BOHUSLÄNS KLIPPOR
OCH SKÄR

Bohuslän • 29 september - 1 oktober 2017

BOHUSLÄNS KLIPPOR OCH SKÄR

Bohuslän • 29 september – 1 oktober 2017

Kala klippor, kobbar och skär och gemytliga små fiskelägen – allt omgärdat av ett mäktigt hav – är en landskapsfotografs dröm.

Vad kan vara mer lockande för en landskapsfotograf än att få föreviga Bohuslänska kustens mäktiga natur.  Här bjuder naturen på en oändlig blandning av motiv, kala klippor, hällar och skär, små kanaler och pittoreska fiskelägen. All om gärdat av Nordsjöns mäktiga vågor. Lär dig att hitta de annorlunda bildvinklarna och motiven bland Bohusläns böljande klippor. Detta gör du under ledning Claes Grundsten, en av Sveriges mest kända landskapsfotografer, med ett flertal fotoböcker och utmärkelser på meritlistan. Under denna helg Claes att ta dig med till några av de vackraste platserna i Bohuslän samtidigt som han delar med sig av sin erfarenhet. På kvällarna tittar vi på bilder och diskuterar teknik.

Workshopens höjdpunkter:

 • Landskapsfotografering i Bohusläns skärgård.
 • Smögen med dess fiskebodar och dess klippor.
 • Sotenäset, en av de finaste platserna i Bohuslän för att fotografera slipade hällar av bohusgranit, med havet utanför.
 • Medverkan av Claes Grundsten under hela workshopen.
 • Föredrag och efterbearbetning under ledning av Claes Grundsten.

FOTOGRAF

Claes Grundsten är en av Sveriges mest meriterade landskapsfotografer med förkärlek för fjällen. Claes har fotograferat på heltid sedan 1993. Under sin fotografiska karriär har Claes fotograferat nationalparker både i Sverige och utomlands. Dessa skildras i flertalet av honom utgivna böcker, varav många är prisbelönta, bland annat har hans böcker valts till Årets Pandabok vid två tillfällen.Claes har även belönats med Svenska Publishing-priset i kategorin praktverk och pris för Årets naturfotograf i Sverige.

CLAES UPPGIFT UNDER RESAN

På våra workshops medverkar alltid en mycket känd och duktig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna workshop medverkar Claes Grundsten. Under hela workshopen kommer Claes att vara fotovärd och ett bollplank kring fotografering. Under hans ledning kommer vi under dagarna att dokumentera några av Bohusläns vackraste platser. Det finns då mycket tid för individuella samtal med Claes där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera. Vi kommer även att arbeta med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer att prata om allt från kamerateknik, brännvidderna och skärpedjupet till bildkomposition och ljuset i bilderna. Claes kommer också att hålla föredrag samt ge en hel del fototips och råd. www.claesgrundsten.se

BOSHUSLÄN

Med sin naturskönt vackra och unik skärgård och med en levande kust är Bohuslän är ett paradis för landskapsfotografer. Det vilar helt enkelt något oförklarligt magiskt över de små pittoreska fiskesamhällena, de vindpinade granitklipporna och det friska, salta havet.  Bohuslän är också kända orter som Smögen, Kungshamn, Hunnebostrand, Fjällbacka, Lysekil och Marstrand alla med sin speciella charm och karaktär.

I Bohuslän rullar det mäktiga havet in över de karga klipporna på ett många gånger spektakulärt och häpnadsväckande sätt. Detta gör att man som fotograf många gånger bjuds på mycket spektakulära fototillfällen.

 

PROGRAM

Transport till Kungshamn på egen hand. Lättast är med bil eller med tåg till Göteborg och sedan med lokalbuss till Kungshamn.

Fredag 29 september 2017 

Samling på Hotell Kungshamn beläget i centrala Kungshamn kl. 15.00 för incheckning i hotellets parkvilla. Eftermiddagen inleds men en kort presentation där Claes berättar om man du bör tänka rent fotomässigt i samband med dagens fotografering. Härefter kommer vi att ägna oss åt att utforska och dokumentera Smögen och dess pittoreska fiskebodar och dess klippor och skär i kombination med havets konstanta vågrörelser. Vi kommer att leta efter annorlunda motiv och bildvinklar som gör att vi får det karga landskapet runt om kring på Smögen att kännas både dramatiskt, spännande och annorlunda. Åter på hotellet kommer vi att jobba med bildredigering och fototekniskt snack ihop med Claes, följt av middag. Kvällen avsluts med att Claes berättar om sitt sätt fotografera. (L, M)

Lördag 30 september 2017

Hela dagen ägnas åt en fotoexpedition i det Bohuslänska kustlandskapet. i höstskrud. Vi kommer under dagen att ägna mycket tid i området kring Sotenäs och Sotenärkanalen vilken ur ett landskapsfoto perspektiv är en av de vackraste och av svenska landskapsfotografer mest dokumenterade. Vi kommer även att hinna med en hel del annat också allt hänger dock på väderleksförhållandena vilka kommer att styra var vi kommer att fotografera. Lunchen serveras i form av en medhavd pick-nick lunch. Sen eftermiddag är vi åter på hotellet där vi fortsätter med bildredigering och att vi tillsammans tittar på varandras bilder. Detta med avbrott för middag. (F, L, M)

Söndag 1 oktober 2017

Under förmiddagen kommer vi att fotografera de pittoreska röda fiskebodarna och få dem att smälta in det kringliggande kustlandskapet. Vi kommer även att fotografera när vågorna på ett dramatiskt sätt slår in mot klipporna.  Även denna dag har vi med oss en pick-nick lunch. På eftermiddagen samlas vi åter på hotellet för bildgenomgång och diskussioner. Dagen avslutas på eftermiddagen runt 16.30 med prisutdelning för workshopens bästa bild. (F, L)

HOTELL

Parkvillan är en del av Hotell Kungshamn. Parkvillan, hotellets anex bara några minuters promenad från hamnpromenaden och ca 100 meter från Hotell Kungshamn. Parkvillan inrymmer 14 lägenheter utrustade med pentry, tv och toalett med dusch. Som gäst på Parkvillan har du gratis tillgång till alla faciliteter på Hotell Kungshamn. På hotellet finns en restaurang, konferensrum en spa- och relaxavdelning med havsutsikt.

www.hotellkungshamn.se

PRIS

Pris per person: 5.995:-

Priset inkluderar:

 • Medverkan av Claes Grundsten under hela workshopen.
 • Föredrags och bildbearbetning unders ledning av Claes Grundsten.
 • Inkvartering två nätter i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Två frukostar.
 • Två pick-nick luncher.
 • Två tvårätters middagar.
 • Tillgång till ett konferensrum för efterbearbetning.
 • Moms och hotellskatter.

Priset inkluderar ej:

 • Tillägg för enkelrum: 750:-
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som dryck, telefonsamtal etc.
 • till Kungshamn.

TRANSPORT

Bästa sättet att tas dig till Kungshamn är med bil eller med tåg till Göteborg och därifrån vidare med buss till Kungshamn.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer i alla åldrar med intresse för landskapsfotografering.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med normalzoom samt ett vidvinkel, trebenstativ, om möjligt dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

BOKNING

Du bokar resan på genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Claes Grundsten och Hans Elmqvist