, vitnosad näsbjörn, hjort, tapir, pakor, nordlig tamandúa, tvättbjörn, ozelot, samt ett stort antal kräldjur. (F, L, M)

MÅNDAG 12 MARS 2018

På morgonen bege oss med båt ut på kanalerna i riktning mot Tortuguero National Park. Vid ankomst till Aninga Lodge serveras lunch följt av ett besök vid Caribbean Conservation Center som bildades redan 1959 med syfte att studera och skydda havssköldpaddor. Två år senare inledde han märkning av havssköldpaddor, vilket fortgår än i dag. Under eftermiddagen kommer vi även att besöka någon av stränderna där sköldpaddorna lägger ägg. Världens största sköldpadda, havslädersköldpaddan som kan bli över två meter lång och väga över 500 kg, lägger sina ägg mellan februari och april varför det är dessa giganter som vi har för avsikt att försöka fotografera. (F, L, M)

TISDAG 13 MARS 2018

Både tidigt på morgonen och på eftermiddagen kommer vi att göra båtturer längs kanalerna I Tortuguero National Park. Parken har en stor biologiskt mångfald, med inte mindre än 11 biologiska miljöer inklusive regnskog, mangroveskogar, träsk, stränder och laguner. Tortuguero är hem för bland annat spindel-, vrål- och kapucinapor, sengångare, jaguarer, kajmaner, 320 fågelarter samt en mängd olika reptiler. (F, L,  M)

ONSDAG 14 MARS 2018

Efter en tidig tur på kanalerna följer frukost och utcheckning varefter vi så sakta börjar återfärden mot San Jose. Längs vägen passerar vi många bananplantager. På en av dessa kommer vi även att äta lunch samt får en liten inblick i hur man jobbar på plantagen. Sent på eftermiddagen sker incheckning på Hotel Bougainvillea i utkanten av San Jose. Under kvällen serveras en avslutningsmiddag, där vi också kommer att utse resans bästa bild, vilken automatiskt går vidare till finalen i tävlingen Årets Bild. (F, L, M)

TORSDAG 15 MARS 2018

Frukost följt av utcheckning och transfer till flygplatsen. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F)

HOTELL

Du hittar en mer ingående presentationer av hotellen på vår webbsida via datorn.

SAN GERARDO – TROGON LODGE***

www.trogonlodge.com

TARCOLES – MACAW LODGE*** 

http://macaw-lodge-turrubares.booked.se

SARAPIQUI – SELVA VERDE LODGE****

www.selvaverde.com/lang/en/

 

SARAPIQUI – SELVA VERDE LODGE****

www.selvaverde.com/lang/en/

TORTUGUERO – ANINGA LODGE***+

http://www.aningalodgetortuguero.com

 

SAN JOSE – HOTEL BOUGAINVILLEA****

www.hb.co.cr/en/

PRIS

Pris per person: SEK 35.500:-

Priset inkluderar:

 • Inkvartering i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Busstransporter enligt program.
 • Båttransporter enligt program.
 • Inträden enligt program.
 • Avgifter för entréer till nationalparker.
 • Medverkan av Anders Geidemark.
 • Workshops av Anders Geidemark.
 • Svensk värd från Zoom Fotoresor.
 • En av Costa Ricas bästa naturguider.
 • Lokala naturguider i nationalparkerna.
 • Hotell- och andra skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och reseinformation.

 

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 6.900:-
 • Flyg till Costa Rica.
 • Dryck, telefonsamtal etc.
 • Dricks till huvudguide, 10 dollar/dag.
 • Dricks till hotellpersonal/chaufförer.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår webb under ”Övrigt”.

 

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Costa Rica hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40.

FAKTA

Målgrupp: Djur- och naturfotografer i alla åldrar.

Min/max antal: 8/12

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till tele är användbart. Stativ, samt om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

Kalkylkurs: USA 8,50

BOKNING

Du bokar resan genom att maila oss på info@zoomfotoresor.se eller ringa oss på telefon +46 470 466 40.

