Anna Ulmestrands fotoblogg

9

FEBRUARI, 2017

  1. Annas första fotoblogg på ZOOM.

Hej, jag är Anna Ulmestrand och är ZOOM Fotoresors makrofotograf som under 2017 leder tre stycken workshops i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Jag kommer att visa färska foton från vad som fångat min uppmärksamhet sista tiden. För mig är målet att ta vara på och uppskatta min närmiljö så mycket jag kan! Att komma ut i naturen och andas frisk luft, röra på kroppen och enbart fokusera på en enda sak: min nästa bild. DET är friskvård om något! Jag kan lugnt konstatera att det räddat min egen kropp och själ många gånger om.

I min första blogg kommer fotona från två av mina favoritplatser: Grebbestad, närmare bestämt en plats som heter Grönemad alldeles vid havet och Surte, en ort i min närhet dit jag rymmer för att fotografera i lugn och ro. Det är ungefär så långt jag kan ta mig under julledigheten: till släkt och vänner i Grönemad och favoriten nummer 1: Surte, som ligger inte alls långt ifrån mitt hem.

I naturen finns det spänning, dramatik, grafiska konstverk, ja det kryllar av upplevelser och intryck!

Jag hade turen att uppleva ett par minusgrader under mitt besök i Grönemad och där sötvatten mötte salt hade det bildats magiska diamanter och kristaller på stranden. Det var bara till att vandra runt i lugn och ro och plocka åt sig juvelerna (tja, så länge man stod ut med kylan dvs)

Vi hade tänkt att gå en promenad efter maten och som vanligt skruvar resten av familjen på sig då kameran plockades med, de vet vad som väntar.. äger ni ett makro tror jag ni förstår min fascination och mitt problem. Man KAN ju inte gå förbi alla mirakel som dyker upp överallt om det så är en högst vanligt motiv som ett rött nypon…

Det är faktiskt numer ett krav från min man att jag INTE får ta med kameran om vi skall gå promenader tillsammans i familjen! Men lovade dyrt och heligt att de inte behövde vänta OM jag hittade något.. (haha – OM? ehum…) Ja det dök ju upp lite då.. som sagt..

Efter juvelstranden vad jag rejält nerfrusen och nerkyld efter att naturligtvis blött ner mina fötter och ville hem så fort som möjligt. Men möttes då av nästa syn när solen nästan gått ner; kvarblivna fröställningar som genomsköts av solstrålar!

Jag hade inte många sekunder på mig innan solen försvann bakom horisonten..

Just avsaknaden av ljus är mitt största dilemma så här på vintertiden. Då gäller det att att vara på de få timmar mitt på dagen som faktiskt är möjliga att fotografera i, mellan 11 och 13 är det som gäller för mig nu och mellan 11 och 13 var jag för ett par dagar sedan i Surte för att andas.

Du kanske undrar varför just Surte är mitt absoluta favoritställe? Det är inte orten i sig förstås utan berget intill och då främst sjöarna som lockar. Dessa sjöar ligger högt högt upp på berget i nivåer med vattenfall emellan sig, en placering som genererar längre fototider då solen kan gå längre ner och därmed ger unika foton där solen ”skjuter” på snedden genom motiven.

Men dessa sjöar är även makalösa på att skapa märkliga ismönster med mängder av vattenväxter.

Jaja, jag kan prata i evigheter om hur häftigt det är där uppe på berget, men rekommenderar er istället att se själva om ni har tid och lust. Bege er dit vet ja! Främst då till Baddammen, en plats där jag nästan alltid häckar. Och har du riktig tur dyker en bäver upp!
En enda gång stötte jag på en stor rackare som gömde sig invid kanten. Där stod jag och kröp på marken i sedvanligt tjusig makroposering och ingen utan oss hade märkt den andra. Först när jag reste mig upp skrämde jag slag på stackarn som i sin tur skrämde slag på mig.

Ja i Surte händer det faktiskt alltid något!

Anna Ulmestrand – unik makrofotograf med färg och form i fokus!

För mig är målet att ta vara på och uppskatta min närmiljö så mycket jag kan! Att komma ut i naturen och andas frisk luft, röra på kroppen och enbart fokusera på en enda sak: min nästa bild. DET är friskvård om något!