BOTSWANAS DJURLIV

Botswana • 9-17 september 2017

BOTSWANAS DJURLIV

9-17 september 2017

Att uppleva Okavango-deltat i Botswana är som att uppleva Edens lustgård.

Under ledning av Canon-ambassadören och bevarandefotografen Tom Svensson kommer vi den 9-17 september 2017 att utforska en av Afrikas verkliga pärlor, Botswana. Vi kommer under resan att spendera ett antal dagar i det världsberömda Okavangodelat. På programmet står även Chobe National Park som ligger i norra Botswana och har världens största elefantbestånd, över 120.000, samt Kalahariöken där vi bland annat kommer att kunna fotografera de otroligt sociala surikaterna när de interagerar med varandra i sin rätta miljö. Vi kommer även att besöka Victoriafallen och där få möjlighet att både fotografera och uppleva fallen och dess djurliv.

Resans höjdpunkter:

 • Okavangodeltats djurliv.
 • Chobe National Park med världens största elefantbestånd.
 • Fotografera surikater i Kalahariöken.
 • Tom Svensson medverkar under hela resan.

FOTOGRAF TOM SVENSSON

Tom Svensson är Sveriges främste bevarandefotograf. Toms stora drivkraft i livet är artbevarande och han reser som Canon Explorer-ambassadör regelbundet runt i världen. På sina resor dokumenterar han utrotningshotade djur, anti-tjuvjakt och illegal handel med djur.

Hans färdighet som fotograf är att ta bilder som berör människor och gör skillnad. Han har gett ut tre böcker varav den senaste ”Vid vägs ände”, vilken han skrev tillsammans med Ola Jennersten på WWF, blev vald till Årets Pandabok 2017.

Tom är medlem i Naturfotograferna samt är som enda svensk invald i IEPA, International Environment Photographers Association.

www.tomsvensson.se

 

 

PROGRAM

Flyg till Victoria Falls Airport i Zimbabwe och hem från Maun i Botswana på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis gärna till med att boka flyget.

Under resan kommer Tom vid flera tillfällen att hålla föredrag, och många kvällar arbetar vi med bildbehandling av dagens bildskörd.

LÖRDAG 9 SEPTEMBER 2017
Under eftermiddagen sker incheckning på A’Zambezi River Lodge. Tid för avkoppling innan vi beger oss ut på en solnedgångskryssning vid Victoriafallen. Detta kommer att garantera många vackra bilder både på fallen men även på djuren när de kommer ner till flodkanten för att dricka. Har vi lite tur kan vi både se elefanter, zebror och giraffer.

Victoriafallen är världens högsta och mäktigaste vattenfall, beläget på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia. Ända sedan den brittiske upptäcktsresande äventyraren doktor David Livingstone 1855 anlände och gav dem dess namn har detta mäktiga vattenfall lockat miljontals besökare. Med en fallhöjd på 108 meter och en bredd på hela 1 708 meter är Victoriafallen världens största vattenfall.
Kvällen avslutas med en afrikansk Boma-middag på The Boma Restaurang. Här bjuds det på god mat och diverse underhållning. (M)

SÖNDAG 10 SEPTEMBER 2017
Vid soluppgång kommer vi att göra en vandring vid vattenfallet. För att komma fram till själva fallen kommer vi att passera genom en tät grönskande regnskog med ett varierande djur- och fågelliv. Vid själva vattenfallet kommer vi att få uppleva det från en helt annan vinkel där soluppgången i kombination med den av fallen kreerade dimman gör att motiven blir oändliga.

Åter på hotellet sker utcheckning varefter vi beger oss med buss mot Chobe National Park, där vi kommer att tillbringa de kommande två nätter på Chobe Safari Lodge.

Chobe National Park ligger i den norra delen av Botswana längs floden Chobe, som gränsar mellan Botswana och Namibia. Parken är den näst största i Botswana och är känd för sitt fantastiska djurliv. Det mest anmärkningsvärda inslaget i Chobe National Park är dess stora koncentration av elefanter. Parken har det största elefantbeståndet i världen på över 120 000 elefanter. Under våra dagar i parken kommer vi att får uppleva parkens mångfald både vad det gäller naturen och djurlivet.