FOTOGRAF

Anders Geidemark, en av våra mest kända naturfotografer har arbetat som naturfotograf och författare sedan 1988. Han har haft ca 50 fotoutställningar och har producerat två böcker, ”Stigen ur hav – av vingar skuggad” och ”Allen – Bilder av ljus och mörk ensamhet”. Anders har också medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av de största fotoprojekten i världen. Som ordförande i Föreningen Naturfotograferna och som programledare för många fotofestivaler har Anders blivit ett känt namn i fotosverige. Anders är även svensk redaktör för tidskriften Natur & Foto. Bildspråket är måleriskt, det är ofta svepande linjer som ibland leder in på Impressionisternas målningar snarare än ett djur- eller naturporträtt. Favoritmotiven handlar om att visa ett djur eller en fågel i sin rätta miljö, där intressanta linjer, former och ljusstämningar bygger upp bilden. Anders är ansluten till bildbyråerna IBL och Getty Image och är återkommande domaren i internationella naturfototävlingar, inklusive Wildlife Photographer of the Year.

ANDERS UPPGIFT UNDER RESAN

På samtliga våra resor medverkar alltid en mycket känd och kunnig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Anders Geidemark. Under hans ledning kommer vi att arbeta med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer även att prata om allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition och ljuset i bilderna. Anders kommer också att hålla föredrag samt ge fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar. Det finns även mycket tid för individuella samtal med Anders där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

COSTA RICA

Costa Rica ligger i Centralamerika och angränsar till Nicaragua, Panama, Stilla Havet och Karibiska Havet och är till ytan nästan lika stort som Svealand. I huvudstaden San José bor cirka en tredjedel av landets 4,2 miljoner invånare.

Klimatet i Costa Rica är subtropiskt, och tropiskt i låglandet, men något kallare i de centrala högländerna. Landet har två årstider; regn- och torrperioder. Regnperioden varar från maj till november, något som ofta orsakar översvämningar i låglandet. Torrperioden varar oftast mellan december och april. Temperaturen i Costa Ricas lågland ligger kring 20-30 grader, med mindre variationer beroende på årstiden. Costa Rica är hem för en stor mångfald av växter och djur.

Trots att landet endast upptar 0,1 % av världens totala landmassa, så uppgår den biologiska mångfalden till hela 5 % av världens djur och växter, motsvarande mellan 500 000 och en miljon olika arter. Däribland 50 000 olika arter av insekter, 208 olika djurarter, 850 fågelarter och lite drygt 200 reptilarter, varav ungefär hälften är ormar. Hela 27 % av Costa Ricas yta är avsatt för nationalparker, naturreservat och naturskyddsområden.

NATIONALPARKER

LOS QUETZALES NATIONAL PARK

Los Quetzales National Park bildades 2006 och sträcker sig över 5 000 hektar, omfattar tre typer av regnskog och 14 ekosystem. Parkens terräng varierar kraftigt från berg till sjöar, floder och regnskog. Exotiska blommor adderar bitar av färg till den i övrigt täta gröna regnskogen. I detta ekosystem hittar man ett stort antal arter av flora och fauna, av vilka några är unika för området. Av parkens många fåglar är den vackra och sällsynta Quetzaln den mest kända. I parken finns även bland annat trogons, smaragdtangaror, och kolibri. Bland däggdjuren kan nämnas tapirer, vildsvin och jaguarer.

ARENAL VOLCANO NATIONAL PARK

Arenal National Park består inte bara av den tropiska skogen, utan även av områden som ödelades av ett stort vulkanutbrott 1991. I parken upplever man en stor variation av flora och fauna, kännetecknande för området och från en observationspunkt får man er bra utsikt över hur lavaflödet spred sig genom skogen i samband med vulkanutbrottet. Förutom att lyssna till det mullrande ljudet av vulkanen Arenal, en av världens mest aktiva vulkaner, har man även möjlighet att uppleva och fotografera olika grodor, tukaner och insekter.

CARARA NATIONAL PARK

Parken har ett unikt läge mellan Amazonas och Mesoamerican och hyser olika flora och fauna från respektive livsmiljö. Parkens namn betyder krokodil vilket man förstår när man färdas på Tarcoles River, som bebos av stora mängder krokodiler. Parken är ett paradis för fågelfotografer med allt från färggranna papegojor som macaws och flera arter av tukaner, till kungsfiskare och häger, som alla frodas i kustmangrove. Andra djur är kapucinapan som man finner inne i den täta regnskogen och kring mangroveträsken vid Tarcoles floden, olika arter av vildsvin, gigantiska myrslokar och giftpilsgrodor.

