VINNARNA AV ÅRETS BILD 2017

Efter en mycket jämn omröstning och efter att fotograferna har fått säga sitt är vinnaren i Årets Bild 2017 nu utsedd. Vi tackar alla er som deltagit med fantastiska bilder i tävlingen. Aldrig har fler varit inne och röstat, över 1 300 personer. Efter att alla röster räknats är vi mycket glada över att kunna presentera våra pristagare, Christopher, Magnus och Sirpa! GRATTIS!

1:a pris – Årets bild 2017. Ett presentkort på 5.000:-

Namn: Christopher Anderzon

Resa: Workshop i djur- och naturfoto med Tom Svensson

Fakta: Fujifilm X-T20 med 200 mm objektiv. Slutartid 1/350 sek. Bländare 5,6. ISO 400. Brännvidd 200 mm

Fotografens egen kommentar: Lördagen bjöd på väldigt fint aprilväder, och när vi kom till leoparderna fångade katten på bilden min uppmärksamhet direkt. Den satt på en liten klippavsats och solade sig, lite avsides från övriga leoparder. Jag försökte hitta en position och vinkel för att undvika synliga hägn. När jag väl var positionerad väntade jag egentligen bara på att leoparden skulle rikta huvudet mot solen, och det gjorde den till slut. Sen gick den där ifrån, men jag hann som tur var ta ett par bilder först. Bilden är efterbearbetad i Lightroom, mest grundläggande justeringar.

 

2:a pris. Ett presentkort på 3.000:-

Namn: Magnus Svärd

Resa: The Great Migration med Tom Svensson

Fakta: Nikon D5 med 200-400 mm objektiv med converter 1,4. Slutartid 1/590 sek. Bländare 8. ISO 160. Brännvidd 550 mm

Fotografens egen kommentar: Bilden är tagen vid stranden av Lake Baringo i Kenya. Tranan står framför en buske vars sida som vätte mot mig låg i skugga, men med en del ljus som når fågeln.

Med tanke på den mörka situationen och fågelns kontrasterande delar bestämmer jag mig för att underexponera bilden genom att snabbt höja slutartiden. För att sen lyfta de ljusa delarna i framkallningen och se vad det kunde bli i riktning av en ”Tom Svensson bild”. Tar ett par ”vanliga porträtt” bilder. Då tranan börjar putsa sig och antar en form som kändes så häftig… bara att trycka till… tack tranan!

3:e pris. Ett presentkort på 1.500:-

Namn: Sirpa Ukura

Resa: Kronhjortar i brunst med Anders Geidemark

Fakta: Canon 5D mMark III med 70-200 mm objektiv. Slutartid 1/125 sek. Bländare 2,8. ISO 4000. Brännvidd 200 mm.

Fotografens egen kommentar: Bilden är tagen sista morgonen bland kronhjortarna i Jägersborg. Jag och Mari hade precis fått bevittna en fight mellan den ovanliga vita och en brun hjort varav den vita gick som förlorare ur striden och försvann in ett skogsparti. Upprymda av upplevelsen gick vi på gångvägen åt samma håll som den vita men vi hade förlorat den ur sikte och tänkte att vi nog inte skulle få se den något mer. Men plötsligt stod den där ensam under det magnifika trädet och avtecknade sig fint mot den mörka skogen bakom så det var bara att lyfta kameran och trycka av! Det hade börjat duggregna lite och ljuset var dåligt så jag hade högt ISO-tal, största bländaren och egentligen för långsam slutartid men det funkade bra då hjorten stod still en liten stund och jag hade stativ.

Allmänhetens pris. Ett presentkort på 1.000:-

Namn: Christopher Anderzon. Samma som Årets Bild 2017.

VÅRT NYHETSBREV

HÅLL KONTAKTEN

Om du vill få fler nyheter, erbjudanden och reseinspiration från Zoom får du gärna prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Glöm inte att följa oss på sociala medier!