Denna eftermiddag kommer vi att göra en båtsafari längs Chobe-floden och få möjlighet att fotografera djurlivet längs floden. Det är vid solnedgången som djuren kommer ner till flodbädden för att dricka. Middag serveras på lodgen. (F, L, M)

MÅNDAG 11 SEPTEMBER 2017
Hela dagen spenderas i Chobe National Park. Det blir morgon- och kvällssafaris, både med jeepar och med båtar på Chobe floden. Detta ger oss möjligheten att fånga parkens djur både från land och från floden. Alla måltider serveras på lodgen. (F, L, M)

TISDAG 12 SEPTEMBER 2017
Efter morgonens jeepsafari och en god frukost checkar vi ut och beger oss till Kasane där ett chartrat flyg väntar för att flyga oss till Moremi Crossing och det mäktiga Okavangodeltat.

Okavangodeltat är ett av naturens mästerverk och klassas som ett världsarv av UNESCO. Dessa magnifika och nästan orörda sötvattenvåtmarker ligger i hjärtat av Botswana och har ett rikt djurliv och en bländande vacker natur. Skyddad av Moremi Game Reserve och många privata parker är Okavangodeltat hem till ett stort antal elefanter, bufflar, lejon, flodhästar, giraffer, zebror plus många olika arter av antiloper. Utöver detta är Okavango känt för sina leoparder och afrikanska vildhundar samt mängder med fåglar.
Efter incheckning på Moremi Crossing där vi bor i tre nätter beger vi oss ut på vår första safari i våtmarkerna. Måltiderna serveras på lodgen.  (F, L , M)

ONSDAG OCH TORSDAG 13 – 14 SEPTEMBER 2017
Två hela dagar i detta mäktiga paradis med morgon och eftermiddagssafaris. För att komma så nära djurlivet som möjligt och få de bästa fotomöjligheterna kommer vi under dagarna att utforska deltat på tre sätt. Till fots under ledning av skickliga rangers, i traditionella mokoros, långa kanoter där en lokal guide sakta för fram båten på kanalerna med hjälp av en träpåle samt via motorbåtar. Djurlivet är fantastiskt och fotomöjligheterna kommer att vara många i detta naturens paradis. Alla måltider serveras på lodgen. (F, L, D)

FREDAG 15 SEPTEMBER 2017
Efter morgonens safari följt av frukost kommer ett chartrat flyg att ta oss till Maun och därifrån vidare till Gweta. Här checkar vi in på Planet Baobab där vi stannar i två nätter. Sent på eftermiddagen gör vi en promenad genom bambuskogen under ledning av en naturguide. Under turen kommer du att få höra mer om områdets unika biologi och Makgadikgads fascinerande geologiska ursprung. Denna stora saltöken, ett område större än Schweiz, var en gång den största sötvattensjön på jorden. Efter solen har gått ner beger vi oss åter till lodgen där en god middag serveras. (F, L, D)

LÖRDAG 16 SEPTEMBER 2017
Efter frukost besöker vi den lilla byn Gweta vilken till stor del livnär sig på boskapsskötsel. Vi kommer även att besöka ett traditionellt Botswana hem där vi kommer att bli bjudna på en Kalanga måltid, en ”seswaa” vilket är en mycket god köttgryta. På eftermiddagen beger vi oss till Ntwetwes vidsträckta glittrande saltöken vilken vi kommer att utforska med hjälp av fyrhjulingar. Detta kommer att bli en hisnande upplevelse. Innan vi beger oss ut i detta månlandskap följer dock en kort säkerhetsinformation. Fyrhjulingarna kommer att ge oss möjligt att utforska denna enorma saltöken och dess djurliv som inkluderar, öronhund, springbock, Koritrapp och Kalaharis kanske mest fascinerande invånare, Surikater. Med lite tur kommer vi, på mycket nära håll, att kunna fotografera dessa otroligt sociala djur när de interagerar med varandra i sin rätta miljö, Kalahariöken. Detta är en mycket speciell upplevelse och kanske höjdpunkten på resan till Botswana.

