6
APRIL, 2017
  1. Claes första fotoblogg på ZOOM.
  2. Turen går till Torö!

Claes Grundstens

Fotoblogg på ZOOM

Hej mitt namn är Claes Grundsten.

Jag har varit heltidsfotograf sedan 1993, innan dess arbetade jag inom naturvården. Fotograferandet började i tonåren. Min specialitet är att göra bilder i vildmarker och inte minst bergslandskap i hela världen, men Lapplandsfjällen är mitt favoritområde.

Landskapsmotiven i stort och smått har blivit mitt huvudfokus, men jag fotograferar även djur, blommor och människor i naturen. Scenerierna intresserar mig mycket. Att göra estetiska bilder som gestaltar en plats känns utmanande. Det krävs kunskap, terrängkänsla och inlevelse.

Under åren har jag producerat ett 30-tal böcker och haft egna utställningar i Riksmuseet, Konstnärshuset och på Nybroplan i Stockholm. Min metod är att vara en vandrande fotograf. Jag vistas i naturen på dess villkor, bor gärna i tält och vill vara i och med motiven när jag fotograferar. Man kan kalla det ”outdoor photography”, någon bra term finns inte på svenska.

I april kommer min nya bok ut i handeln: Bergtagen – inspiration för vandrare. Under fyra år har jag arbetat med disposition, bildurval, fotograferande av nya bilder och textskriverier. Boken speglar människans förhållande till bergsnaturen världen runt och innehållet bygger på mina 50 år som bergsvandrare. Den är främst en fotografisk portfolio med stora bilder från över 40 länder, från Sarek till Nya Guinea. Den senaste är fotograferad i januari i år, den äldsta är från 1970 (nyfikna kommer nog undra vilken bild det är, faktiskt svårt att se). Sammanlagt finns 164 bilder varav många är panoramauppslag. Boken omfattar 232 sidor och formatet är liggande A4.
Under mina färder med Zoom Fotoresor vill jag berätta om min syn på fotografin och våra möjligheter att fånga naturkänslan med en kamera. Jag vill förmedla mina erfarenheter.
För mig är texterna alltid viktiga. I Bergtagen skriver jag bland annat om bergsportens ursprung, bergsgeologin, bergarternas betydelse för landskapets utseende, ljusdagrar, bergsskogar, heliga berg, bergsfolk, bergspionjärer, vandrarens drivkrafter och klättrarens själ, bergsfotograferings idé och dessutom finns en presentation av ett urval av mina favoritområden.
Claes Grundsten
För mer information: claesgrundsten.se
I min blogg här på Zoom kommer jag bland annat att berätta om mina resor, projekt och böcker.