VINNARNA AV ÅRETS BILD 2016

Nu har våra fotografer poängbedömt finalistbilderna och vinnarna är utsedda och nu har vi glädjen att presentera de vinnande bidragen. Slutligen vill vi passa på att tacka alla er som varit med och tävlat – nästa år är det kanske din tur att vinna!

1:a pris – Årets bild 2016. Ett presentkort på 5.000:-

Namn: Bengt-Åke Öhgren

Resa: Isbjörnsexpeditionen

Fakta: Canon EOS 5D Mark III, 4-105mm f/4L IS, 1/640s, f/9, ISO 250

Fotografens egen kommentar: Isen är grundbulten för allt det som lockar oss att resa till Arktis. Isen är hemmaplan för isbjörn och polarräv, säl och valross. Pulsen blir hög, när man får chansen att möta och fota dessa fantastiska djur. Men att sitta i zodiakerna och bara njuta av stillhet och tystnad är också en enastående upplevelse. Ljuset skiftar ständigt. Vind och vågor mejslar former och mönster. Man upplever sig som hedersgäst i naturens egen konsthall. Och visst lockar grottan i sin iskalla skönhet.

 

2:a pris. Ett presentkort på 3.000:-

Namn: Erland Leide

Resa: Isbjörnsexpeditionen

Fakta: Nikon D750, Nikkor 200-500 mm f/5,6 (vid 340 mm), 1/800 s, f6,3, ISO 200

Fotografens egen kommentar: Detta är en av mina bilder från Hornsund på sydvästra Svalbard. Jag är helt fascinerad av isbergen, landskapets färger och stillheten så här på min första resa till Svalbard och det blir många bilder på det fantastiska och varierade landskapet. Den här dagen är det helt vindstilla och sjön ligger stilla. Ljuset är jämt på grund av ett lagom tjockt molntäcke. Detta tar bort skuggor och framhäver de blå färgerna. Isberget med smältkanten som ojämt och i en skapt vinklad linje mot havet fångade mig. Det tillsammans med mönstret och strukturen i isen skapas intressanta fält och något för ögat att utforska. Stormfågeln ger skala och ett extra djup i bilden samtidigt som det hela blir mer levande.

 

3:e pris. Ett presentkort på 1.500:-

Namn: Anders Andersson

Resa: The Great Migration

Fakta: Nikon D800 med 200-800 mm. Brännvidd 500, 1/400s, f11, ISO 160.
Fotografens egen kommentar: I september var jag tillsammans med andra härliga fotografer på Zoomresors resa till Kenya med Brutus Östling. Safariturerna i Masai Mara slog allt jag varit med om. Jag fascinerades då av hur zebrornas ränder förvirrar både rovdjur och andra betraktare. Detta har jag försökt visa med denna bild. Jag upptäckte den bland hundratals andra bilder när jag redigerade i Lightroom. Jag insåg direkt att den skulle göra sig bäst i svart-vitt, och drog då upp kontrasterna. För att förstärka symmetrin har jag gjort den kvadratisk med den centrala bakdelen exakt i mitten.

 

Allmänhetens pris. Ett presentkort på 1.000:-

Namn: Linda Myrberg

Resa: The Great Migration

Fakta: Canon 7d Mark II, Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | Contemporary 015, 1/800, f6.3, ISO 200. Fotad i färg och konverterad till svartvitt.

Fotografens egen kommentar: Jag har alltid tyckte väldigt mycket om elefanter och under vårt besök i Ol Pejeta ser vi en hjord på omkring 12-14 individer. Jag tar några bilder på hela hjorden och sänker sedan kameran för att komponera om bilden. Då ser jag att några av dem ställer upp sig rak emot oss, nästan som en familj som ska ta ett familjeporträtt. För att förstärka det intrycket så zoomar jag in på dessa individer och ser till att de fyller upp hela sökaren. Sedan tar jag snabbt några bilder innan de löser upp gruppen. Jag väljer sedan att konvertera bilden till svartvitt samt förstärka kontrasten i bilden för att den inte ska se så platt ut. Jag har döpt bilden till ”We are Family”, för jag tycker att bilden väcker tankarna på en familj som tar hand om varandra över generationsgränserna.