Vi kommer även att få uppleva och fotografera när solen sakta går ned och öknens färger förändras på ett mycket speciellt sätt. På kvällen kommer vi att äta grillmiddag under stjärnorna innan vi kryper ner i förberedda sovsäckarna för en natt mitt ute i öknen. Tystanden är total och inget ljus syns så långt ögat kan nå. Här somnar vi gott under en enorm stjärnhimmel. (F, L, D)

SÖNDAG 17 SEPTEMBER 2017
Tidigt vaknar vi upp när Kalahari-solen sakta stiger upp över öken. Vi värme händerna på en mugg rykande varmt kaffe och njuta av ensamheten. Detta är obeskrivligt. Under morgonen fortsätter vi att fotografera öknens djurliv. Härefter fortsätter vi tillbaka till lodgen för en dusch och en sen frukost. Resan börjar närma sig sitt slut och vi beger vi oss åter mot Maun och vidare flyg Sverige.

HOTELL

A’ZAMBEZI RIVER LODGE
Andemeningen med Zambezi väntar på A’Zambezi River Lodge, där lyx och stil smälte samman på ett smakfullt sätt. Lodgen är belägen direkt vid Zambezi River och från rummen har man en fantastisk utsikt över floden. Lodgens samtliga rum har luftkonditionering, myggnät, satellit-TV, telefon, hårtork, minibar samt te- och kaffekokare.  Lodgen har även flera restauranger och barer samt en pool.
http://azambeziriverlodge.com

CHOBE SAFARI LODGE

Chobe Safari Lodge ligger i Kasane på stranden av Chobe River och gränsar till Chobe National Park, precis vid tröskeln där de fyra afrikanska länder i Botswana, Namibia, Zimbabwe och Zambia möts. Lodgens över 60 rum håller en mycket hög standard och många har utsikt över Chobe River. Rumme är utrustade med aircondition, TV och förvaringsskåp samt privata badrum. På lodgen finns även en trevlig restaurang och en bar. Det finns också internetcafé på lodgen.
http://www.chobesafarilodge.net

MOREMI CROSSING
Moremi Crossing är ett nytt tältläger med 16 tält byggd på en palmkantade ö omgiven av Moremis viltområden och med utsikt över Chief Island. Moremi Crossing är en ny safari camp som kombinerar lyx med enkelhet. Detta är en 100% miljövänlig lodge med det senaste inom sol- och avfallshantering teknik. Boendet består av 16 rymliga tält på upphöjda däck, var och en med sin egen veranda med utsikt över Chief Island. Tälten har miljövänliga utomhusduschar som värms upp av solceller. På lodgen finns även en restaurang med en fantastisk utsikt över deltat. Det finns också en pool på lodgen.
http://www.moremigamereserve.com/entries/moremi-crossing-tented-camp

PLANET BAOBAB

Planet Baobab är en excentrisk plats i en excentrisk del av världen, där vi bor i afro-chict inredda Bakalanga hyddor som har egen toalett med dusch. Du kan simma i den största, poolen i Kalahari, äta god pan-afrikansk mat och koppla av i den läckra baren.
http://www.planetbaobabbotswana.com

PRIS

Pris per person: 47.900:-

Priset inkluderar: 

 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Busstransporter enligt program.
 • Chartrade flyg enligt program.
 • Inträden till nationalparker enligt program.
 • Safaris enligt program.
 • Medverkan av Tom Svensson under hela resan.
 • Workshop av Tom Svensson under resan.
 • Medverkan av lokala rangers i samband med alla safaris.
 • Diverse bevarande aktiviteter och föredrag under resan.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktiskt reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 2.500:-
 • Flyg från Sverige till Victoria Falls Airport i Zimbabwe och hem från Maun.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som dryck, telefonsamtal etc.
 • Dricks till den lokala huvudguiden, normalt 10 dollar/dag.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För mer information se vår webb under ”Övrigt”.

 

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40 eller maila: info@zoomfotoresor.se

BOKNING

Bokar resan på vår bokningssida Bokning/zoomfotoresor.se eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/12

Utrustning: Systemkamera med allt från korta zoomar exempelvis 24-27 men även teleobjektiv helst upp till 300/500 mm, enbensstativ är en fördel och om möjligt dator med någon av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

Kalkylkurs: USA 8,15