BRAULIO CARRILLO NATIONAL PARK

Braulio Carrillo National Park är den största nationalparken i centrala Costa Rica med en yta på 476 kvadratkilometer. Parken består av tät regnskog och är hem för närmare 6 000 arter av växter. Den högsta punkten i parken är den inaktiva Barva vulkanen som med sina 2 906 meter tonar upp sig högt över regnskogen. Bland de över 500 fågelarter som finns i parken kan nämnas vackra quetzals, tukaner och olika örnar. Omkring 150 däggdjur lever även inne i parken däribland kapucinapan, jaguarer, vildsvin, näsbjörnar, hjort, tapir och fladdermöss. Även ett stort antal kräldjur lever i parken däribland Costa Ricas största och världens längsta giftorm, den dödligt giftiga Buskmästaren vilken kan bli upp till tre meter lång.

TORTUGUERO NATIONAL PARK

Namnet Tortuguero kan översättas till ”full av sköldpaddor” – är hem för spindel-, vrål- och kapucinapor, den tretåiga sengångaren, 320 fågelarter samt en mängd olika reptiler. Tortugeuero bjuder på en otrolig mångfald såsom regnskog, träsk, laguner, stränder och floder, allt i det härliga tropiska klimatet. Den djupa djungeln breder ut sig som ett stort kanal-landskap och mynnar ut i det Karibiska Havet. De gigantiska sköldpaddorna är dock parkens stora attraktion. På ständerna kring Tortuguero lägger varje år fyra olika arter av sköldpaddor sina ägg, bland dem grön havssköldpadda, den akut utrotningshotade karettsköldpaddan, och världens största sköldpadda havslädersköldpaddan, som kan bli drygt två meter lång och väga över 500 kg.

PROGRAM

Flyg till San Jose i Costa Rica på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokning ordnar vi detta. Om du ankommer redan dagen innan hjälper vi gärna till med en hotellbokning i San Jose.

Under resan kommer Anders vid flera tillfällen att hålla föredrag, och under flera kvällar kommer ni att arbeta med bildbehandling av alla de bilder vi tagit.

LÖRDAG 3 MARS 2018

På flygplatsen i San Jose möts du av en representant från vår lokala agent, följt av transfer till hotell Sleep Inn i centrala San Jose. Eftermiddagen ägnar vi oss åt street photo i de centrala delarna av San Jose. Vi avslutar dagen med en gemensam välkomstmiddag samtidigt som vi lär känna varandra. Under middagen kommer Anders och vår lokala guide att berätta lite mer om resan och ge lite generella fototips inför de kommande dagarna. (M)

SÖNDAG 4 MARS 2018

Efter frukost och utcheckning avreser vi mot San Gerardo de Dota, en bussresa på ca tre timmar. När vi kommer fram checkar vi in för två nätter på Trogon Lodge, vackert belägen långt inne i en smal dalgång och omgiven av grönskande regnskog. Innan vi beger oss ut på vårt första fotopass serveras lunch på hotellet. Under eftermiddagen följer vi så någon av de många smala stigarna genom den täta skogsvegetationen. Området kring San Gerardo de Dota är ett paradis för fågelfotografer, där den sällsynta och vackra Quetzal är den mest kända. (F, L M)

MÅNDAG 5 MARS 2018

Hela dagen utforskar vi Los Quetzales National Park och med hjälp av duktiga naturguider vandrar vi genom den täta regnskogen på jakt efter dess många fåglar och andra djur. Ett av dagens huvudmål är att kunna fotografera den mycket vackra Quetzalen. I Los Quetzales National Park är chansen att se denna sällsynta och skygga fågel bland de bästa i hela Costa Rica. (F, L, M)

TISDAG 6 MARS 2018

Tidigt på morgonen avreser vi mot Tarcoles, en färd på ca 4 timmar. Längs vägen kommer vi att göra en tur I Tarcoles flodens delta, mycket nära nationalparken Carara. Här lever ett stort antal däggdjur, fåglar och reptiler. Detta är även en häckningsplats för macaw papegojan, samt för ett stort antal krokodiler – vissa upp till sju meter i längd. Området är hem för 250 fågelarter, såsom praktfinkar, flugsnappare, trogons, orioles och kolibris. Under perioden oktober till april, kan man även se fiskgjuse, måsar, tärnor, skarvar, pelikaner och fregattfåglar. Vid ankomst till Tarcoles checkar vi in på Macaw Lodge där vi kommer att bo i två nätter. (F, L, M)

ONSDAG 7 MARS 2018

Under dagen kommer vi att bege oss in i nationalparken Carara. Parken med sin täta regnskog och sina mangroveträsk är ett paradis för fågelfotografer. Här finns det möjlighet att fånga allt från färggranna papegojor, tukaner, kungsfiskare och hägrar på bild. Andra djur som finns i parken är bland annat olika arter av vildsvin, apor, gigantiska myrslokar, giftpil grodor, ormar och krokodiler. (F, L, M)

TORSDAG 8 MARS 2018

Efter frukost och utcheckning bär det av mot Boca Tapada de San Carlos. Under dagen kommer vi att besöka Arenal Volcano National Park med en av världens mest aktiva vulkaner, Arenal. Vulkanen hade så sent som 1991 ett stort utbrott som ödelade stora delar av parken. Från en observationspunkt ser man på nära håll hur lavaflödet spred sig genom skogen samtidigt som man hör det mullrande ljudet av vulkanen. Vi kommer under dagen också att få uppleva Arenal Hanging Bridges. Beläget I en underbar regnskog i en 600 tunnland stort naturreservat, ligger Arenal Hanging Bridges. Under en tre kilometer lång vandring in i regnskogen kommer vi att passera över inte mindre än 15 broar, varav sex av dem är hängbroar högt uppe bland trädkronorna. En av broarna kallas The Waterfall Bridge och går 60 meter över marken, en annan kallas The Tyra Bridge och är 98 meter lång. I detta naturparadis lever över 250 arter av fåglar, inklusive vitvråk, större hocko, rödbrun motmot, rödstjärtad jakamar, svartstrupig trogo. Här finns även reptiler som den mycket giftiga landsormen, boaormar, hjälmbasilisk ödla, glasgroda, giftpilsgrodor och däggdjur som vrålapor, spindelapor, näsbjörn, sengångare och navelsvin. I parken finns även tusentals vackra insekter och färggranna fjärilar. Sent på eftermiddagen checkar vi in på La Laguna del Lagarto, vackert beläget med regnskogen runt knutarna. Här bor vi två nätter. (F, L, M)

FREDAG 9 MARS 2018

Under dagen kommer vi under ledning av duktiga naturguider att göra fotoexpeditioner ut I regnskogen. Vi kommer både att vandra på stigarna inne I skogen och bege oss ut med kanoter på de närbelägna vattendragen. Området är ett fågelparadis, varför lodgen har gjort upp en lista på alla fåglar i området, hur lätta de är att se och under vilka tider på året man kan se dem. För mer information se länk nedan:

http://www.lagarto-lodge-costa-rica.com/rainforest_lodge/costa_rica_bird_list_01.htm

Utöver fåglar finns det även ormar, spindlar, grodor, apor och många andra exotiska djur runt vår lodge. Vi kommer även att göra en nattvandring ut i regnskogen för att uppleva skogen och dess djur på natten. (F, L, M)

LÖRDAG 10 MARS 2018

Efter utcheckning fortsätter resan mot Sarapiqui och vår lodge Selva Verde Lodge, där vi checkar in för två nätter. Under eftermiddagen kommer vi att göra en fotovandring in i den täta och grönskande regnskogen i La Selva Biological Reserve. Detta reservat skapades redan 1554, ursprungligen för vetenskapliga ändamål, och har sedan dess blivit ett ledande forskningscenter för Costa Ricas ekologi. I parken finns några av de mest obefläckade primära tropiska områdena av regnskog i hela Costa Rica. Det finns omkring 1 000 trädslag i parken, samt 420 dokumenterade fågelarter, bland annat den utrotningshotade större soldatara papegojan. Ungefär hälften av de däggdjursarter som finns i Costa Rica och majoriteten av landets olika fjärilar kan observeras här såsom många olika arter av apor, jaguarer, ozelot och dess nära släktning margay, sengångare och näsbjörn. I parken finns det även 55 arter av ormar inklusive den giftiga landsormen och boaormar samt många arter av grodor. (F, L, M)

SÖNDAG 11 MARS 2018

Dagen kommer att ägna åt besök i nationalparken Braulio Carrillo där vi hoppas kunna fotografera mycket av parkens fågel- och djurliv. Bland de över 500 fågelarterna kan nämnas den vackra praktquetzal, olika arter av tukaner, nakenhalsad parasollfågel, brunnäbbad skärnäbb, svartkronad knottpitta, guldbrynad klorofonia, med mera. Bland däggdjuren kan nämnas kapucinapan, jaguarer, vildsvin, vitnosad näsbjörn, hjort, tapir, pakor, nordlig tamandúa, tvättbjörn, ozelot, samt ett stort antal kräldjur. (F, L, M)

MÅNDAG 12 MARS 2018

På morgonen och direkt efter utcheckning kommer vi med hjälp av båt att bege oss ut på kanalerna i riktning mot Tortuguero National Park, vars huvudattraktion är de gigantiska havssköldpaddorna som lägger sina ägg på stränderna. Vid ankomst till Aninga Lodge serveras lunch följt av ett besök vid Caribbean Conservation Center som bildades redan 1959 av Dr. Archie Carr från University of Florida med syfte att studera och skydda havssköldpaddor. Två år senare inledde han märkning av havssköldpaddor, vilket fortgår än i dag. Under eftermiddagen kommer vi även att besöka någon av stränderna där sköldpaddorna lägger ägg. Världens största sköldpadda, havslädersköldpaddan som kan bli över två meter lång och väga över 500 kg, lägger sina ägg mellan februari och april varför det är dessa giganter som vi har för avsikt att försöka fotografera. (F, L, M)

TISDAG 13 MARS 2018

Tidigt på morgonen kommer vi att göra en båttur längs kanalerna I Tortuguero National Park för att uppleva soluppgången. Åter på hotellet serveras en sen frukost varefter det finns tid för bildbearbetning eller kanske en stunds avkoppling vid hotellets pool. På eftermiddagen gör vi åter en tur längs Tortugueros kanaler. Parken har en stor biologiskt mångfald, med inte mindre än 11 biologiska miljöer inklusive regnskog, mangroveskogar, träsk, stränder och laguner. Då parken är belägen i ett tropiskt klimat med inte mindre än 6 400 mm regn per år är luftfuktigheten hög. Tortuguero är hem för bland annat spindel-, vrål- och kapucinapor, sengångare, jaguarer, kajmaner, 320 fågelarter samt en mängd olika reptiler. (F, L,  M)

ONSDAG 14 MARS 2018

Efter en tidig tur på kanalerna följer frukost och utcheckning varefter vi så sakta börjar återfärden mot San Jose. Längs vägen passerar vi många bananplantager. På en av dessa kommer vi även att äta lunch samt får en liten inblick i hur man jobbar på plantagen. Sent på eftermiddagen sker incheckning på Hotel Bougainvillea i utkanten av San Jose. Under kvällen kommer vi att äta en trevlig avslutningsmiddag, där vi också kommer att utse resans bästa bild, vilken automatiskt går vidare till finalen i tävlingen Årets Bild. (F, L, M)

TORSDAG 15 MARS 2018

Frukost följt av utcheckning och transfer till flygplatsen. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F)

HOTEL

SAN JOSE – SLEEP INN DOWNTOWN HOTEL****

Det eleganta förstaklass hotellet Sleep Inn är beläget i San Josés centrum och erbjuder 85 rymliga och modernt inredda rum. Alla rum är försedda med kabel-tv med video on-demand, minibar, satellit-tv, privat balkong och laptop-skåp. De är även försedda med kaffe/tebryggare, kylskåp och mikrovågsugn samt privat badrum. Hotellet har även en restaurang, en cocktailbar samt ett kasino. Fri Wi-Fi i allmänna utrymmen.

www.sleepinnsanjose.com www.youtube.com/watch?v=ejThhn1R0to

 

SAN GERARDO DE DOTA – TROGON LODGE***

Trogon Lodge, vackert belägen långt inne i en smal dalgång och omgiven av grönskande regnskog, erbjuder ett mycket bra boende i en annorlunda miljö. Lodgen har 22 rum alla försedda med badrum med dusch, öppen spis och kapprum. På lodgen finns en bar samt en restaurang med en enastående utsikt över dalen. Fri Wi-Fi är tillgänglig i allmänna utrymmen.

www.trogonlodge.com

www.youtube.com/watch?v=eS5gPj6U7q0

TARCOLES – MACAW LODGE***      

Macaw Lodge är en trestjärnig lodge, belägen nära Cararas National Park i en grönskande park, omgiven av dammar, vattenfall och regnskog. Lodgen har 12 gästrum som är utrustade med moderna faciliteter samt gratis Wi-Fi. Från lodgens terrass och trädgård har du en fantastisk utsikt över den vackra omgivande naturen. Lodgen ha en trevlig restaurang och en bar.

http://macaw-lodge-turrubares.booked.se

BOCA TAPADA DE SAN CARLOS – LAGUNA DEL LAGARTO LODGE***

Vackert beläget i en sluttning och med utsikt över en grönskande regnskog ligger Laguna del Lagarto Lodge. Runt lodgen finns mer än 15 kilometers vandringsled i den täta regnskogen. Lodgen har 20 moderna rum alla försedda med egen dusch/wc, garderob, balkong, strykutrustning och skrivbord samt fläktar i taket. Middagar och luncher äter man under bar himmel i den trevliga restaurangen.

www.lagarto-lodge-costa-rica.com

www.youtube.com/watch?v=5zv52lmoxy4

SARAPIQUI – SELVA VERDE LODGE****

Selva Verde Lodge är en modern förstaklass lodge belägen vid Sarapiqui floden och med regnskogen inpå knutarna. Denna eco lodge erbjuder förutom moderna rum även två restauranger, en trevlig bar, gemensamma lounger samt en trädgård med en stor utomhuspool. Lodgens alla 47 eleganta rum är utrustade med all den bekvämlighet som en förstaklass lodge ska erbjuda.

www.selvaverde.com/lang/en/

www.youtube.com/watch?v=rfL0m4_GwyQ

TORTUGUERO – ANINGA LODGE***+

Aninga Lodge är strategiskt beläget precis vid kanalerna och endast fem minuter från Tortuguero National Park. Lodgen, omgiven av tät grönskande växtlighet, har 35 moderna och rymliga rum alla med dusch/wc samt takfläkt. På lodgen finns även en restaurang som serverar stora buffémiddagar, en bar, en utomhus poolanläggning samt en SPA anläggning.

http://www.aningalodgetortuguero.com

https://www.youtube.com/watch?v=IIoT12Whajg

SAN JOSE – HOTEL BOUGAINVILLEA****

Förstklassiga Hotel Bougainvillea är beläget i en grönskande park i utkanten av San Jose och inte långt från landets internationella flygplats. Hotellet erbjuder 82 moderna rum med bekvämligheter, såsom skrivbord, privat balkong, fri Wi-Fi, kabel-TV, laptop-skåp och minibar. Hotellet har en bra restaurang, en bar, ett gym en SPA anläggning, samt en stor utomhus-poolanläggning.

www.hb.co.cr/en/

www.youtube.com/watch?v=T2u3PJhQkCA

PRIS

Pris per person: SEK 35.500:-

Priset inkluderar:

 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Busstransporter enligt program.
 • Båttransporter enligt program.
 • Inträden enligt program.
 • Avgifter för entréer till nationalparker enligt program.
 • Medverkan av Anders Geidemark under hela resan.
 • Workshop och föredrag av Anders Geidemark under resan.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • En av Costa Ricas bästa naturguider medverkar under hela resan.
 • Medverkan av andra lokala naturguider i samband med turer in i nationalparkerna.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktiskt reseinformation.

 

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 6.900:-
 • Flyg till Costa Rica.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som dryck, telefonsamtal etc.
 • Dricks till huvudguide, normalt 10 dollar/dag.
 • Dricks till hotellpersonal och chaufförer.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår webb under ”Övrigt”.

 

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Costa Rica hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40.

FAKTA

Målgrupp: Djur- och naturfotografer i alla åldrar.

Min/max antal: 8/12

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till tele är användbart. Stativ, samt om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

Kalkylkurs: USA 8,50

BOKNING

Du bokar resan genom att klicka på länken nedan eller ringa oss på telefon 0470-466 40.